Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας συμμετείχε σε «Masterclass Φυσικής Σωματιδίων» στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
H Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG), σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης και την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) συντόνισε για το 2023 τη διοργάνωση προχωρημένων μαθημάτων φυσικής σωματιδίων στο πλαίσιο μιας διεθνούς δράσης μεταξύ 60 κρατών.
Εννιά μαθητές της Γ΄ Λυκείου και δύο εκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας άφησαν για μια ημέρα το σχολείο, προστρέχοντας στο πλησιέστερο ερευνητικό κέντρο ώστε να ανακαλύψουν τη μεθοδολογία της βασικής έρευνας για την ύλη και τις δυνάμεις της. Για το σκοπό αυτό μετέβησαν την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου πραγματοποιήθηκε Masterclass Φυσικής Σωματιδίων.
Οι μαθητές ταξίδεψαν στον παράξενο, αλλά και υπέροχο κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων. Έμαθαν, πως τα ηλεκτρόνια, τα μιόνια , τα νετρίνα, τα quark, και πολλά άλλα σωματίδια, μαζί με τους φορείς αλληλεπιδράσεων, αποτέλεσαν την μαγιά για να δημιουργηθεί ο κόσμος που μας περιβάλλει. Μεταφέρθηκαν νοερά 100 μέτρα κάτω από το έδαφος της Γενεύης, εκεί που βρίσκεται ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο CERN, εκεί που αναζητούνται τα μυστικά του σύμπαντος.
Η ημερίδα κατά τις πρωινές ώρες περιείχε τρεις ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες, οι οποίοι εξήγησαν και ανέλυσαν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας. Οι καθηγητές της σχολής στις εισηγήσεις τους, μίλησαν για την εξέλιξη της Φυσικής, στην πορεία των ετών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σημερινή μας εποχή οι επιστήμονες. Η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, η θεωρία των χορδών είναι κάποια από αυτά.
Το μεσημέρι οι μαθητές μετακινήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος, όπου επεξεργάστηκαν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων που διεξήχθησαν την περίοδο 2011-2013 στον επιταχυντή LHC του CERN. Στο τέλος της ημέρας, όπως συμβαίνει σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέθηκαν, μέσω διαδικτύου, και συζήτησαν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους με τρεις ακόμη επιστημονικές ομάδες που ακολούθησαν παρόμοια διαδικασία.
Η ομάδα του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας απαρτίστηκε από τους εκπαιδευτικούς Γιάννη Γεννάδιο και Χριστιάννα Κυρίτση και από τους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου: Θ. Βαρσάμη, Κ. Ζαρκαδούλα, Δ. Καυχίτσα, Κ. Κουμαδίτη, Α. Μισαηλίδη, Μ. Νταντάμη, Δ. Παπακώστα, Σ. Σαράτσι και Δ. Τολιοπούλου
1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας