Αρνητική η απόφαση του ΣΤΕ για την μερική συνέχιση των έργων του Αχελώου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Αρνητική είναι η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ανάκλησης που είχε κατατεθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 ώστε να αρθεί η απόφαση 141/2010 και να συνεχιστούν τα έργα επένδυσης στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου.
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Υποδομών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ κατέθεσαν, στις 22 Σεπτεμβρίου, αιτήσεις ανάκλησης στο ΣτΕ κατά της απόφασης 141/2010. Με την εν λόγω απόφαση η Επιτροπή Αναστολών διέταξε, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της κύριας αίτησης ακύρωσης, "διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το εγχείρημα της εκτροπής και τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ολοκληρωθεί".
Το ΣτΕ αναμένει την απάντηση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επί 14 προδικαστικών ερωτημάτων, τα οποία εγείρουν θέμα "μαζικής" παραβίασης της νομοθεσίας περιβάλλοντος (προστασία φυσικού περιβάλλοντος, διαχείριση υδάτων, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πληροφόρηση κοινού) για το σύνολο των έργων εκτροπής και στη συνέχεια να κρίνει το ίδιο.
Στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρονται τα εξής: "Οι διαπιστώσεις της δεύτερης εκθέσεως ότι 'προφανώς' οι πολύ μεγάλες παροχές υδάτων που κατεισδύουν στη σήραγγα υποβαθμίζουν την ικανότητα του υδροφόρου ορίζοντα να τροφοδοτήσει σημαντικές πηγές στα πεδινά, «πιθανές» υδρογεωτρήσεις και υπό πίεση υδροφορείς δεν τεκμηριώνονται, καθ' όσον δεν προκύπτει εάν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία (μετρήσεις, αυτοψία κ.λπ.), αλλά ούτε αναφέρουν συγκεκριμένα ποιες πηγές και γεωτρήσεις υφίστανται αρνητικές επιπτώσεις και σε ποιο βαθμό. Εν πάση δε περιπτώσει, όπως βεβαιώνεται στην ως άνω έκθεση, το ύδωρ που κατεισδύει στη σήραγγα παροχετεύεται μέσω αντλήσεως σε παρακείμενο παραπόταμο του Αχελώου.
Συνεπώς, τα ως άνω διαλαμβανόμενα στην έκθεση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν κρίσιμο στοιχείο που να δικαιολογεί τη χορήγηση της αιτούμενης ανάκλησης για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής, κατά το μέρος που με την κρινόμενη αίτηση ζητείται η μερική ανάκληση της προαναφερθείσης αποφάσεως ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της τελικής επένδυσης σε όλο το μήκος της σήραγγας και δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από την πρώτη μελέτη (από 16.6.2010), από τις προπαρατεθείσες εκθέσεις η ευστάθεια της σήραγγας δύναται να επιτευχθεί και με άλλα μέτρα, η αίτηση είναι απορριπτέα, καθ' όσον τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν ανατρέπουν πάντως τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση 141/2010 της Επιτροπής Αναστολών κατά την απόρριψη του σχετικού ισχυρισμού του Δημοσίου.
Οι εναλλακτικά προτεινόμενες 'ελάχιστες' επεμβάσεις προς αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, όπως δε βεβαιώνεται στην έκθεση αυτή οι εν λόγω επεμβάσεις διασφαλίζουν τη μακροχρόνια σταθερότητα της σήραγγας και όχι την προσωρινή ευστάθειά της έως ότου λήξει η εκκρεμοδικία.
Δεν αποδεικνύεται όμως ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι απολύτως αναγκαίες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της σήραγγας, πιθανολογείται ότι η λήψη των μέτρων αυτών θα δημιουργήσει νέα πραγματική κατάσταση δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως και θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής από την επαναλειτουργία των ήδη εγκατεστημένων στις κοίτες των υδατορευμάτων εργοταξίων.
Η αιτούμενη ανάκληση μπορεί να γίνει δεκτή μόνο κατά το μέρος που συνίσταται στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προσωρινή, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας, ευστάθεια της σήραγγας. Δεδομένου δε ότι κατά τα διαλαμβανόμενα στην πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προσωρινής υποστήριξης έχουν φθαρεί από την πάροδο του χρόνου και τη δράση του ύδατος εντός της σήραγγας, η Επιτροπή καλεί τη Διοίκηση όπως, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, υποδείξει τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας".
