Ξεκίνησαν οι εργασίες της διημερίδας με θέμα: «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα - Προοπτικές»
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Με την έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα- Προοπτικές» η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ξεκίνησαν επίσημα την διαβούλευση για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, με έμφαση στην προστασία της παραγωγής και της περιοχής από την ξηρασία και τις πλημμύρες.
Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, επεσήμανε ότι πρακτικά τώρα ξεκινά η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας η οποία πρέπει να γίνει με σοβαρότητας και τόνισε ότι η περιφέρεια θα πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέχρι τις 2 Μαΐου.
Ο κ. Κουρέτας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη διαβούλευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση στη βάση του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVA το οποίο – όπως είπε – έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά αναρτήθηκε στη σελίδα της κυβέρνησης στα «αγγλικά» χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το μελετήσουν, αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες του να αξιολογήσουν τα σχόλια όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με «Νέοι Δρόμοι στην Καινοτομία στην Π.Ε. Καρδίτσας» την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετική και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την βελτίωση της καλλιέργειας του βάμβακος ώστε να αυξηθεί η υπεραξία του προϊόντος, αλλά και των «μικρών καρπών» των σιτηρών και πολλών ακόμα προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Κατέληξε δε μιλώντας γιο τον …Ξέρξη ο οποίος από τότε που εκστράτευσε στην Ελλάδα είχε δει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλίας.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.
Στις ομιλίες τους, διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων; καταξιωμένοι ερευνητές Ινστιτούτων, εκπρόσωποι ο παραγωγικών φορέων και στελέχη της αγοράς . ανέπτυξαν διεξοδικά τα κυρίαρχα θέματα, όπως το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την επαπειλουμένη ξηρασία λόγο κλιματικής αλλαγής , τις προοπτικές όλων των άλλων καλλιεργειών με αναφορά στα επενδυτικά προγράμματα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την καλλιεργητική διαδικασία, της μεταποίησης και το ζήτημα της ενέργειας ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να ξεκινήσει αυτή τη σημαντική διαβούλευση τόνισε ότι το ολλανδικό σχέδιο συνιστά προσβολή καθώς μεταξύ άλλων απουσιάζει –όπως είπε -το πιο σημαντικό δηλαδή η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Όπως είπε το σχέδιο έχει δεχτεί ήδη επιστημονική απόρριψη και προκάλεσε αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο ειδικά για τη «στοχοποίηση» του βαμβακιού.
Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη διαβούλευση και την επιχειρούμενη επιτέλους σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 7 μήνες μετά τις πλημμύρες δεν έχει σοβαρό σχέδιό για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση. απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης& Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, ο Ελλογιμώτατος καθηγητής κ, Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευθύμιος Προβίδας ο αντιπρόεδρος του ΣΘΕΒ καθώς και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Καλαμπαλίκης .
Στην διημερίδα, παρευρέθηκαν , εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων , συλλόγων, και Συνεταιρισμών ενώ τις εργασίες συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Αθανασιάδης και Γ. Κολλάτος. Η διημερίδα θα συνεχιστεί και αύριο με επίκεντρο την Κτηνοτροφική Ανάπτυξη της περιοχής. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Καλλισθένους & Θεοφράστου) και ώρα έναρξης 09.00 π.μ.
Ακολουθεί αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα
2η ημέρα 7/4/2024
09.00 - 09.20 Ζωική παραγωγή Θεσσαλίας – Προβλήματα και Προοπτική Δ. Καντάς, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
09.20 – 09.40 Πρότυπα Θεσσαλικά χοιροστάσια Γ. Διδάγγελος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
09.40 – 10.00 Παρούσα κατάσταση και προοπτικές αγελαδοτροφίας στη Θεσσαλία Γ. Αμοιρίδης, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
Προβλήματα και προοπτικές σύγχρονων αγελαδοτροφικών μονάδων Π. Τριανταφύλλου - Εταιρεία Μπαϊράμογλου
10.00 – 10.20 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Προβλήματα κτηνοτροφίας και Σ. Διακομής, Πρόεδρος ΕΒΟΛ προτάσεις αντιμετώπισης τους.
10.20 - 10.50 Διαχείριση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων Ι. Μποζιάρης, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
10.50 – 11.10 Κυριότερες Ζωονόσοι και η επίδρασή τους στη ζωική παραγωγή της Θεσσαλίας Β. Σπύρου, Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας
11.10 – 11.30 Ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία – Αναπτυξιακές προοπτικές Π. Παναγιωτάκη, Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας
11.30 – 12.00 Διάλειμμα - Καφές
12.00 – 12.20 Επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων σε βενθικά οικοσυστήματα του Παγασητικού κόλπου Δ. Βαφείδης, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
12.20 – 12.40 Χημικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλημμυρικών φαινομένων Daniel & Elias στα επιφανειακά Ιζήματα του Παγασητικού κόλπου Κ. Σκόρδας, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
12.40 – 13.00 Οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού κόλπου Ν. Νεοφύτου, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
13.00 – 13.20 Επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων σε αλιεύματα του Παγασητικού κόλπου Δ. Κλαουδάτος, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
13.20 – 14.30 Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα
14.30 – 14.50 Μελισσοκομία – Προοπτικές στη Θεσσαλία Αλ. Παπαχριστοφόρου, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
14.50 – 15.10 Αιγοπροβατοτροφία στη Θεσσαλία – Προοπτικές Κ. Τσιμπούκας, Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
15.10 – 15.30 Αξιοποίηση και Διαχείριση βοσκοτόπων Ι. Χατζηγεωργίου
15.30 – 15.50 Αγροτ. Συναιτ. Αγελαδοτρόφων- Προβατοτρόφων Δ. Θεσσαλίας Αλ. Μανούρας
15.50 – 16.10 Η Αναγκαιότητα της Τεχνολογίας Τροφίμων στην Ανάπτυξη της Αγροδιατροφής Π. Γιαννούλη, Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας
16.10 -17.00 Στρογγυλό τραπέζι
Γραφείο τύπου Περιφέρειας Θεσσαλίας