Χρυσ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου: Πολιτισμός, πράσινο, βιώσιμη πόλη. «ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ» για «Παλιά Ηλεκτρική», Στρατόπεδο Λουμάκη, Δημοτική Αγορά Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Ως ενεργή πολίτης της πόλης και του νομού Καρδίτσας, ως εργαζόμενη στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού επέμενα και επιμένω ότι μια πόλη είναι οι άνθρωποί της, η ιστορία της, οι ιδέες και οι πράξεις μας. Και αν σε μια πόλη όλα αυτά παραμένουν ενεργά, η πόλη θα συνεχίσει να ζει και να υπάρχει.
Στην ανάγκη για δημιουργία, που οδηγεί στην αναγέννηση και την ανάπτυξη ενός τόπου, καθώς και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, οι νυν διοικήσεις των κυρίων Τσιάκου και Αγοραστού έχουν να επιδείξουν μόνο στασιμότητα και καταστροφή.
Κάθε γωνιά της πόλης μάς πληγώνει. Κάθε γωνιά μαρτυρά την εγκατάλειψη, την έλλειψη πολιτικών με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Πολιτική δεν είναι οι φαντεζί , άνευ ουσίας φιέστες και οι ψηφοθηρικές πολιτικές. Πολιτική είναι η ενότητα, το όραμα, οι πρωτοβουλίες, οι πράξεις, το αποτέλεσμα. Είναι η ενεργοποίηση κάθε πολίτη και κάθε μέσου, είναι η κινητοποίηση κάθε πόρου που θα επιτρέψει στη δημιουργία και στην ψυχική ανάταση του πολίτη, να δώσει νέα ώθηση στα τοπικά πράγματα. Με αυτά πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια. Και ως βουλευτής Καρδίτσας και ως αυτοδιοικητικός και ως εκπαιδευτικός. Μα κυρίως ως ενεργή πολίτης. Έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.
Οι διοικήσεις Τσιάκου και Αγοραστού επέλεξαν και υλοποιούν τη στρατηγική της απαξίωσης. Κάθε διαδικασία αναζωπύρωσης της δημιουργίας, άλλωστε, δημιουργεί προσκόμματα στη δική τους πελατειακή πολιτική.
Οι υποδομές της πόλης, που κουβαλούν μεγάλη ιστορία ή γεννούν πολλαπλές ευκαιρίες, έμειναν αναξιοποίητες.
Δημοτική Αγορά Καρδίτσας
Στη Δημοτική Αγορά Καρδίτσας κυριαρχούν εικόνες εγκατάλειψης, ρύπανσης και υποβάθμισης.Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση των τελευταίων ετών δεν αντιμετώπισε σοβαρά την ανάγκη να εξωραϊστεί αυτό το ιστορικό κομμάτι της πόλης, ούτε ανταποκρίθηκε σε προτάσεις ώστε να αποτελέσει κόμβο πολιτικής συνοχής.
Ως κοινωνία οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε σε μια αντιστροφή της πορείας απαξίωσης!
Πρόταση και βασική προτεραιότητα της παράταξης «ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ» είναι η αναβάθμιση του χώρου της δημοτικής αγοράς στο σύνολό της. Από τη συντήρηση - επισκευή του κτίσματος και την πλακόστρωση ως την επαναλειτουργία του κέντρου πληροφόρησης - χώρου ελεύθερου χρόνου και αναψυχής νέων, την επαναλειτουργία εργαστηρίων τέχνης και του υπαίθριου εκθεσιακού χώρου στο φουαγιέ.
«Παλιά Ηλεκτρική»
Ανοιχτή πληγή αποτελεί και το εγκαταλελειμμένο κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Είναι αδιανόητο ο Δήμος Καρδίτσας να διαθέτει στην καρδιά της πόλης, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βιομηχανικά κτίρια, με εξασφαλισμένη την πλήρη τεχνική μελέτη ανάπλασης(δωρεά των αδερφών Μπρακατσούλα) και εξασφαλισμένες πιστώσεις 3 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (από το 2017) για την ανοικοδόμησή του και να το αφήνει να καταρρέει (η στατικότητα υποβαθμίζεται, οι βλάβες και οι ζημιές εντείνονται, το κόστος ανακατασκευής ολοένα και αυξάνεται), έχοντας υποστεί σημαντική επιβάρυνση και από τον Ιανό.
Ένα κτίριο που οραματιστήκαμε να αποτελέσει χώρο πολιτισμού, δράσης και συγκέντρωσης των συλλόγων, αλληλεπίδρασης των ανθρώπων της τέχνης και των νέων.
