Ρεαλιστικοί & μετρήσιμοι στόχοι για τον τουρισμό Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Η πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες, τις κατευθύνσεις και τις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα, με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων του κλάδου.
Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα ευρήματα πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 77 τουριστικών φορέων της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της μελέτης για την «Εκπόνηση σχεδίου marketing plan για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Στόχος της έρευνας ήταν να καταγραφεί σε πρώτη φάση, με επικαιροποιημένα και αξιόπιστα στοιχεία η υπάρχουσα κατάσταση προκειμένου να διαμορφωθεί στη συνέχεια η καταλληλότερη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μελετήτριας εταιρίας, « η μελέτη με την ολοκλήρωσή της θα προσφέρει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να τεθούν ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι στόχοι που θα αναδείξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και τις δυνάμεις που κρύβει η περιοχή».
Από τα πρώτα ευρήματα, καταγράφεται μια έντονη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με σημαντικότερους ανεπτυγμένους πόλους τη Μαγνησίας με τις Σποράδες και τα Τρίκαλα με τα Μετέωρα. Η μελέτη κατέγραψε αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, θαλάσσιου τουρισμού και τουρισμού πόλης (city break). Επίσης διαπιστώθηκε εποχικότητα στην επισκεψιμότητα καθώς και σχετικά μικρός αριθμός διανυκτερεύσεων.
Σημαντικό εξ άλλου στοιχείο είναι η χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης. Τη μερίδα του λέοντος στις τουριστικές υποδομές διαθέτει η Μαγνησία, ενώ οι μεγαλύτερες θετικές μεταβολές εντοπίζονται στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Τέλος, σε ότι αφορά στα κυριότερα στοιχεία που συμβάλλουν στην ελκυστικότητα και επισκεψιμότητα μιας περιοχής, οι φορείς ιεράρχησαν ως σημαντικότερα τα εκκλησιαστικά μνημεία και ακολουθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι υψηλής στάθμης ξενοδοχειακές μονάδες και ο περιηγητικός τουρισμός.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΟΤ, Νομαρχιακών Επιτροπών και Διευθύνσεων Τουρισμού, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ, Επιμελητηρίων, Αναπτυξιακών Εταιριών, Ενώσεων Ξενοδόχων κ.α.