Κυκλοφόρησε το περιοδικό «Ιστόρηση» του Δ. Λίμνης Πλαστήρα με αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα των χωριών από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, το 1943
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού «Ιστόρηση» του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με θέμα τα ιστορικά γεγονότα του «μαύρου 1943» για τα χωριά της Νευρόπολης. Τεύχος - αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την ολοκληρωτική καταστροφή των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα, το 1943, από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένη η ιστορία του ολοκαυτώματος για κάθε κοινότητα, με ονομαστική αναφορά στα θύματα, τις καταστροφές, τις αθέατες απώλειες και τις συνέπειες. Επίσης έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες μέχρι πρότινος φωτογραφίες – ντοκουμέντα της καταστροφής, τεκμήρια της φρίκης του πολέμου. Είναι τα στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν την ανακήρυξη του Δήμου ως μαρτυρικό, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση. Η κεντρική εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος θα γίνει την Κυριακή 30/7/2023 στο Μορφοβούνι, σε επίσημη εκδήλωση.
Επίσης αναδεικνύονται άγνωστα κεφάλαια της Ιστορίας, όπως ο Κατοχικός Εμφύλιος που ξεκίνησε με τον αφοπλισμό Κωστόπουλου – Σαράφη στο Μορφοβούνι (3/3/1943). Φωτίζεται ένα σχεδόν άγνωστο έγκλημα πολέμου με περισσότερους από 1.000 νεκρούς Ιταλούς της Μεραρχίας Πινερόλο, αλλά ταυτόχρονα και η γενναιοψυχία των Αγραφιωτών, οι οποίοι διέσωσαν 5.500 Ιταλούς της ίδιας μεραρχίας, παρέχοντας καταφύγιο στους πρώην θύτες τους που έγιναν θύματα. Τέλος, γίνεται αναφορά στη σωτηρία της Εβραϊκής κοινότητας της Καρδίτσας, η οποία βρήκε καταφύγιο πρωτίστως στο χωριό Μαστρογιάννη, και δευτερευόντως σε άλλα χωριά, όπως Καστανιά, Φυλακτή, Καρίτσα, Μπελοκομίτη, Μοσχάτο, κ.α.
Τις εργασίες υπογράφουν γνωστοί ερευνητές τοπικής ιστορίας και συγγραφείς εγνωσμένης αξίας, όπως οι κ.κ. Αλεξάνδρου Χαρ., Αντωνίου Η. Αντ., Αντωνίου Αντώνης, Βασιλούλης Γ., Βενουζίου Βίκτωρ, Γκότοβος Αθ., Γριβέλλας Λ., Ζαχαρόπουλος Άγγ. Ζαχαρόπουλος Γ., Καλογερογιάννη Φωτ., Κάτσιανος Κ. Κλήμος, Αθ. Γ., Κρανιάς Γ., Κυρίτσης - Αγαπητός Δημ., Λάππας Σπ., Νάννος Π., Νασιάκος Ηλ., Παΐσης Αθ. Κ., Ρεφενές Θ., και Σδρόλια Παρασκευή. Επίσης φιλοξενούνται αυθεντικές μαρτυρίες επιζώντων, καθώς και ντοκουμέντα της εποχής, από παλαιότερες δημοσιεύσεις. Το περιοδικό διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ στην έντυπη από τις εκδόσεις «Φάος» του κ. Ηλ.Καρκαλέτσου, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στην Αγορά της Καρδίτσας.
Την επιστημονική καθοδήγηση έχει η Δημοτική Επιτροπή Ιστορίας και την ευθύνη έκδοσης έχει ο συγγραφέας και δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος στο σημείωμα του εκδότη, μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Αναγνωρίσαμε ως Μαρτυρικό τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα όχι διότι θέλουμε να ξύσουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά διότι θεωρούμε ότι παραμένει ακόμα άταφο το έγκλημα πολέμου, όσο δεν υπάρχει αναγνώριση και έστω μία συγνώμη από εκείνους που οφείλουν να την πουν. Αυτή την αναγκαιότητα υπηρετεί η κατάθεση των τίτλων στην αγγλική γλώσσα, να βοηθήσει όσους ξένους ήθελαν ασχοληθεί με την επίμαχη περίοδο και να συνεισφέρουν στην συμβολική αποκατάσταση.
Δεν θέλουμε την Ιστορία ως συλλογή επικήδειων λόγων, ούτε ως βολικό άλλοθι της δικής μας ολιγωρίας ή ακόμα και αδικαιολόγητης έπαρσης. Αντιλαμβανόμαστε την ιστορική Μνήμη ως θεμέλιο Ειρήνης, Προόδου και Φιλίας των Λαών. Είμαστε εδώ με απλωμένο χέρι συνεργασίας, με το χαμόγελο της αισιοδοξίας, να κτίσουμε την Ευρώπη των λαών, της ειρήνης και των αξιών, της Προόδου και του Πολιτισμού» Ο δήμαρχος ολοκληρώνει με την σκέψη ότι «αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως Έλληνες, είναι ότι μέσα από την Ιστορία να αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα της Εθνικής Ομοψυχίας και Ενότητας, έννοιες τις οποίες πρέπει να κάνουμε κοινό κτήμα. Προπαντός να τις υπηρετήσουμε με έργα και όχι λόγια για να μην έχουμε μικρούς αθέατους Εμφύλιους στην Συλλογική μας διαδρομή. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιστορία μας βλέπει όλους και ανάλογα μας κρίνει».
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