Ανακοίνωση του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
- Εκτύπωση
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
«Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.» ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απάντηση της Ευρώπης στα πολύμορφα προβλήματα των γυναικών ήρθε με την οδηγία 34/2003 με την οποία υποχρεώθηκαν τα κράτη μέλη και η Ελλάδα να νομοθετήσουν για την πρόληψη της κοινωνικής μάστιγας που είναι η βία κατά των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών, πολύ σημαντικό μέρος της οποίας είναι η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί μία διαχρονική κοινωνική παθογένεια, η οποία όπως φαίνεται από τα ελλιπή στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς.
Από το Μάρτιο του 2011 η Γενική Γραμματεία Ισότητας λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας λόγω φύλου, όλο το 24ωρο.
Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί το «Τμήμα Υποστήριξης Γυναικών –θυμάτων βίας και άλλων ευπαθών ομάδων».
Το τμήμα, δια των στελεχών του- Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός και Νομικός- πληροφορεί, συμβουλεύει- υποστηρίζει με ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, παραπέμπει, διαμεσολαβεί, συνηγορεί στις γυναίκες που απευθύνονται σ’ αυτό.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν ως στόχο:
1. την ενημέρωση, στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που κακοποιούνται αναφορικά με:
• τις τακτικές του δράστη και την προβληματική συμπεριφορά του
• τις αρνητικές επιπτώσεις της σχέσης στα παιδιά
• τη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην ψυχική της υγεία
2. την πρόληψη ψυχο-κοινωνικών δυσλειτουργιών
3. τη μελέτη των ανθρωπίνων αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοποίηση, καθώς και τον εντοπισμό και την εξάλειψη των κοινωνικών προβλημάτων που επηρεάζουν την κοινωνική λειτουργία των ατόμων
4. την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ανθρώπων που δυσκολεύονται να παραμείνουν ή να γίνουν ανεξάρτητα και αυτάρκη
5. την πληροφόρηση, τη συμβουλευτική και τη ψυχο-κοινωνική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες
6. την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κακοποίησης
7. το σχεδιασμό, υλοποίηση και ανατροφοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης
8. τη συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς με στόχο την πληροφόρηση, την ανταλλαγή εμπειριών και την από κοινού ανάπτυξη δράσεων.
Αντιμετωπίσθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος μέχρι σήμερα, (στοιχεία Οκτώβριος 2011) 193 περιστατικά. Από το σύνολο αυτών, τα 53 είναι περιστατικά κακοποίησης γυναικών.
Τα παιδιά επίσης τα οποία βιώνουν αυτά τα περιστατικά, είναι τα πλέον ανυπεράσπιστα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, πολλές φορές τα παιδιά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, γίνονται είτε θύτες στην ενήλικη ζωή τους, είτε δέχονται την διαιώνιση της κακοποίησής και στις δικές τους οικογένειες…
Πρωταρχικό ρόλο στην ανίχνευση και, κατά συνέπεια, στην έγκαιρη πρόληψη και προστασία των παιδιών, μπορούν να παίξουν οι εκπαιδευτικοί -νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές- οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν έγκαιρα συμπεριφορές που παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα ενός παιδιού και οι οποίες, δυστυχώς, θα το συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης διαδρομής του.
Για το λόγο αυτό, το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, με την υποστήριξη της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, υλοποίησε πρόγραμμα με τίτλο «Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση καθηγητών σχολείων Νομού Καρδίτσας σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τα δύο προηγούμενα σχολικά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών υπερέβη τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη δημιουργία τριών τμημάτων, γεγονός το οποίο αναδεικνύει, το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών μας για ενημέρωση, επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση στο παραπάνω θέμα.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και τη φετινή σχολική χρονιά. Προγραμματίζεται να επεκταθεί και σε Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας του Νομού. Τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών, έχουν σχεδιάσει μια σειρά εισηγήσεων και παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των λειτουργών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα φέτος θα έχει ως κύριο θέμα το Σχολικό Εκφοβισμό, Bullying.
Στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι το παρακολούθησαν την περασμένη σχολική χρονιά, αλλά και όσοι άλλοι το επιθυμούν.
Τα στοιχεία του φορέα, στον οποίο μπορείτε να απευθύνεστε είναι:
ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σταμούλη 9, 43100 Καρδίτσα
Τηλ: 2441077122, 71594
Fax: 2441075141
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.