Το έργο ήταν ώριμο, η ένταξή του επιλέξιμη, εφικτή και προσυμφωνημένη, από το 2019. Σήμερα, το 2023, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός και ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Τσιάκος φέρουν βαρύτατη ευθύνη. Η ολιγωρία και η αναβλητικότητά τους αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό.
Και, όμως. Το κτίριο μπορεί να αποτελέσει κόσμημα για την πόλη, χώρο πολιτισμού, δράσης και κυψέλη δημιουργίας, αντίστοιχη με το υπέροχο Πνευματικό Κέντρο – Μουσείο «Τσιτσάνη» στα γειτονικά Τρίκαλα, του οποίου η μελέτη ξεκίνησε μετά την δική μας «Ηλεκτρική».
Η υλοποίηση του έργου είναι μέσα στις δικές μας προτεραιότητες. Η χρηματοδότησή του αποτέλεσε προσωπικό μου στοίχημα ,τα χρόνια που διετέλεσα βουλευτής.
Πρώην στρατόπεδο Λουμάκη
Σε μια εποχή που αναζητούμε περισσότερο πράσινο και τόπους με φυσικά υλικά, η δημοτική αρχή Καρδίτσας δρομολογεί την ανάπλαση του Παυσίλυπου, του μοναδικού πάρκου της πόλης μας, του πιο ιστορικού στοιχείου της, με άχρηστες υπερβολές που μόνο νέα προβλήματα θα φέρουν.
Αδικεί κατάφωρα την Καρδίτσα αυτή η επιλογή. Η πόλη πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία ενός νέου δημοτικού πάρκου - άλσους αναψυχής στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη. Ενός χώρου που το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να παραχωρηθεί στον Δήμο Καρδίτσας από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Πρόκειται για ένα μοναδικής αξίας περιουσιακό στοιχείο, ισάξιο σε μέγεθος με το Παυσίλυπο, και με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία.
Ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του ένα πολύτιμο και δυσεύρετο δημόσιο αγαθό με πλήρη κυριότητα και είναι υπεύθυνος για τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων τεχνικοοικονομικών μελετών, προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος σε νέο πνεύμονα πρασίνου που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.
Δική μας πρόθεση είναι να προχωρήσουμε, μακριά από τις λογικές που καθυστερούν το έργο. Με τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε πάρκο, η Καρδίτσα αποκτά επιπλέον 55 στρέμματα πρασίνου στο νότιο τμήμα της και ανατρέπει πλήρως τους δείκτες πρασίνου της πόλης.
Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.
Να θυμίσω μόνο ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 έγινε προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, κατατέθηκαν 22 άρτιες και ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες. Βραβεύτηκαν οι έξι καλύτερες και έπρεπε ο δήμος να προχωρήσει το έργο ανάπλασης,υποβάλλοντας πρόταση χρηματοδότησης με βάση τη μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο.
Μετά από επτά χρόνια κυριότητας του στρατοπέδου από το Δήμο η εικόνα που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτική.Έργα διαμόρφωσης, ενίσχυσης, συντήρησης του υφιστάμενου πρασίνου και καθαριότητας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να παραδοθεί στους δημότες δεν έγιναν. Τα υφιστάμενα κτίρια καταρρέουν.
Να ενημερώσω επίσης τον δήμαρχο ότι η δωρεά και η σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης και επιπλέον δόμηση που μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του έργου. Βασική προϋπόθεση της διαπραγμάτευσης για την παραχώρηση στο Δήμο, μέσα από τη σκληρή δουλειά μας και την οποία παρακολούθησα στενά ως βουλευτής Καρδίτσας τότε, ήταν η δέσμευσή του να αξιοποιήσει τη δωρεά μόνο για τη δημιουργία πάρκου με δράσεις αναψυχής, πολιτισμού, άθλησης, αύξησης πρασίνου. Οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν είναι επιτρεπτή και, ενδεχομένως, νομικά να αποτελεί θέμα ακύρωσης της παραχώρησης.
Αν οι πόλεις είχαν ψυχή, η ψυχή της πόλης της Καρδίτσας δεν θα μας συγχωρούσε τις εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης της ιστορίας της και των ευκαιριών που μας δόθηκαν.
Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να προχωρήσουμε τάχιστα μπροστά. Κυρίως για τη νέα γενιά. Κυρίως για την υποχρέωση που έχουμε να δώσουμε χώρο στη δημιουργία. Στη δημιουργία που μπορεί να αναγεννήσει τον τόπο και τις ελπίδες μας.
Πολιτισμός, πράσινο, βιώσιμη πόλη…
Ας κάνουμε την «ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ».
Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας
πρ.Βουλευτής