Θετική χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την απόφαση για Αχελώο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Θετική θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που στάθηκε για ακόμη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και δεν υπέκυψε στις πιέσεις που προωθούν μετά μανίας το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου.
Η απόφαση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι πιέσεις προέρχονταν από την ίδια την κυβέρνηση, που, δια χειρός του κ. Ρέππα, κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο αίτηση μερικής ανάκλησης της απόφασης 141/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναστέλλει όλα τα έργα που σχετίζονται με την εκτροπή.
Με πρόσχημα την προστασία της σήραγγας εκτροπής και την αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσής της, και στηριζόμενο σε δύο κατά παραγγελία μελέτες, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προσπάθησε να «ξεκλειδώσει» το έργο ζητώντας τη μερική ανάκληση της απόφασης, ώστε να προχωρήσουν τα έργα στήριξης της σήραγγας. Πρόκειται για αίτημα που στερείται λογικής και ήταν ένα καθαρά προεκλογικό παιχνίδι όπως είχαν εγκαίρως επισημάνει οι Οικολόγοι Πράσινοι(1).
Όλα αυτά ενώ στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκκρεμούν 14 προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ σχετικά με το έργο και βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες διαχείρισης των λεκανών απορροής και στα τρία διαμερίσματα που σχετίζονται με τον Αχελώο (Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Στερεά).
Το ΣτΕ με βάση την κοινή λογική αποφάσισε τα αυτονόητα και απέρριψε την αίτηση ανάκλησης. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση 151/2011 τηςΕπιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ:
1) Τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν ανατρέπουν τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση 141/2010 της Επιτροπής Αναστολών.
2) Απογυμνώνονται ουσιαστικά οι δύο μελέτες του υπουργείου Υποδομών, καθώς οι διαπιστώσεις τους δεν δικαιολογούν τη χορήγηση της αιτούμενης ανάκλησης για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και παράλληλα επισημαίνεται η έλλειψη συγκεκριμένων δεδομένων που να στοιχειοθετούν τα αποτελέσματα των μελετών.
3) Η ευστάθεια της σήραγγας εκτροπής μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέτρα, ενώ οι προτεινόμενες από τις μελέτες «ελάχιστες» επεμβάσεις προς αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες και διασφαλίζουν τη μακροχρόνια και όχι την προσωρινή ευστάθεια της σήραγγας.
4) Δεν αποδεικνύεται ότι οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι απολύτως αναγκαίες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της σήραγγας, αντιθέτως η λήψη αυτών των μέτρων θα δημιουργήσει νέα, μη αναστρέψιμη κατάσταση σε περίπτωση οριστικής ακύρωσης του έργου και θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής από την επαναλειτουργία των εργοταξίων που είναι ήδη εγκατεστημένα στις κοίτες των υδατορευμάτων.
5) Ζητείται από το Υπουργείο Υποδομών, εντός τριάντα ημερών, να υποδείξει τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας.
Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση δαπανά ποσά σε αμφιλεγόμενες μελέτες, εμμένοντας στην υλοποίηση ενός έργου περιβαλλοντικά καταστροφικού, οικονομικά ασύμφορου και επομένως παράλογου και ζημιογόνου για τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας.
Ευτυχώς που με την απόφασή του το ΣτΕ τη βάζει στη θέση της!
Οικολόγοι Πράσινοι