Αγωνία των κατοίκων του Ροπωτού για το αύριο του χωριού Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τρίκαλα
- Εκτύπωση
Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Ροπωτού Τρικάλων, αναφορικά με την τύχη του χωριού τους, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της πρόσφατης κατολίσθησης που έπληξε το μέρος.
Εκτός από την έντονη ανησυχία τους οι κάτοικοι στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης στην κεντρική πλατεία του χωριού, εξέφρασαν την άποψή τους ότι θα πρέπει να υπάρξουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις σαν απάντηση στην αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας καθώς παρά τα συνεχή αιτήματά τους και τις συναντήσεις με κοινοβουλευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο για κατασκευή κάποιων πρώτων αναγκαίων έργων όσο και για την χρηματοδότηση μελέτης το κατολισθητικό φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται και να τρομοκρατεί τους Ροπωτιανούς.
Αιχμηρός για το τι θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια πριν το φαινόμενο της κατολίσθησης πάρει την δραματική διάσταση που έχει σήμερα αλλά και πρόθυμος να εξασφαλίσει 50.000 € και να συνδράμει με όποιο άλλο τρόπο μπορεί ώστε το χωριό να επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης αναφέροντας τα εξής:
«Το πρόβλημα του Ροπωτού είναι πολύ παλιό και όσοι προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στις Αρχές των τελευταίων 4-5 χρόνων δεν προσφέρουν υπηρεσία στο χωριό. Και θα σας πω το εξής. Η μελέτη είχε συνταχθεί το 1992 και εφαρμόστηκε το 2002. Ξεχνάνε όσοι μας κατηγορούν τι αποτέλεσμα είχε η εφαρμογή αυτής της μελέτης.
Τα έργα που είχε προτείνει το ΙΓΜΕ το 1992 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Αντί αυτών κατασκευάστηκε επιφανειακή τσιμεντένια αύλακα στην κεφαλή της κατολίσθησης η οποία κρίνεται άνευ αποτελεσματικότητας, έναντι της αποστραγγιστικής τάφρου που είχε προταθεί. Ενώ είχε προταθεί να γίνει, δηλαδή, μία τάφρος να φεύγουν τα νερά, έγινε ένα τσιμεντένιο αυλάκι που πλάκωσε και παραπάνω το μέρος. Από τους προταθέντες τοίχους αντιστήριξης, δεν κατασκευάστηκε κανείς. Αυτό το έργο ποιος το έκανε; Σε ποιόν το παράδωσε, ποιος το λειτουργούσε; Αναζητήθηκαν ποτέ ευθύνες ή πήραν μόνο τις ψήφους και έφυγαν;
Εγώ δεν έμαθα να μασάω τα λόγια μου. Και με βλέπετε διστακτικό για την επέμβαση στο θέμα του Ροπωτού, είναι γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι όποιος παρέμβει και κάνει ημίμετρα, θα καταστρέψει το χωριό. Ό,τι γίνει επομένως, θα πρέπει να είναι συνολική παρέμβαση. Και ας μην γελιόμαστε, τέτοια παρέμβαση ούτε ο δήμος ούτε η νομαρχία μπορούν να κάνουν. Γιατί η αρμοδιότητα πρωτίστως ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται περί οικισμού, πρόκειται περί κατολισθαίνουσας πλάκας, φαινομένου κατολίσθησης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ένας απλός Μηχανικός, χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικούς.
Ζητούσε ο Πρόεδρος να στείλω το μηχάνημα, του είπα όμως ο Φορέας όμως που θα το εποπτεύει θα είσαι εσύ, δεν θα είναι η Νομαρχία γιατί δεν έχει κατά νόμο αυτή την αρμοδιότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε υπέρβαση αρμοδιοτήτων ούτε να δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο απλώς για να φανούμε αρεστοί. Άρα η Νομαρχία συνδράμει σε ό,τι ζητηθεί, αλλά δεν έχει ούτε τον πρώτο λόγο κατά νόμο ούτε την αρμοδιότητα κατά Νόμο.
Εγώ δεν προσπαθώ να μετακυλήσω ευθύνες. Δεν δέχομαι όμως να αναλάβω ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Στον τομέα αρμοδιότητας της νομαρχίας κάναμε στο ακέραιο ό,τι μας αναλογούσε και δεν λυπηθήκαμε τα χρήματα. Το ξέρετε αυτό. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά αρμοδιότητας και υπευθυνότητας. Ποιος θα αναλάβει να το κάνει. Έκανε το δασαρχείο έργα και μετά εξαφανίστηκε. Ούτε συντήρησε τα έργα που είχε κάνει. Γιατί εάν τα συντηρούσε, δεν θα βούλωναν τα χαντάκια και θα έρχονταν τα νερά μέσα στο χωριό.
Γιʼ αυτό, αν πρόκειται για τις 100.000 ευρώ Δήμαρχε, εμείς θα δανειστούμε - γιατί μας έκοψαν πόρους - και θα σας δώσουμε 50.000 ευρώ. Δανειστείτε κι εσείς, να συνδράμουν και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, να βρείτε τα χρήματα για την μελέτη».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος εξέφρασε, την ικανοποίησή του για το ότι οι κάτοικοι δείχνουν μια μαζικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ δήλωσε και την σαφή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κάνει το παν ώστε το χωριό να συνεχίσει να υπάρχει.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Παρά το ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε το χωριό. Επίσης παρά το ότι τα έντονα και συνεχή διαβήματά μας προς τα αρμόδια υπουργεία δεν βρήκαν ανταπόκριση εγώ δεν θα σταθώ σ' αυτά και δεν θα ρίξω εύκολα ευθύνες. Κρούω όμως τον κώδωνα του κινδύνου από τώρα ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι όποιες εργασίες χρειάζονται πριν μας βρει ο χειμώνας κι έχουμε πάλι καταστροφή για το χωριό. Ζητάμε την συνδρομή των πολιτών ώστε να πάρει χαρακτήρα πανδημοτικό η διεκδίκηση των όσων απαιτούνται καθώς το κατολισθητικό φαινόμενο έχει πλήξει οικιστική ζώνη.
Ο Δήμος Πύλης και η Νομαρχία θα χρηματοδοτήσουν με 50.000 € ο καθένας, την σύνταξη της μελέτης που θα υποδείξει το ΙΓΜΕ ενώ θα κάνουμε και κάποια ημίμετρα για την άμεση διάνοιξη κάποιων αυλακών, ρεμάτων που έχουν κλειστεί με τις παρεμβάσεις έργου του Δασαρχείου».