Εγκαταστάθηκε ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση στους χώρους της Σχολής ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλίας των υπερσύγχρονων αναλυτικών συσκευών που αποκτήθηκαν μέσω χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι ύψους 1,35 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο με τίτλο «Εξοπλισμός Ερευνητικών Εργαστηρίων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας» είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.490.000,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια δημιούργησε στο χώρο του ΤΕΙ μία αναλυτική δομή που ίσως είναι η καλύτερη στην Ελλάδα αλλά και εφάμιλλη διεθνών προτύπων με δυνατότητες ανάλυσης νερού, τροφίμων και περιβαλλοντικών δειγμάτων.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειαρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ κ. Κω/νος Χατζηθεοφίλου, καθηγητές και μέλη του Συμβουλίου, επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις του νέου αναλυτικού Εργαστηρίου δηλώνοντας έμπρακτα τον στρατηγικό σχεδιασμό και την στενή συνεργασία των δύο φορέων και την από κοινού προσφορά τους στην τοπική κοινωνία και στις επιχειρήσεις της περιοχής μας με σκοπό την εξωστρέφεια και την δημιουργία μέσω της καινοτομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενισχύουμε τις υποδομές των εκπαιδευτικών τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία και αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό τους. Η απόκτηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του ΤΕΙ, στο πλαίσιο του νέου, του ανταγωνιστικού και της διασύνδεσής του με την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Με την υλοποίηση του έργου δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με το ΤΕΙ, αλλά και τη δυνατότητα της σύνδεσης της έρευνας με την πραγματική οικονομία και την παραγωγή, μέσω της καινοτομίας. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου δίνει τη δυνατότητα πλέον για την επέκταση και ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΤΕΙ Λάρισας, την οργάνωση ερευνητικών εργαστηρίων, τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση ικανών και αξιόλογων επιστημόνων – μελών Ε.Π. και την καλύτερη παροχή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου και των υποδομών του».
Η κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε απ’ την πλευρά της: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε δυναμικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής μας στην πράξη. Μέσω του ΕΣΠΑ καταφέραμε να εξασφαλίσουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για το ΤΕΙ Λάρισας. Με τις νέες υποδομές, το ΤΕΙ αποκτά πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιεί υψηλής ποιότητας αναλύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια του νερού αλλά και των τροφίμων, ενώ θα συμβάλλει και στην πιστοποίηση παραγωγής «ασφαλών» τροφίμων. Η αξιοποίηση όλη αυτής της υψηλού επιπέδου τεχνολογίας θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας παράγει σπουδαίο ερευνητικό και επιστημονικό έργο και στόχος όλων μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με το «επιχειρείν».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Π. Γούλας σημείωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον σημαντικό εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για τα εργαστήρια του ΤΕΙ. Η λειτουργία αυτής της δομής πρόκειται να βοηθήσει τους φορείς και τις επιχειρήσεις της περιοχής στην πραγματοποίηση υψηλής ποιότητας αναλύσεων που σχετίζονται με την τυποποίηση των διαφόρων προϊόντων και με την ασφάλεια των τροφίμων, του νερού και των ζωοτροφών».
Ακόμα όπως έγινε γνωστό η νέα αναλυτική δομή θα αυξήσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί υψηλής στάθμης έρευνα στους χώρους του Ιδρύματος και να αναπτυχθούν διαπιστευμένα κατά ΙSO 17025 πρωτόκολλα αναλύσεων για κρίσιμους τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η εξαγόμενη νωπή παραγωγή φρούτων και λαχανικών που απαιτεί πλήρη ανάλυση για ρυπαντές όπως τα φυτοφάρμακα ή η ανάλυση του πόσιμου νερού ή του νερού άρδευσης των καλλιεργειών που απαιτούνται από τα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης (π.χ. Agro ή GLOBAL GAP) ή τέλος η πιστοποιημένη ανάλυση τροφίμων και ζωοτροφών για αφλατοξίνες και μία σειρά άλλων αναλύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εξαγωγή προϊόντων σε ποιοτικές διεθνείς αγορές.
Για τους λόγους αυτούς η αναλυτική δομή μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την πιστοποίηση παραγωγής ασφαλών τροφίμων στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και να βοηθήσει στην καθιέρωση σημάτων τοπικών προϊόντων με πιστοποίηση ασφαλείας. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην τυποποίηση προϊόντων από αναδυόμενες καλλιέργειες στο χώρο της Θεσσαλίας όπως για παράδειγμα αρωματικά φυτά, υπερ-τρόφιμα κλπ. και στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων όπως το πρόσφατα βραβευμένο προϊόν αλλαντικό χωρίς συντηρητικά στον Εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia
Το σύνολο της αναλυτικής δομής που αποκτήθηκε χάρη στην συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαθέτει μεγάλες ποιοτικές και ποσοτικές δυνατότητες ανάλυσης δειγμάτων και αποτελείται από : α) Αέριο Χρωματογράφο GC-MS-MS για ανάλυση πτητικών ουσιών β)Υγρό χρωματογράφο HPLC-MS-MS για ανάλυση μη πτητικών ουσιών γ) Φασματογράφο ατομικής εκπομπής ICP-MS για στοιχειακή ανάλυση δ) Φασματογράφο Raman-NIR-IR με συνδεδεμένο μικροσκόπιο για ταχεία ανάλυση στερεών, αερίων και υγρών δειγμάτων και έλεγχο δομής υλικών.
Παρόντες κατά την επίσκεψη σα εργαστήρια του ΤΕΙ ήταν ακόμα ο καθηγητής κ. Ιωάννης Δαβάσης και ο επίκ. Καθηγητής κ. Κώστας Πετρωτός, τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ κ.κ. Φλώρος και Καστόρης καθώς και πολλοί άλλοι.