Χρ. Δημακόπουλος: Πρώην Καποδιστριακοί δήμοι: Μητρόπολης, Κάμπου, Ιτάμου, Καλλιφωνίου. Τι κερδίσανε, τι χάσανε, ποιο το μέλλον τους Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Με την τελευταία αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος ’’Καλλικράτης’’, οι παραπάνω πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στον διευρυμένο Δήμο Καρδίτσας.
Η κεντρική διοίκηση προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και να εξορθολογήσει σπατάλες που γινόντουσαν με τον ‘’Καποδίστρια’’ οργάνωσε τους Δήμους σε μεγαλύτερα σχήματα, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά ζητήματα που θα προκύπτανε.
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι πιο πολλά χάσανε παρά κερδίσανε από την συνένωσή τους με τον Μητροπολιτικό Δήμο και αυτό γιατί χάσανε την οικονομική τους αυτοτέλεια και την δυνατότητα αποφάσεων αναπτυξιακού τύπου μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων τους.
Από την άλλη όμως, σε συνθήκες μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης πιθανόν να έχουν πολλαπλά οφέλη λόγω της καλύτερης οργάνωσης των υπηρεσιών και της εξασφάλισης μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων από τον διευρυμένο Δήμο. Βέβαια αυτό είναι ένα μακρινό σενάριο και δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε αυτό.
Οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να μείνουνε μόνο στις προθέσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής που εξαντλούνται συνήθως σε μικρές παρεμβάσεις σε οδικά δίκτυα και υποδομές αλλά να αναλάβουν από μόνες τους πρωτοβουλίες. Μέσω των τοπικών συμβουλίων και στοχευμένων παρεμβάσεων, να δώσει η κάθε Τοπική Ενότητα βάση σε συγκεκριμένους στόχους λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και ειδικές συνθήκες που έχουνε διαμορφωθεί στην περιοχή τους.
Έτσι, η Τοπική Ενότητα Μητρόπολης θα μπορούσε να στοχεύσει σε υποδομές που θα αναπτύξουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες τουρισμού και εστιάσεως όντας, ως η περιοχή που γειτνιάζει με την τουριστική περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Σε συνθήκες ανάπτυξης θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προάστιο της Καρδίτσας μέσω της ιδιοκατοίκησης.
Η Τοπική Ενότητα Κάμπου προπομπός της έδρας του Δήμου μας έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος από εμπορικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της. Είναι πασιφανές πως είναι το μεγάλο της όπλο και εκεί πρέπει να εστιάσει.
Η Τοπική Ενότητα Ιτάμου μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στον ορεινό όγκο έχοντας στα όρια της και ένα μέρος της Λίμνης Πλαστήρα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής καθώς και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Η Τοπική Ενότητα Καλλιφωνίου μέσω της συνεχόμενης ανάπτυξης της Λίμνης Σμοκόβου θα μπορέσει να κερδίσει έδαφος στον εσωτερικό τουρισμό και στην επισκεψιμότητα.
Είναι φανερό ότι όλες οι Τοπικές Ενότητες θα πρέπει να επενδύσουν στην εξωστρέφεια καθώς και στην παραγωγή τοπικών προϊόντων ποιότητας.
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος καλείται μέσα σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και με λιγότερο προσωπικό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς τους Δημότες των δημοτικών Ενοτήτων Μητρόπολης, Κάμπου, Ιτάμου και Καλλιφωνίου.
Έτσι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει δίκαιη κατανομή πόρων ανά Δημοτική Ενότητα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί εάν θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον η θέσπιση αντιδημάρχου με αντικείμενο το σύνολο των οικισμών του Διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας. Η ίδρυση γραφείου επιχειρηματικότητας με έμφαση στη στήριξη των νέων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων θα έδινε λύσεις στην ανεργία που μαστίζει τους νέους καθώς θα λειτουργούσε ως ‘’κυψέλη επιχειρηματικότητας’’ δίνοντας πληροφόρηση και πρόσβαση σε φορείς και χρηματοδοτήσεις.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομική βελτίωση, δεν νοείται ευρύτερη ανάπτυξη του Δήμου μας .
Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας
Υποψήφιος Δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος
Χρήστος Δημακόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός