Φανή Τσιρογιάννη: "Ο ρόλος της Περιφέρειας στην ανάπτυξη των πυλώνων της οικονομίας της χώρας (β' μέρος)" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Περιφερειακές εκλογές - Καρδίτσα
- Εκτύπωση
Η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, εκτός από τα έργα υποδομής που πολλά απ΄ αυτά πραγματοποιεί η περιφέρεια, απαιτείται και οι ίδιοι οι παραγωγοί να ανανεώσουν τις πρακτικές γεωργικής εκμετάλλευσης και να προσαρμοστούν σε νέα μοντέλα οργάνωσης και εμπορίας των αγαθών τους.
Ο συνεργατισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο των μικρών και αδύναμων παραγωγών για να μπορέσουν να προωθήσουν ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν στην αγορά. Το κακό προηγούμενο όμως , με τους λάθος χειρισμούς των αγροτικών συνεταιρισμών από 1980 και μετά με συνέπεια την οικτρή αποτυχία τους, έχει αφήσει αρνητικά κατάλοιπα στους σημερινούς παραγωγούς.
Είναι κοινή πεποίθηση όλων, ότι κάποιας μορφής συνεργατισμού, με μικρά και ευέλικτα σχήματα, όπως είναι οι Ομάδες Παραγωγών, είναι απαραίτητα για να είναι τα προϊόντα ανταγωνιστικά και απορροφήσιμα στη διεθνή αγορά. Η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιακή τεχνολογία, τα καινοτόμα γεωργικά αγαθά και το διεθνές marketing ,επιβάλλουν την καθετοποίηση της γεωργικής παραγωγής και τη διάθεση στην αγορά ενός ποιοτικού, ασφαλούς και αξιόπιστου προϊόντος. Άλλωστε, επιβάλλεται πως η προστιθέμενη αξία του προϊόντος πρέπει να επιστρέφει στον παραγωγό, καθώς είναι τόσο αναγκαία για την επιβίωσή του.
Ένα τέτοιο παράδειγμα καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας. Η ιδέα είναι η διαχείριση του προϊόντος να γίνεται από τα ίδια τα μέλη, από την καλλιέργεια του φυτού μέχρι και την εμπορεία της παραγόμενης στεβιόλης. Ο συνεταιρισμός έχει κατασκευάσει εργοστάσιο μεταποίησης , το οποίο αποτελεί πρότυπο εργοστάσιο καθετοποιημένης παραγωγής γλυκοζητών στέβιας στην Ευρώπη.
Εδώ η συμβολή της Περιφέρειας είναι πολύτιμη ,διότι μπορεί να δώσει λύσεις στα οποιαδήποτε εμπόδια παρουσιάζονται, σε όλα τα στάδια παραγωγής.
Λόγω του μικροτεμαχισμού και του μικρού κλήρου που έχουμε στη Ελλάδα, για να γίνουν τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά, σημαντικός είναι και ο ρόλος της συμβολαιακής γεωργίας που γίνεται μεταξύ επιχειρήσεων και παραγωγών. Αρκεί βέβαια τα συμβόλαια να μην αποβαίνουν σε βάρος των γεωργών- κτηνοτρόφων.
Η ψηφιακή τεχνολογία έχει αναπτυχθεί πολύ και στον τομέα της γεωργίας. Ψηφιακοί χάρτες παρακολούθησης της καλλιέργειας, drones, υψηλά λογισμικά εγκατεστημένα σε tablet ,είναι μερικά από τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιεί ένας σύγχρονος παραγωγός. Για το λόγο αυτό η συμβολή μιας εξελιγμένης μορφής γεωργικής εκπαίδευσης στους νέους καλλιεργητές, ίσως και με τη συμβολή της Περιφέρειας. Αυτό θα προσδώσει ευελιξία, οικονομία και καλύτερη αξιοποίηση χρόνου για την παραγωγή ενός αξιόπιστου και ποιοτικού προϊόντος.
Με όλα τα παραπάνω παρατηρείται πως ο ρόλος της Αιρετής Περιφέρειας στην ανάπτυξη της υπαίθρου είναι καθοριστικός. Η επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα σημαίνει και επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.
Για το λόγο αυτό και η επιλογή των ανθρώπων που θα υπηρετήσουν αυτό το θεσμό θα πρέπει να είναι με γνώμονα τη διάθεση για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΦΑΝΗ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ τ.ε. - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στο συνδυασμό "Συμμαχεία υπέρ των Πολιτών" του Κώστα Αγοραστού
Δείτε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ.