Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Επιτυχία του Α’ Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Με την αξιολόγηση του Α’ Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής και την παρουσίαση έργων και καλλιτεχνών ολοκληρώθηκε η εικαστική ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα, για το έτος 2024, με την οικονομική συνδρομή της Γερμανικής Πρεσβείας.
Σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ.Σαμαράκης» Μορφοβουνίου, με συντονίστρια την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γιάννα Ποδηματά.
Η κ. Μαριάννα Δώδου, (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Δρ. Φιλοσοφίας) παρουσίασε την φιλοσοφία του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από την «λογική του Οικο-Τόπου του Έργου Τέχνης στο ΥΜΣΤ «Χωρο-Χρόνου άγραφον»: μία νέα Οικοφιλοσοφική προσέγγιση. Ταυτόχρονα με την ομιλία παρουσιάστηκαν όλα τα έργα των καλλιτεχνών και της Φύσης, με πρωτότυπο τρόπο, εναρμονισμένο λόγο και φωτογραφίες, αγγλικούς υπότιτλους. «Ο τρόπος της εικαστικής ανάπτυξης δημιουργεί ένα «νέο Οικό – Τοπο Τέχνης, ο οποίος μόλις γεννήθηκε στη λίμνη Πλαστήρα και είναι μοναδικός στο είδος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ΥΜΣΤ λέγοντας ότι αποτελεί έργο καινοτομίας Περιβάλλοντος στη Λίμνη Πλαστήρα, με στοιχεία μοναδικά, τα οποία εισάγουν την περιοχή στον διεθνή χάρτη Τέχνης και Πολιτισμού. Ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν το ΥΜΣΤ μοναδικό στον κόσμο: Εδώ η Φύση αναδεικνύεται ως καλλιτέχνης, μέσα από έργα που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη θα υπάρχει Συλλογή Μικρογλυπτικής της Φύσης. Σχεδιάστηκε με βάση μια νέα φιλοσοφική πρόταση (κ. Μ. Δώδου) ως Οικό – Τόπος Τέχνης, όπου οι έννοιες οίκος και τόπος εδώ αναδεικνύονται με την αρχαιολληνική σημασία, ενώ η τέχνη είναι το μέσο για το «Οίκαδε» όπως το αντιλαμβάνεται ο κάθε επισκέπτης. Το ΥΜΣΤ είναι χώρος εκπαίδευσης για την «θέαση του αθέατου που βρίσκεται πέρα από το προφανές». Τέλος, με εικαστικό τρόπο παρουσιάζεται η Ιστορία της περιοχής, από τα Πελασγικά και αρχαιοελληνικά σύμβολα, μέχρι την Εθνική Αντίσταση.
Η κ. Θέη Κανδήλα, πολεοδόμος μηχανικός, υπεύθυνη μελέτης ΥΜΣΤ, παρουσίασε το θέμα «Σχεδιάζοντας το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα έργο που έρχεται από Μέλλον: προκλήσεις και προοπτικές». Η κ. Κανδήλα αναφέρθηκε στη μελέτη και μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «είναι ένα έργο με ειδικές απαιτήσεις και δυσκολίες, ωστόσο με την ολοκλήρωση προορίζεται να γίνει διεθνές τοπόσημο, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας, δεδομένου ότι θα έχει σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του θεματικού Πολιτιστικού Τουρισμού»
Ακολούθησε η παρουσίαση των καλλιτεχνών του Ά Συμποσίου από την κ. Χριστίνα Τσιαμαντά, η οποία έκαμε και την μετάφραση όσων είπαν οι ξένοι καλλιτέχνες από την Αγγλική γλώσσα στην Ελληνική. Η κ. Τσιαμαντά ανέφερε ότι όλοι είναι διεθνείς καλλιτέχνες είναι εγνωσμένης αξίας με σημαντική διαδρομή στα εικαστικά και εμπειρία σε ανάλογα συμπόσια.