Ανακοίνωση της Αχελώου Ρους σχετικά με την ανωτέρω εξέλιξη:
Το περασμένο Σεπτέμβρη (22/09/10) το Υπουργείο Υποδομών κατέθεσε εν χορδές και ογράνεις με σύσσωμη τη παράφωνη ορχήστρα των Θεσσαλών – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, ΤΕΕ Θεσσαλίας -
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι που θέλουν να γλυτώσουν το κάμπο από τη «ανισορροπία» που του προκαλεί η μη ολοκλήρωση της σήραγγας εκτροπής, αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ κατά της απόφασης 141/2010, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εργασίες στη σήραγγα εκτροπής. Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ με την 141/2010 απόφασή του διέταξε, μέχρι τη οριστική έκδοση απόφασης ακύρωσης, τη «διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στη κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στη ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το εγχείρημα της εκτροπής και τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ολοκληρωθεί». Αλήθεια με ποια γραμματοσειρά και με πόσο μελάνι πρέπει να γράψουμε το παραπάνω δια ταύτα για να κατανοήσει η παράφωνη ορχήστρα ότι: α) Η απόφαση του ΣτΕ 141/2010 είναι περισσότερο από σαφής: Μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της αίτησης οριστικής ακύρωσης των έργων εκτροπής που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν μπορεί να πέσει ούτε μια φτυαριά στα έργα. !!! β) Το ΣτΕ με την ίδια απόφαση έστειλε 14 προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να βγει η οριστική απόφαση του ΣτΕ πρέπει πρώτα να αποφανθεί το ΔΕΚ !!! γ) κανένα έργο δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αυτόνομα (π.χ Μεσοχώρα).
Όλα τα παραπάνω δεν τα καταλαβαίνει η «ορχήστρα»;;; Καλύτερα όμως, γιατί η νέα απόφαση του ΣτΕ (151/2011) είναι ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα στην προσπάθεια να επανέλθει η εκτροπή από το παράθυρο της σήραγγας που δήθεν κινδυνεύει. Το ΣτΕ κρίνει ότι η αιτιολόγηση της αίτησης αναστολής της απόφασης είναι ανεπαρκής και ότι οι πανάκριβες μελέτες που παραγγέλθηκαν για να υποστηρίξουν την αίτηση δεν καταφέρνουν να πείσουν επιστημονικά για την αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών στη σήραγγα εκτροπής. Μάλιστα στο δια ταύτα της απόφασης το ΣτΕ δίνει 30 μέρες προθεσμία στο υπουργείο και τη διοίκηση για να «υποδείξουν τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας». Δηλαδή, να αποδείξει το υπουργείο ότι κάποιες υποστυλώσεις χρήζουν αντικατάστασης. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα γίνει νέα εργασία ή παρέμβαση !!
Όμως προκύπτει ακόμη ένα θέμα. Το ΣτΕ με την απόφασή του απογυμνώνει τις δύο πανάκριβες μελέτες που η κυβέρνηση παρήγγειλε εν μέσω οικονομικής κρίσης για να υποστηρίξει την προσφυγή της. Αλήθεια που βρήκε το ζεστό χρήμα να πληρώσει δύο μελέτες, η μία από ξένους εμπειρογνώμονες (Piergiorgio Grasso, Daniele Pella, Francois Vuilleumier) στις 16 Ιουνίου και η δεύτερη, η οποία αξιολογεί !!! την πρώτη με ημερομηνία 10 Ιουλίου;;; !!!
Ας επανέλθουμε στη λογική. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται εκτροπές και μύθους. Η απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της δεν είναι τα φαραωνικά έργα – εκτροπή, μεσογειακοί αγώνες – που ταΐζουν τα αχόρταγα εργολαβικά και άλλα συμφέροντα. Η Θεσσαλία χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των πόρων της, οικονομικών, φυσικών, ανθρώπινων. Χρειάζεται συνέργια όλων των δυνάμεών της για αλλαγή πλεύσης και υιοθέτηση νέων μοντέλων οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα τη παραγωγή και αξιοποίηση του κοινωνικού πλούτου αποκλειστικά από τους παραγωγούς και όχι από τα αδηφάγα συμφέροντα. Ένα μοντέλο θα βλέπει τη φύση και το περιβάλλον ως το ζωτικό χώρο της κοινωνίας και όχι ως πηγή ανεξέλεγκτου πλούτου και εκμετάλλευσης.
Έστω και σήμερα να σταματήσει η «παράφωνη ορχήστρα» να παιανίζει φάλτσους ύμνους για την εκτροπή.
Μεσοχώρα 28 02 2011
«Αχελώου Ρους»