Ξενάγηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στην έκθεση έργων του Φιλόλαου στην Πινακοθήκη Λάρισας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
![Ξενάγηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στην έκθεση έργων του Φιλόλαου στην Πινακοθήκη Λάρισας](/media/k2/items/cache/834dccf9176a900dc2209c30721fc4fa_L.jpg)
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας & Εύβοιας διοργανώνει επίσκεψη στην έκθεση έργων του Λαρισαίου γλύπτη Φιλόλαου (Τλούπα) που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη της πόλης (Γ.Παπανδρέου 2, 41334, Λάρισα) την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11 πμ.
Την ξενάγηση θα κάνει ο εικαστικός Ανδρέας Γιαννούτσος, πρώην Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της έκθεσης. Στην ξενάγηση μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη της Ενωσης Συντακτών καθώς και μέλη των οικογενειών μελών και μη.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Πρόκειται για έκθεση – αφιέρωμα σ’ έναν διεθνώς καταξιωμένο γλύπτη, που κατάγεται από τη Λάρισα αλλά έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Γαλλία.
Η έκθεση είναι παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, και αποτελεί επιτομή της έκφρασης και δημιουργίας του Φιλόλαου.
Έργα του Φιλόλαου κοσμούν δημόσιους χώρους αναψυχής, πάρκα και σχολεία κυρίως της Γαλλίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αισθητικής και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, που ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του καλλιτέχνη.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη, τόσο των έργων της δημόσιας γλυπτικής και της μεγάλης κλίμακας μνημειακού χαρακτήρα όσο και των γλυπτών του συνθέσεων με βιομηχανικά υλικά, όπως το πλυμένο σκυρόδεμα και τον ανοξείδωτο χάλυβα όσο και έργων μικρότερης κλίμακας του εργαστηρίου, κατασκευών από πηλό, ξύλο, σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Εκτίθενται επίσης χαρακτηριστικά του έργα σε πηλό και ξύλο οι περίφημες «Γκογκότοι», ζωόμορφα πλάσματα του μύθου και έργα που απεικονίζουν θαλασσινά τοπία τα οποία συνέθεσε από ξύλα που τα έχει λειάνει η θάλασσα, μακέτες και έργα σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες κ.α, κοσμήματα.
Η τέχνη σύμφωνα με το Φιλόλαο «οφείλει να διαπερνά τη ζωή και να την υπηρετεί», φιλοσοφία που ανακλά και διακρίνει όλο το έργο του.
Η Γαλλική κυβέρνηση, το 2005, τίμησε το Φιλόλαο για το σύνολο του έργου του ανακηρύσσοντάς τον Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών, η Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής τον τίμησε με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών και του απένειμε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο έργο μνημειακής γλυπτικής εξωτερικού χώρου, ενώ το 2003 οι υδατοδεξαμενές της Βαλάνς, εμβληματική σύνθεση του γλύπτη ύψους 60 μέτρων, εντάχθηκαν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας & Εύβοιας