Συνεδρίαση της ΠΑΣΕ: Η επόμενη ημέρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Με σκοπό την αποτίμηση του αποτελέσματος της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ) για τη μερική μεταφορά νερού από την άνω ρου του Αχελώου.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αφού ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης και το πώς ήρθε αυτό το θετικό αποτέλεσμα δήλωσε:
«Είναι μια θετική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την απεμπλοκή του έργου. Και αποτελεί μια ικανοποίηση στη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί για να επικρατήσει η κοινή λογική και να ολοκληρωθεί ένα περιβαλλοντικό, ενεργειακό, υδρευτικό, αρδευτικό, αντιπλημμυρικό έργο το οποίο είναι έτοιμο σε ποσοστό 80% και για το οποίο έχουν δαπανηθεί χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, ο οποίος επιθυμεί να δει τους κόπους του να πιάνουν τόπο.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη και δεν χωρά αμφισβητήσεις. Μάλιστα το ίδιο το Δικαστήριο στο δελτίο τύπου που συνέταξε δίνει τον τίτλο «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, να δικαιολογήσουν την μεταφορά νερού» και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Μάλιστα το Δικαστήριο προχωρά και ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι η οδηγία για τους οικοτόπους, επιτρέπει, εντός του δικτύου Natura 2000, τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα υπό τον όρο, ότι το κράτος μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε τα μέλη της ΠΑΣΕ για την μέχρι σήμερα συμβολή τους στην υπερασπιστική γραμμή για τη συνέχιση των έργων στον Αχελώο, αλλά και την πλειοψηφία των Θεσσαλών πολιτών οι οποίοι τάσσονται δικαίως υπέρ του έργου. «Η ΠΑΣΕ αποτέλεσε έως σήμερα ένα όργανο διεκδικητικό, με εμπειρία και προσήλωση στους αγώνες που δόθηκαν και κερδήθηκαν και η οποία συνεχίζει την προσπάθειά της μέχρι ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο. Το μεγαλύτερο μέρος των νομικών εμποδίων έχει πλέον αρθεί. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική προς τον εθνικό Δικαστή καθώς ως γνωστόν το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού. Ο Αχελώος είναι ένα ποτάμι του οποίου μέρος του πηγάζει από τη Θεσσαλία, διέρχεται σε μεγάλο μέρος του από τη Θεσσαλία συνεπώς η τύχη του δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τους Θεσσαλούς. Θα πρέπει όμως και η πλευρά της Αιτολοακαρνανίας να αντιληφθεί ότι το έργο αυτό θα ωφελήσει και τους ίδιους, καθώς στη Μεσοχώρα πρόκειται να ταμιεύονται ποσότητες νερού που μπορούν να αποδεσμεύονται κατά τη θερινή περίοδο εμπλουτίζοντας το Δέλτα του Αχελώου και οι οποίες αυτή τη στιγμή χάνονται στο Ιόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.
Απ’ την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος κ. Αντώνης Τίγκας αναλύοντας την απόφαση του Δικαστηρίου τόνισε: «Παρακολουθήσαμε την προηγούμενη βδομάδα από μια μικρή μερίδα μη ειδικών και γνωστών πολέμιων του έργου μια προσπάθεια παραποίησης της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Οι πολέμιοι αυτοί, οι οποίοι δεν διστάζουν να ντύνουν με ψευδεπίγραφο οικολογικό μανδύα την προκατάληψη τους, αποκρύπτουν συνειδητά ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε θετικά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας σχετικά με το εάν το έργο του Αχελώου είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία. Μάλιστα ο Δικαστής τονίζει ότι «η μερική μεταφορά νερού πρέπει να υλοποιηθεί –για επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομένων λόγων κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως». Αν η ερημοποίηση της Θεσσαλίας, ο εμπλουτισμός του υπεδάφους, η αντιπλημμυρική προστασία, η ενεργειακή επάρκεια και η μη ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων (γιατί όπως αναφέρουν και οι σοβαρές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες του ΤΕΕ- ΓΕΩΤΕΕ εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν) συνιστούν λόγους εθνικού δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επανέναρξη των έργων στον Αχελώο»
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ο χάρτης των ενεργειών για την από εδώ και πέρα πορεία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφασίστηκε το ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και το ΓΕΩΤΕΕ να προετοιμάσουν την επιστημονική και τεχνοκρατική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του έργου και οι Νομικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας το νομικό σκέλος. Επιπρόσθετα βαρύτητα θα δοθεί και στα Σχέδια Διαχείρισης τα οποία βρίσκονται στη Β’ φάση της διαβούλευσης και των οποίων οι αποφάσεις τους θα είναι δεσμευτικές για τις επόμενες δεκαετίες.
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου και Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι δήμαρχοι Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης, οι πρόεδροι του ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος και Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΕ, περιφερειακός σύμβουλος και τέως Νομάρχης κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Ι. Μπαλαμότης και ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Σοφολόγης.