Ο ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ του ΕΜΠ κ. Θόδωρος Παπαγιάννης ανέφερε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου από το 2020 όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε το χώρο. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση διότι πιστεύει ότι ο τόπος έχει όλες τις προϋποθέσεις εικαστικής ανάπτυξης και μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο χώρο τέχνης και πολιτισμού. Σε ότι αφορά τα έργα που φιλοτέχνησε, είπε ότι επέλεξε τα θέματα για να υποστηρίξει εικαστικά την Τοπική Ιστορία. Το πρώτο έργο έχει θέμα «Ο αντάρτης και η σκιά του» στοχεύει στην ανάδειξη της Εθνικής Αντίστασης στα Άγραφα. Το έργο είναι από μέταλλο, και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δυναμικά ιστορικά σημεία, ένα πολυβολείο ανταρτών και όρυγμα οβίδας των κατακτητών. Με το δεύτερο έργο θέλησε να τιμήσει τις «Γυναίκες των Αγράφων», μέσα δύο γυναικείες μορφές που χάραξε σε τοπική πέτρα, ως ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία.
Ο Γερμανός γλύπτης κ. Rainer Fest εξέφρασε την χαρά του διότι επισκέπτεται δεύτερη φορά το Μορφοβούνι για να δημιουργήσει το δεύτερο γλυπτό και είναι απόρροια της πετυχημένης συνεργασίας του 2023 όταν φιλοτέχνησε μνημείο για το κάψιμο των χωριών από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μία εγκατάσταση, το κεντρικό έργο είναι από ξύλο καστανιάς και το πλαίσιο τοποθέτησης από πέτρα. Στόχος είναι η ανάδειξη του διαλόγου ως μέσο επίλυσης των διαφορών, η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και η ειρηνική συνύπαρξη σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Ο Ολλανδός γλύπτης Τon Kalle ανέφερε ότι συνηθίζει να επιλέγει ως υλικό για την καλλιτεχνική δημιουργία τοπικές πέτρες διότι πιστεύει ότι αυτές εναρμονίζονται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Το έργο του έχει ως θέμα τα «μονοπάτια του Ωρίωνα», θέμα δανεισμένο από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και εναρμονισμένο με την φιλοσοφία του ΥΜΣΤ. Αποτελείται από 4 γλυπτά τα οποία έχουν τοποθετηθεί μελετημένα στο χώρο, με προσανατολισμό το σύμπαν.
Ο Ιταλός καλλιτέχνης κ. Francesco Moretti είπε ότι δημιουργεί ένα μεγάλων διαστάσεων έργο από μέταλλο, το οποίο έχει ως θέμα «αναμένοντας την ειρήνη». Το έργο αυτό, κατόπιν επιθυμίας της δημοτικής αρχής, είναι αφιερωμένο στην Κύπρο, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια Κατοχής από τους Τούρκους με την τραγωδία του 1974.
Ο ομογενής καλλιτέχνης Vasili Vasili, από τον Καναδά, ανέφερε ότι παίρνει μέρος στο Συμπόσιο διότι θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη του υπαίθριου μουσείου στη Λίμνη Πλαστήρα, το οποίο δείχνει ότι έχει δυναμική. Επέλεξε ως υλικό το λευκό μάρμαρο και το έργο του έχει τίτλο και θέμα το «Φάος», έτσι όπως ακτινοβολεί στο φως του ήλιου αλλά και του φεγγαριού. Το έργο «επιτρέπει» στον επισκέπτη να δει μέσα από ένα παράθυρο την «άλλη πλευρά» της ζωής. Επιπλέον ως έργο αποκτά ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς εστιάζει στην κορυφή του Ολύμπου, τόπο υψηλής μυθολογικής συνεισφοράς.
Στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, μεταξύ των άλλων πήρε το λόγο ο κ. Απόστολος Πίτσαβος, ο οποίος πριν 20 χρόνια είχε οργανώσει στην Καρδίτσας ανάλογο συμπόσιο και εξήρε την προσπάθεια διότι ο τόπος μας αποκτά ένα μοναδικό θεματικό πάρκο τέχνης και ζήτησε από τον δήμαρχο να επαναληφθεί το συμπόσιο.
Ο δήμαρχος απαντώντας στα θέματα που έθιξαν καλλιτέχνες και κοινό είπε ότι το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής είναι από τις προτεραιότητες και θα προταθεί για ένταξη στην ΟΧΕ Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης ανέφερε ότι ως έργο έχει προταθεί από το Δήμο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εξωστρέφειας. Τέλος ανέφερε ότι η επίσημη απόδοση των γλυπτών στο κοινό θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Γερμανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης, σε ανοιχτή εκδήλωση στο χώρο.
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα