Ολοκληρώθηκε το 8ο συμπόσιο τέχνης “δρυάδες 2011” Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Το 8ο συμπόσιο τέχνης “δρυάδες 2011” και το 8ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου με τίτλο «το ξένο ρούχο» στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα που οργάνωσε το “τέχνης παίδευσις” Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου.
Μέσα από την αναζήτηση γνώσεων, εμπειριών και αισθημάτων, οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι ανακάλυψαν ο καθένας και έδωσε την δική του εκδοχή στον τίτλο του σεμιναρίου μέσα στο μαγευτικό τοπίο της Λίμνης.
Η έναρξη του σεμιναρίου έγινε το Σάββατο 2 Ιουλίου από τον πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής κο Σπύρο Μπουντούρη, με την συμμετοχή των δασκάλων, των συμμετεχόντων, του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κου Δημητρίου Τσιαντή, του Αντιδημάρχου Γιώργου Γόγολου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερο χρώμα σ’ αυτό το όμορφο απόγευμα έδωσε η συνεργασία του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη με τον ηθοποιό Δημήτρη Πιατά πάνω σε αυτοσχεδιασμό και την συγγραφή μια ιστορίας.
Οι εργασίες του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκαν 2 έως 8 Ιουλίου περιλάμβαναν δύο εργαστήρια θεάτρου όπου δίδαξαν οι Δημήτρης Πιατάς ηθοποιός, Esther Andre Gonzalez σκηνοθέτης - ηθοποιός - συγγραφέας, Μηνάς Βιντιάδης συγγραφέας και Σπύρος Μπουντούρης καθηγητής, εμψυχωτής θεάτρου.
Τα μαθήματα του σεμιναρίου ξεκίνησαν με ένα εργαστήριο γραφής όπου ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης δίδαξε τους συμμετέχοντες πως μπορούν να γράψουν μια ιστορία με 300 λέξεις και συνεχίστηκαν από τον εμψυχωτή θεάτρου Σπύρο Μπουντούρη ο οποίος δίδαξε βασικές αρχές του σωματικού θεάτρου για να δωθεί ακολούθως η σκυτάλη της διδασκαλίας στους Δημήτρη Πιατά και Esther Andre Gonzalez.
Στις φετινές ‘δρυάδες 2011’ πραγματοποιήθηκε εκτός του σεμιναρίου και το 10ήμερο Τέχνης με θέμα «μια χελιδονοφωλιά για ένα ρούχο» με εκθέσεις: ζωγραφικής, γλυπτικής, θεατρικού βιβλίου καθώς και με εκδόσεις της περιοχής. Στις εκθέσεις συμμετείχαν με έργα τους οι ζωγράφοι: Ευτυχία Κουκουζέλη, Αγγελική Μπιζίνη, Μαρία Οικονομίδου, Κατερίνα Μπαντή, Ρουλιάνα Ζώτου, Σοφία Κότσαλη, ο γλύπτης Αχιλλέας Λιάπης και οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Παράλληλα λειτούργησαν δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης:
Τοξοβολία - ποδήλατο λίμνης - ποδήλατο βουνού, κολύμπι. Υπεύθυνος Δημήτρης Χαραλαμπίδης.
Επίσκεψη – Ξενάγηση στο βοτανικό κήπο. Υπεύθυνος ξενάγησης Δημήτρης Παπαντώνης.
Την Κυριακή 3 Ιουλίου οι ομάδες Αργεντίνικου Tango Καρδίτσας, Βόλου και Τρικάλων με τον δάσκαλό τους κο Τέλη Κατσιούλα έκαναν το τελευταίο μάθημα Tango της φετινής τους χρονιάς στον χώρο του συμποσίου ‘δρυάδες 2011’ όπου εντάχθηκαν και οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου και ακολούθησε βραδιά tango με τίτλο «για ένα Tango»
Το επόμενο βράδυ Δευτέρα 4 Ιουλίου παρουσιάστηκε το παιδικό βιβλίο «Το χρώμα της φιλίας», της Σταματίας Γαβριηλίδου
Η πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου με αφήγηση, παραδοσιακή μουσική και προβολή εικόνων έγινε από την εικονογράφο του κα Δήμητρα Λαμπρέτσα και τον μουσικό κο Στέφανο Γανωτή. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Μάκης Χάρμπας
Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικές από τον χαρισματικό μικρό βιολιστή Πάρη Ριζά, τον κιθαρίστα Γιώργο Τσιάλα, τον λυράρη Στέφανο Γανωτή και την Δήμητρα Λαμπρέτσα που έπαιξε φλάουτο και βιολί
Στις 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε βραδιά γευσιγνωσίας ‘‘με Βάκχον και οίνον’’. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο οινολόγος και πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας Ηλίας Σφέτσιος με την βοήθεια του οποίου ξεκίνησε η περιπέτεια της γευσιγνωσίας – οινογνωσίας, αφού μας ενημέρωσε για τα μικρά αλλά σημαντικά μυστικά που είναι απαραίτητα για την εξερεύνηση του αγαπημένου ποτού του Διονύσου, μας παρουσίασε κρασιά αλλά και αγαπημένα τσίπουρα της περιοχής των παραγωγών Θανάση Καραθάνο, Ευδοξία Παπαθανασίου και Ηλία Λιακόπουλο τα οποία δοκιμάστηκαν από τους παρευρισκόμενους για μια ξενάγηση σε υπέροχες γεύσεις κι αρώματα.
