Αχ. Βαφειάδης: Ένας κήπος για όλους Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Όλοι οι Καρδιτσιώτες θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς διότι το μέρος που γεννηθήκαμε, παρά τα όποια προβλήματα, μας παρέχει απλόχερα ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τη συνεχή επαφή με τη φύση.
Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότεροι από εμάς να προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας καλύτερης ζωής σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, τελικά όμως η περιρρέουσα οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Το καλό είναι ότι μαζί τους στο ταξίδι της επιστροφής πήραν τις εμπειρίες τους, τις σπουδές τους, τη δημιουργικότητα τους και την ελπίδα να αναμορφώσουν τον τόπο τους.
Οι εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες είναι βέβαιο ότι τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν σημαντική μείωση. Τώρα όμως οι περισσότεροι νέοι που επιστρέφουν στην επαρχία έχει παρατηρηθεί ότι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, ψάχνοντας πρωτοποριακές ιδέες, ικανές να αλλάξουν το μέλλον του τόπου τους. Σίγουρα πολλοί συμπολίτες μας διαθέτουν το δικό τους κομμάτι γης, υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν είναι τόσο προνομιούχοι και θα επιθυμούσαν να καλλιεργούν το δικό τους κήπο και να απολαμβάνουν τα δικά τους προϊόντα μέσα από το διαμέρισμά τους. Γίνεται αυτό; Μα φυσικά και γίνεται!
Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο για τους περιαστικούς κήπους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί μπορεί να ενοικιάσει ένα αγροτεμάχιο και με τη βοήθεια των φοιτητών της Γεωπονικής σχολής αλλά και άλλων παροχών όπως π.χ. άμεση πρόσβαση σε νερό άρδευσης κλπ., να καλλιεργήσει μόνος του τα προϊόντα που επιθυμεί από το διαμέρισμά του. Μια πρόχειρη έρευνα με οδήγησε στην ιστοσελίδα ενός συμπολίτη μας (δεν αναφέρω το όνομά του διότι δεν τον ρώτησα) όπου προσφέρει ακριβώς την ίδια δυνατότητα στους Καρδιτσιώτες, γεγονός που με χαροποίησε πολύ για τον τόπο μου.
Οι ιδέες όμως που ανακάλυψα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Σε άλλη περιοχή της χώρας μας νέοι επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο ίσως σχολείο της φύσης. Πρόκειται για ένα αγρόκτημα που λειτουργεί σαν απογευματινό σχολείο και εκπαιδεύει τα παιδιά σε εργασίες που αφορούν την καλλιέργεια της γης. Διοργανώνει αρκετές δραστηριότητες όπως πεζοπορίες στη φύση, θεατρικά παιχνίδια, κατασκευές, κ.λ.π. και προτρέπει τα παιδιά να αγαπήσουν το περιβάλλον και να ανταμειφθούν από τα αποτελέσματα του κόπου τους. Άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα είχαν κάποιοι μέχρι πρότινος άνεργοι όταν δημιούργησαν ένα αγρόκτημα on-line! Τι σημαίνει αυτό; Επιλέγεις τα προϊόντα που επιθυμείς, τα τετραγωνικά μέτρα που θέλεις να καλλιεργήσεις και αυτοί με τη σειρά τους φυτεύουν κα περιποιούνται τον κήπο σου και κάθε εβδομάδα στέλνουν στην πόρτα σου τη σοδειά!
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες με βάλανε σε σκέψη κατά πόσο τέτοιες ιδέες μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην πόλη μας με τη βοήθεια μιας οργανωμένης αρχής. Το Δασαρχείο της Καρδίτσας κατέχει μια μεγάλη έκταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τέτοιους τρόπους και με τη βοήθεια των έμπειρων στελεχών του να καθοδηγήσει σωστά ανάλογες δραστηριότητες. Επιπλέον όλοι μας γνωρίζουμε τον τεράστιο χώρο που περιέχουν τα δύο ανενεργά πλέον στρατόπεδα στις παρυφές της πόλης μας. Εάν ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, μέρος των οικοπέδων τους θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια και να δώσουν τη δυνατότητα απόκτησης του δικού τους κήπου σε συμπολίτες μας που δε διαθέτουν δικές τους εκτάσεις.
Είμαι βέβαιος ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να φαντάζουν απίστευτες σε πολλούς από εμάς, ιδιαίτερα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που με κόπο και μεράκι ασχολούνται με τις αγροτικές τους καλλιέργειες. Ας αναλογιστούμε όμως ότι οι ιδέες αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη δική μας χώρα, στην πόλη μας. Από ανθρώπους που με την όρεξη και τη γνώση τους επιδίωξαν και τελικά το κατάφεραν να προσαρμόσουν την αγροτική καλλιέργεια στη σύγχρονη εποχή. Η ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά να αγαπήσουν το περιβάλλον καθώς και να ασχοληθούν με τη φύση και τις καλλιέργειες χωρίς να φοβούνται το μόχθο, θα οδηγεί όλο και περισσότερο σε σχολεία ανοικτά στην κοινωνία που με χαρακτήρα εργαστηρίου θα προσανατολίζονται σε μια πρακτική και όχι θεωρητική εκπαιδευτική διαδικασία. Αν λοιπόν υπάρχει μια περιοχή στη χώρα μας που να μπορεί να αναπτύξει τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και να διαθέτει τις ανάλογες υποδομές και τεχνικές γνώσεις ώστε αυτές να ευοδωθούν, τότε σίγουρα αυτή η περιοχή είναι η δική μας.
Με τιμή,
Βαφειάδης Αχιλλέας
Yπάλληλος ΕΛ.ΤΑ-Ηλεκτρολόγος
*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Kαρδίτσας με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών "Καρδίτσα-Ώρα Δημιουργίας" και υποψήφιο Δήμαρχο Καρδίτσας τον κ. Ευάγγελο Λέμα