Σ. Αποστολοπούλου: Η αναγκαιότητα ανάδειξης ενός κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη η χώρα γεύεται τα πρώτα δείγματα προεκλογικών ανακοινώσεων για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ενώ συγχρόνως αρχίζουν δειλά να παραθέτονται και απόψεις – προτάσεις σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εκάστοτε δημοτικής κίνησης που πρόκειται να διεκδικήσει τα ηνία της τοπικής αρχής.
Όλα αυτά είναι θεμιτά, αναγκαία και απαραίτητα ώστε να μπορέσει ο απλός πολίτης να διαμορφώσει την προσωπική του άποψη για την αξιοπιστία και το προφίλ του κάθε υποψηφίου, να κρίνει, να αξιολογήσει και τελικά να αποφασίσει για τον περισσότερο ικανό.
Οι φετινές εκλογές όμως που πρόκειται να διεξαχθούν έχουν μια ιδιαιτερότητα: έπονται αλλά και συμπίπτουν χρονικά με μια εποχή εξαιρετικής και δυσβάσταχτης λιτότητας που πλήττει κάθε πολίτη, ενώ μειώσεις χρηματοδότησης δημόσιων οργανισμών και περικοπές στην Δημόσια Υγεία, του αναφαίρετου και κεκτημένου αυτού αγαθού μιας δημοκρατικής κοινωνίας, επιτελούνται καθημερινά, μέσα από εκάστοτε νόμους και υπουργικές αποφάσεις.
Αποτελεί λοιπόν αδήριτη και επιτακτική ανάγκη, περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, ο χαρακτήρας της Τοπικής Αρχής να επαναπροσδιοριστεί, οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν τα ελλείμματα, να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν τις βίαιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί την τελευταία τριετία σε επίπεδο κοινωνικό και να δώσουν σημαντική βαρύτητα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής . Η ανθρωπιστική κρίση έχει αγγίξει τα ελληνικά σύνορα, βρίσκεται στην γειτονιά μας, έχει επισκεφτεί τον συνάνθρωπό μας. Επίσημα στοιχεία από επιστημονικές ερευνητικές μελέτες, δείχνουν ότι την τελευταία πενταετία το προσδόκιμο ηλικίας των Ελλήνων έχει μειωθεί 2-3 χρόνια, ενώ η βρεφική θνησιμότητα έχει αυξηθεί από 2,7 τις χιλίοις σε 3,8 τις χιλίοις. Τα παραπάνω θα πρέπει να κινητοποιήσουν άμεσα τους αρμόδιους κυβερνώντες, οι οποίοι ως επί το πλείστον αρκούνται απλά στην καταγραφή και την διαπίστωση των στοιχείων.
Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή τον περίφημο νόμο «Καλλικράτη» που δίχασε πολλούς καλώς ή κακώς, ορισμένες υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μελετάται να ανατεθούν σε δήμους. Αυτό θα μπορούσε με την σωστή διαχείριση, την διεκδίκηση μέσα από πνεύμα συλλογικότητας, την ευαισθητοποίηση εκείνων που σχετίζονται με τα θέματα υγείας και την σωστή οργάνωση, να οδηγήσει στην ίδρυση ενός τοπικού Δημοτικού Ιατρείου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες. Τα δημοτικά ιατρεία δεν είναι νέο εγχείρημα διότι ιστορικά αξίζει να αναφερθεί ότι λειτουργούν από το 1991 στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν ιδρυθεί και σε πολλούς δήμους της περιφέρειας με σημαντική προσφορά και αξιόλογη ανταπόκριση από τους πολίτες παρέχοντας μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή, η αρχή έγινε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το 1914 θέσπισε ως υποχρεωτικό το μέτρο της δημοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ειδικότερα για τον δήμο της Καρδίτσας, θα μπορούσε με την συνεργασία του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιωτών ιατρών και του Γενικού Νοσοκομείου να γίνουν ορισμένα από τα κάτωθι, πιλοτικά στην αρχή, λαμβανομένου υπ’ όψιν των οικονομικών περιορισμών, με προοπτική αναβάθμισης και καθιέρωσης:
Α . Προώθηση συμβουλευτικής και προληπτικής ιατρικής
- Παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε θέματα Δημόσιας Υγείας μέσα από ημερίδες, καμπάνιες ενημέρωσης, προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού, εμβολιασμούς.
- Οργάνωση Διαβητολογικού Κέντρου , που θα αποσκοπεί στην πρόληψη και την διάγνωση της νόσου του σακχαρώδους διαβήτη, με συστηματικές μετρήσεις σακχάρου στο αίμα και εξειδικευμένο πρόγραμμα ημερήσιας διατροφής.
- Δημιουργία ενός γενικευμένου Καρδιολογικού – Παθολογικού – Πνευμονολογικού Ιατρείου που θα έχει ως στόχο την πρόληψη και διάγνωση χρόνιων νοσημάτων όπως των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρτηριακής υπέρτασης, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και των συνεπειών από το τρίπτυχο ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΑΛΚΟΟΛ- ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
- Προγράμματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
- Δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού, ενός εξειδικευμένου ιατρείου όπου κάθε δημότισσα θα έχει το δικαίωμα της κλινικής εξέτασης, ειδική εκπαίδευση για εκμάθηση των τρόπων αυτοεξέτασης των μαστών, πλήρη ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου και συμβουλευτική καθοδήγηση για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
Β. Ενίσχυση του ωραρίου συνταγογράφησης φαρμάκων για χρόνια νοσήματα στο ΚΑΠΗ από κλινικούς ιατρούς με αφορμή την κατάργηση των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ.
Γ. Παροχή ψυχοκινητικών υπηρεσιών πρόληψης ψυχικής υγείας και ψυχολογικής στήριξης.
Δ. Δημιουργία τράπεζας αίματος και η εφαρμογή προγράμματος εθελοντικής αιμοδοσίας.
Ε. Οδοντιατρική αγωγή και ενημέρωση για την στοματική υγεία.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής θα μπορούσαν να γίνουν τα εξής :
A Ειδικό πρόγραμμα στήριξης ΑΜΕΑ
Οι στόχοι του προγράμματος να αποβλέπουν:
αφ’ ενός στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ιδιαιτερότητες και στην κοινωνικοποίησή τους καταδικάζοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό τους, αφ’ ετέρου στην εκμάθηση τρόπων ανάπτυξης δεξιοτήτων τους, που θα στοχεύουν στην λειτουργική τους ανεξαρτησία, την αυτοεξυπηρέτηση και την αυτονομία στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Β. Εργοθεραπεία
Καθιέρωση επιλεγμένων και κατάλληλα διαμορφωμένων προγραμμάτων εργοθεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν άτομα όλων των ηλικιών με σωματικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά ή συναισθηματικά ελλείμματα να επανακτήσουν ή να αναπτύξουν δεξιότητες μέσα από ευχάριστες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας συγχρόνως την καθημερινότητά τους, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και γενικότερα αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.
Γ. Ενίσχυση του προγράμματος « ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ » προσφέροντας νέες υπηρεσίες στον πολίτη ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του.
Δ. Οργάνωση εθελοντικών και μη δράσεων πολιτών – τοπικών επιχειρήσεων για την στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων και πολύτεκνων οικογενειών. Ουσιαστικότερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία της τοπικής αρχής με την εκκλησία σε θέματα που αφορούν την στήριξη των περισσότερο δοκιμασμένων από την οικονομική κρίση κοινωνικών ομάδων.
Σοφία Χαρ. Αποστολοπούλου
Ιατρού Ακτινοδιαγνώστη MSc