Επίσης τον λόγο πήρε και ο Θανάσης Καραθάνος Χημικός – Οινολόγος, Ειδικός Γευσιγνωσίας και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και μας ενημέρωσε για το ταξίδι του κρασιού και του τσίπουρου μέσα στην ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Ορέστης Ψαχούλας Περιφερειακός Σύμβουλος Καρδίτσας και Αντιπρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας, Νικόλαος Καραγιάννης Αντιδήμαρχος Καρδίτσας και Ουρανία Σούφλα Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας
Η εξόχως μεθυστική αυτή βραδιά συνεχίστηκε με μουσική και τραγούδι από τους Ηλία Λουκάτο (κιθάρα - τραγούδι), Σωτήρη Ριζά (κιθάρα - τραγούδι), Πάρη Ριζά (βιολί - τραγούδι), Γιώργο Τσιάλα (κιθάρα), Χρήστο Κρομμύδα (μπουζούκι), Τασούλα Μαρκαντώνη (τραγούδι) και Γιώτα Αμανατίδου (τραγούδι)
Φανταστική ήταν η παρουσίαση θεατρικών δρώμενων από τα εργαστήρια του σεμιναρίου, στο υπαίθριο θέατρο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου την Πέμπτη 7 Ιουλίου. Καρπός όλης της δουλείας των εργαστηρίων ήταν:
Για το εργαστήριο που δίδαξε ο Δημήτρης Πιατάς αποσπάσματα από κλασικά δραματικά θεατρικά έργα, όπου ειδικότερα, εστίασε στους εξής ρόλους: τον βοσκό στον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή, τον Φρύγα στον «Ορέστη» του Ευριπίδη, τον νεκροθάφτη στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, το δίδυμο Εστραγκόν –Βλαντιμίρ στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, από τον Μπρέχτ στα α. «ο κ. Κ και η φύση», β. «η κουβέντα», γ. «Όταν ο Κ αγαπούσε κάποιον» και τέλος πάλι από τον Μπρεχτ στο «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι».
Σε αυτό το εργαστήριο θεάτρου προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τους παραπάνω ρόλους και τις αντίστοιχες κωμικές σκηνές στις οποίες εμφανίζονται διερευνώντας τη σχέση του κωμικού με το τραγικό.
Γιατί «πέραν του τραγικού το κωμικό»...
ενώ για το εργαστήριο που δίδαξε η Esther Andre Gonzalez, το αφρικάνικο παραμύθι «ΩΡΑΙΑ, ΩΡΑΙΑ», όπου έγινε προσέγγιση του κειμένου με την γλώσσα του σώματος, με βάση την συλλογικότητα που στηρίζεται στην ομαδική και ατομική δημιουργία του μεγάλου διδάσκαλου Ζακ Λεκόκ που έχει προσφέρει σε μεγάλο βαθμό σ` αυτό που αποκαλούμε σωματικό θέατρο.
Στα επίπεδα γνωριμίας, συνεργασίας, εγρήγορσης, δημιουργίας, ο καθένας έβαλε το δικό του στοιχείο, το δικό ρυθμό και ανακάλυψε το βιορυθμό των άλλων.
Μέσα από την τεχνική της αφήγησης, την δημιουργία ρόλων, με το πέρασμα από την αφήγηση στη δράση, στόχος μας ήταν η δραματοποίηση με ήχους και μουσικές σε μια διεθνή γλώσσα
Οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων ενθουσίασαν το κοινό που ήρθε στο θεατράκι του Βοτανικού Κήπου
Οι συμμετέχοντες και οι ντόπιοι λειτουργούν μαζί για ποιοτικό και επικοδομιτικό τουρισμό συνάμα με την ουσιαστική επιμόρφωση.
Η λήξη του σεμιναρίου έγινε την Παρασκευή 8 Ιουλίου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού και ευχαριστίες για την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο, με την απαίτηση – πρόταση όλων των συμμετεχόντων προς την οργανωτική επιτροπή (Σπύρος Μπουντούρης, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη, Έλσα Θεοδωρίδου, Σωτήρης Ριζάς, Ευγενία Παπαμάρκου) “του χρόνου στα ίδια μέρη να ξανά βρεθούμε”
Οι ευχαριστίες λοιπόν είναι ειλικρινείς και όχι τυπικές σε όλους εκείνους που με την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του 8ου Πανελλήνιου Θεατρικού Σεμιναρίου: στους υπεύθυνους και όλο το προσωπικό του Ξενοδοχείου ‘Ανατολή’ & ‘Αγνάντι’ για την καταπληκτική φιλοξενία τους και την άμεση και αμέριστη στήριξη τους σε όλη την διοργάνωση, στον Δημήτρη Παπαντώνη υπεύθυνο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου για την παραχώρηση του υπαίθριου θεάτρου και την στήριξη του όλες τις ήμερες των εργασιών του σεμιναρίου καθώς και στις παρουσιάσεις των εργαστηρίων, στον Εικαστικό Όμιλο, στον Ηλία Σφέτσιο, στον Θανάση Καραθάνο, στον Γιώργο Γόγολο, στον Δημήτρη Χαραλαμπίδη, στον Τέλη Κατσιούλα, στην Αντιγόνη Κρικέλη, στον Γιώργο Τσιάλα, στον Χρήστο Κρομμύδα, στην Τασούλα Μαρκαντώνη και στον Κώστα Γρηγορίου.
“ τέχνης παίδευσις”
Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
κιν.: 6974 958683, τηλ. : 24410 23025
ιστοσελίδα: www.theatrokar.gr
ηλεκτρ. διευθ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Καφφέ 26
431 00 Καρδίτσα