Δώρα Θωμοπούλου: "Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το δημογραφικό ζήτημα στην εποχή των αρνητικών ισοζυγίων" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Βουλευτικές εκλογές - Καρδίτσα
- Εκτύπωση
Κάθε κράτος στηρίζει την ευημερία του αλλά και την ίδια του την ύπαρξη στο πληθυσμιακό του μέγεθος.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει δημογραφικό πρόβλημα δηλαδή ο πληθυσμός της μειώνεται συνεχώς. Η μείωση του πληθυσμού της οφείλεται τόσο στο αρνητικό φυσικό ισοζύγιο όσο και στο αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο δηλαδή στην αύξηση του αριθμού των θανάτων σε σχέση με αυτών των γεννήσεων αλλά και στην διόγκωση του αριθμού των εξερχόμενων μεταναστών προς άλλες χώρες σε σχέση με τους εισερχόμενους στην Ελλάδα (πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες). Η ταυτόχρονη διπλή καταγραφή αρνητικών ισοζυγίων (πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2015) είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί δείκτη υψηλού κινδύνου για την πληθυσμιακή ανάπτυξη της χώρας.
Στη Ελλάδα λόγω του εμφυλίου πολέμου δεν παρουσιάστηκε μεταπολεμικά η πληθυσμιακή έκρηξη (baby boum) που συνέβη στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Η δημογραφική ανάπτυξη που υπήρξε από την δεκαετία του 50 έως τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα μας οφειλόταν στην μείωση των θανάτων λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και στο θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο λόγω των επαναπατρισθέντων Ελλήνων (δεκαετία 70-80) και την εισροή μεταναστών από τις Βαλκανικές χώρες και τον Καύκασο (δεκαετία 90-2000).
Στα χρόνια της κρίσης η υπογεννητικότητα αυξήθηκε σημαντικά για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και συμβολικούς. Η ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση και η αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την μεταβολή των κοινωνικά κατασκευασμένων ρόλων και ταυτοτήτων των φύλων, επαναπροσδιόρισαν το αξιακό σύστημα των νέων ως προς το κριτήριο της οικογένειας και της τεκνοποιίας. Παράλληλα αυξήθηκε και η εξερχόμενη μετανάστευση πολιτών, κυρίως επιστημόνων, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία για ανεύρεση εργασίας, επαγγελματική καταξίωση και αύξηση του ατομικού συμβολικού κεφαλαίου. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση του πληθυσμού είναι εμφανείς στην οικονομία, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την κοινωνική συνοχή και το εκπαιδευτικό και πολιτισμικό τομέα.
Το ΚΙΝΑΛ έχει καταγράψει και αξιολογήσει τη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Γι αυτό το λόγο έχει συντάξει ένα ιδιαίτερα μελετημένο πρόγραμμα για την επιβράδυνση του φαινομένου της πληθυσμιακής γήρανσης και την ενίσχυση της γονιμότητας.
Η θεσμοθέτηση επιδόματος τοκετού και ίσων δικαιωμάτων για πολύτεκνες και τριτέκνες οικογένειες, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος για ζευγάρια με βρέφη, η καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί με τη συμμετοχή της πολιτείας και των γονέων, η παροχή ευνοϊκών στεγαστικών δανείων ή στεγαστικών επιδομάτων στις οικογένειες με μικρά ανήλικα τέκνα αποτελούν οικονομικά κίνητρα για την ενδυνάμωση της τεκνοποιίας. Εκτός από τα οικονομικά κίνητρα το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ προτείνει και τη δημιουργία ασφαλών κοινωνικών συνθηκών για την ανατροφή των παιδιών με τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης σε κάθε Γειτονιά όλων των Δήμων και κυρίως με την καθολική ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης κάθε παιδιού προσχολικής ηλικίας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το ΚΙΝΑΛ όμως δεν στοχεύει μόνο στην εξισορρόπηση του φυσικού ισοζυγίου με την αύξηση των γεννήσεων αλλά και στην αντιστροφή του αρνητικού μεταναστευτικού ισοζυγίου μέσα από μια σειρά μέτρων επαναπατρισμού των νέων συμπατριωτισσών/ συμπατριωτών μας. Η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, η λήψη μέτρων για την μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής παιδείας μέσω της έρευνας και της διασύνδεσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τον επιχειρηματικό κόσμο στοχεύουν στη μετατροπή της Ελλάδας από χώρα καταγωγής Ελληνίδων/Ελλήνων οικονομικών μεταναστριών/ μεταναστών σε τόπο παλιννόστησης. Αντίστοιχα στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και των ξένων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία.
Οφείλουμε όλες/όλοι οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες να εργαστούμε χωρίς εθνικιστικές κορώνες αλλά με σύγχρονη πολυπολιτισμική θεώρηση ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το Εθνικό σώμα της Ελλάδας. Το ΚΙΝΑΛ έχει στρατηγικό σχεδιασμό που απαντά στο δημογραφικό πρόβλημα και η δυνατή εκπροσώπησή του σε όλες της βαθμίδες της κρατικής διοίκησης είναι αναγκαία.
Δώρα Θωμοπούλου
Υποψήφια Βουλευτής Καρδίτσας
Θεατρολόγος, Ηθοποιός, Εκπαιδευτικός