Σ. Αποστολοπούλου: «Απορρίμματα: Πολύτιμος πόρος και όχι πρόβλημα» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Είναι κοινά αποδεκτό και αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων παρουσιάζει στασιμότητα ενώ τα σχέδια και οι τρόποι επεξεργασίας τους είναι αναχρονιστικά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει η Ευρώπη στον τομέα της ανακύκλωσης, ενώ τα έξοδα ταφής των σκουπιδιών είναι εξαιρετικά υψηλά.
Συγκεκριμένα, η ταφή των απορριμμάτων εκτός από το περιβαλλοντολογικό κόστος και την επιβάρυνση του οικοσυστήματος , δημιουργεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και στους πολίτες από τις αρχές του 2014 , διότι το ειδικό τέλος ταφής τους σχεδόν έχει διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο, εξανεμίζονται σε διαδικασίες που αφενός είναι μη αποδοτικές λόγω του μεγάλου όγκου των σκουπιδιών και αφετέρου, δεν συμβαδίζουν με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία ένα μεγάλο ποσοστό του όγκου των απορριμμάτων (50-70% ) θα πρέπει να ανακυκλώνεται και μόνο το 35% περίπου να προορίζεται για ταφή.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, φιλική προς το περιβάλλον, μέσω της καύσης, κατά την οποία παράγεται σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας εκ της οποίας το ήμισυ είναι ανανεώσιμη ( βιομάζα- απόβλητα ) , ενώ μειώνεται ο συνολικός όγκος έως και 90%. Επιπλέον, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, μέθοδοι αξιοποίησης απορριμμάτων που σε χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται σε ποσοστό έως 60% , στην Ελλάδα μόλις που αγγίζουν το 23-25 %.
Η κριτική, επομένως, δεν περιορίζεται μόνο στο κόστος και στην περιβαλλοντολογική επιβάρυνση της ταφής, αλλά επικεντρώνεται στη φιλοσοφία που διέπει τον αναχρονιστικό ελληνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια, που τα αντιμετωπίζει ως πρόβλημα , την ώρα που χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης τα διαχειρίζονται ως βασικό πόρο που φέρνει κέρδη για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και πολλές θέσεις εργασίας.
Το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί μπορούν να ζήσουν πολλαπλές ζωές μεταλλασσόμενες συνεχώς σε διαφορετικά προϊόντα. Συνεπώς, το απόρριμμα δεν πρέπει να θεωρείται σκουπίδι διότι έχει υλικά που έχουν αξία, όχι μόνο χρηματική. Με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού που δίνει έμφαση στην πρόληψη , την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Όμως οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα δεν έχουν λάβει υπ όψιν τους στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία απαιτεί, την ανακύκλωση, την επανάκτηση και την αξιοποίηση αυτών των πολύτιμων πόρων.
Είναι λοιπόν προφανές ότι επιβάλλεται μία αλλαγή στη σκέψη και την φιλοσοφία καθενός από εμάς. Χρειάζεται ο πολίτης κάθε ηλικίας, το κράτος μέσω της εκπαίδευσης και της ουσιαστικής ενημέρωσης στα σχολεία αλλά και οι τοπικοί φορείς να ενημερώνουν , να κατευθύνουν και να δημιουργούν τις συνθήκες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ατομικής περιβαλλοντολογικής συνείδησης και μιας νέας κουλτούρας από πλευράς των πολιτών, που στόχο θα έχει την πρόοδο.
Τα περιθώρια όμως συνεχώς στενεύουν και ο χρόνος σπαταλιέται. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, πρωτοβουλία, επιμονή, ουσιαστική συνεργασία της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και κυρίως θέληση από νέους ανθρώπους που δεν επέλεξαν να φύγουν και έχουν όραμα για τον τόπο τους, αλλά και από τους λιγότερους νέους που έχουν την εμπειρία και την γνώση. Καθοριστικό ρόλο έχει επίσης, η διεκδίκηση από τους αρμόδιους φορείς, η προώθηση και η εκμετάλλευση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων ώστε να δημιουργηθούν εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, οι οποίες να είναι στελεχωμένες από κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που να διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας και ειδικότερα της δυτικής Θεσσαλίας, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται.
Βέβαια, σε αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να μπει κύριος σύμμαχος ο πολίτης, αλλά για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται, λαμβανομένου υπ όψιν και τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, να του δοθούν τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα. Στα πλαίσια του επανασχεδιασμού στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων , οι Δήμοι θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, γεγονός που θα αποφέρει έσοδα στα ταμεία των Δήμων αλλά και ανταποδοτικά οφέλη στους πολίτες που θα εμπλακούν.
Έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να αναχαιτιστούν οι όποιες αντιδράσεις ώστε να υλοποιηθούν τα αυτονόητα, που αφορούν την διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, και να αναδειχθούν δείγματα του πολιτισμού μας και σε αυτό τον τομέα.
Σοφία Χαρ. Αποστολοπούλου
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης ΜSc
Yποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών «Καρδίτσα – ‘Ωρα Δημιουργίας»
και Υποψήφιο Δήμαρχο Καρδίτσας τον κ. Ευάγγελο Λέμα