Μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλικής Ζιάκα, για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Αγαπητές/οί Εκπαιδευτικοί,
Τιμούμε στις 5 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, συμπληρώνοντας φέτος 30 χρόνια από τότε που η UNESCO αποφάσισε να αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των Εκπαιδευτικών μέσα στην κοινωνία και τη συμβολή τους στην Εκπαίδευση.
Το φετινό μήνυμα της UNESCO μας παροτρύνει να ακούσουμε τις φωνές των εκπαιδευτικών (Valuing teacher voices) επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν καταθέτοντας τις επιδιώξεις τους για τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και τις προοπτικές ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την εκπαίδευση του μέλλοντος.
Στρέφουμε το βλέμμα μας σε εκείνους που αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας μας και γίνονται οι εμπνευστές νέων ιδεών και οι καθοδηγητές των επόμενων γενεών.
Το έργο σας υπερβαίνει κατά πολύ την απλή μετάδοση γνώσεων, καθώς είναι επιφορτισμένο με την κοινωνικοποίηση των παιδιών, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και την καλλιέργεια δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων, άρτιων προσωπικοτήτων και μελλοντικών ενεργών πολιτών.
Καλείστε καθημερινά να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας, να ενθαρρύνετε την κριτική σκέψη των παιδιών και να καλλιεργήσετε την αγάπη τους για τη μάθηση.
Δεν πρέπει να χάνετε την αισιοδοξία σας. Η αγάπη σας για τα παιδιά σάς δίνει τη δύναμη να προχωράτε.
Η Άντρια Ζαφειράκου, καθηγήτρια ενός κεντρικού σχολείου του Λονδίνου, στη βράβευσή της με το Global Teacher Prize αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα σχολεία μας είναι πολυπολιτισμικά και πολλοί από τους μαθητές μας δεν μιλούν καλά τη γλώσσα. Επίσης, πολλά παιδιά ζούνε, δυστυχώς, σε δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα. Αδυνατούν να βρουν ηρεμία και ένα ήσυχο μέρος για να κάνουν τα μαθήματά τους. Το βέβαιο είναι πως ό,τι προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουν στο σπίτι, ό,τι κι αν λείπει από τη ζωή τους ή τους φέρνει πόνο, το σχολείο τους ανήκει. Και ξέρω πως αν το σχολείο μπορούσε να ανοίγει στις έξι η ώρα το πρωί μια ουρά παιδιών θα περίμενε έξω από τις πέντε. Έτσι το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε ως εκπαιδευτικοί είναι να εξασφαλίσουμε πως τα σχολεία μας αποτελούν ασφαλή καταφύγια».
Ας μην ξεχνάμε ότι η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο ανθρωπιστικό.
Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και πολιτεία, για να δημιουργήσουμε σχολεία που θα αποτελούν εργαστήρια μάθησης, δημιουργικότητας και αλληλεγγύης.
Βασιλική Ζιάκα
Διευθύντρια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας