Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Κυριάκου Κατζουράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (+Φωτο +Βιντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τα εγκαίνια της έκθεσης «σήματα καπνού» με έργα ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη εγκαινιάστηκε απόψε (22/11) το βράδυ στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.
Τα έργα που παρουσιάζονται, παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης από ιδιωτικές συλλογές με την μεγάλη πλειοψηφία τους να ανήκουν στην συλλογή του κ. Γ. Αγγελόπουλου (art curator and advisor), ο οποίος και επιμελήθηκε την έκθεση ενώ κάποια ακόμα παραχωρήθηκαν από την ηθοποιό Κάτια Γέρου, σύντροφο του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε πριν από 3 χρόνια και από τον κ. Νίκο Χαιδεμένο , έργα που καταβάλλεται εντατική προσπάθεια για να αποκτήσουν μόνιμη στέγη και να γίνουν κτήμα των επόμενων γενιών μέσα από την μελλοντική πινακοθήκη Κυριάκου Κατζουράκη.
Για τη ζωή και το έργου του Κυριάκου Κατζουράκη μίλησε η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Μαρ. Γιαννέλου δίνοντας έμφαση στην πολύπλευρη καλλιτεχνική του προσωπικότητα. Ο Κυριάκος Κατζουράκης (1944 – 2021) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες εικαστικούς της γενιάς του. Πολύπλευρος καλλιτέχνης: ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος (2005 – 2011: τακτικός καθηγητής στο 3ο Εργαστήριο ζωγραφικής του τμήματος ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΑΠΘ). Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών (1963 – 1968 / εργαστήρια Γιάννη Μόραλη και Βασίλη Βασιλειάδη), στην Central Saint Martins College of Art and Design και στη Croydon College of Art (1973 – 1975 / χαρακτική), αλλά και στη London Film School (1976 / κινηματογράφο).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας: ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ (1969 – 1972), εντάχθηκε στην ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ Α’ (1969), το 1990 ίδρυσε την ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24 (1991 – 1998). Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο του Αιγάλεω (1997 – 2003) και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης (2017 – 2020).
Έζησε στο Λονδίνο από το 1972 μέχρι το 1986. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις: Biennale Sao Paolo (1980), XI Biennale de Paris (1981), Europalia ’82 (Αμβέρσα 1982), «Peinture Grecque 1968 – 1988» (Βρυξέλλες 1988) κ.ά. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Θέατρο Τέχνης.
Στο πλαίσιο της ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (από το 1990 κι εξής) δημιούργησε σύνθετα έργα πάνω σε έρευνές του για τις σχέσεις της ζωγραφικής με το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο με παράλληλη δημιουργία έργων στο χώρο. Από το 2000 ασχολήθηκε εντατικότερα με τον κινηματογράφο και έκανε ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους.
Για την ζωγραφική και τις ταινίες του απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις.
Έχει γράψει τα βιβλία: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – συζητήσεις με την Πέγκυ Κουνενάκη (1994), ΤΕΜΠΛΟ. ΟΙΚΟΣ ΕΝΟΧΗΣ (1996), Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ (2001) και ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ (2013). Συμμετείχε στους συλλογικούς τόμους: ΤΟΠΟΣ: Μανιφέστο – Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές (2007) και ΕΞΟΔΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ (2018). Αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εικονογραφήσει βιβλία.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος και ο Αντιδήμαρχος κ. Στ. Θεολόγης εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά τους για την πραγματοποίηση της έκθεσης έργων ενός τόσο σημαντικού καλλιτέχνη η οποία ξεκίνησε από μια πρόταση της κ. Γέρου πριν από 1 ½ περίπου χρόνο που όπως τονίστηκε ήταν ιδιαίτερη τιμητική για την Δημοτική Πινακοθήκη και το Δήμο.
Τις θερμές της ευχαριστίες προς τη Δημοτική Αρχή και την υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν για τη διοργάνωση της έκθεσης εξέφρασε η κ. Κατια Γέρου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και η Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Μ. Κουμπαρέλου καθώς και ο κ. Γ. Αγγελόπουλος που κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό έργων του ζωγράφου
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2025 και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 14:00
Κωστής Κριτσιάνης