Σε καλό επίπεδο η προσπελασιμότητα των ΑμεΑ στη Θεσσαλία Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας, ενώ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται σε τομείς όπως π.χ. της αντιληπτικότητας για τη διευκόλυνση των τυφλών.
Αυτές είναι μερικές από τις βασικές διαπιστώσεις που έγιναν σήμερα στη Λάρισα, στη διάρκεια της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιεί με θέμα την «Εξέταση Συνθηκών Προσπελασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Κτίρια και σε Κτίρια Υπηρεσιών Καθημερινού Ενδιαφέροντος».
Βασική φιλοσοφία και προσέγγιση της Περιφέρειας είναι «έστω και ένα άτομο με αναπηρία να θέλει να εξυπηρετηθεί από μια δημόσια υπηρεσία να μπορεί να εξυπηρετείται» ενώ τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση είναι η πρόσβαση στην είσοδο και στο χώρο υποδοχής των κτιρίων, η κατακόρυφη και οριζόντια κυκλοφορία, οι εξυπηρετήσεις και ο εξοπλισμός που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη και ασφαλή κίνηση των ΑμεΑ στο χώρο.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε 203 δημόσια κτίρια και κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με σκοπό την εξέταση των συνθηκών προσπελασιμότητας των ΑμεΑ σε αυτά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μελετήτριας εταιρίας κ. Κων. Τζάνα, εντοπίστηκαν πολλές καλές πρακτικές με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές προσπελασιμότητας ΑμεΑ αλλά και αρκετές κακές πρακτικές, όπου απαιτούνται άμεσες, διορθωτικές παρεμβάσεις.
Οι μελετητές έχουν συγκεντρώσει στο πλαίσιο των αυτοψιών που πραγματοποίησαν στα δημόσια κτίρια περίπου 2000 φωτογραφίες που θα παραδώσουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελούν πολύτιμο υλικό για το σχεδιασμό της. Επιπλέον, η μέθοδος που ακολουθήθηκε κατά την έρευνα οδηγεί σε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς εκτιμήσεις σε ότι αφορά στο οικονομικό αντικείμενο των παρεμβάσεων, ώστε να διευκολυνθεί το προγραμματισμός για την ένταξη έργων, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης καταγράφηκαν τέλος οι απόψεις των παρισταμένων, εκπροσώπων φορέων ΑμεA αλλά και εκπροσώπων αρχών και δημόσιων υπηρεσιών ώστε αυτές να ληφθούν υπ’ όψη στη σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη βελτίωση των συνθηκών προσπελασιμότητας των ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια και κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος.