ΓΕΛ Παλαμά και Περιβαλλοντική Κρίση - Απολογισμός δράσεων Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Η φετινή σχολική χρονιά σημαδεύτηκε από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, μια απτή απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, στον τόπο μας. Οι μαθητές του Σχολείου μας που βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του φαινομένου δεν θα μπορούσαν να μείνουν άπραγοι.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου» (EPAS) ασχολήθηκαν με τη θεματική «Αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Κρίσης» και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών ενημερώθηκαν, συζήτησαν με ειδικούς, έκαναν έρευνα πεδίου και προχώρησαν σε δράσεις.
Τον Δεκέμβριο, ομάδα μαθητών του Σχολείου συμμετείχε με βίντεο που δημιούργησε στον διαγωνισμό Imagine EU.
Μετά από έρευνα, παρουσίασαν τον τρόπο για την καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού με τη μετατροπή του σε υδροηλεκτρική ενέργεια και την αποθήκευσή του. Η συμμετοχή τους ήταν μια από τις 400 από όλη την Ευρώπη και πέρασε στην τελική φάση όπου, αν και δεν έφτασε στις τρεις πρώτες θέσεις, συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία.
Τον Μάρτιο, συναντήθηκαν διαδικτυακά με την κ. Ιφιγένεια Σουφλιά, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, η οποία πληροφόρησε τους μαθητές για τον θεσμό του Πρέσβη Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα και ανέλυσε τους στόχους και τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει η Πράσινη Συμφωνία (Green Pact). Εξήγησε επίσης τη σημασία της δέσμης Fit for 55 η οποία αναφέρεται στον στόχο της ΕΕ να μειωθούν οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Η προτεινόμενη δέσμη έχει σκοπό να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της ΕΕ με τον στόχο του 2030. Τέλος, προέτρεψε τους μαθητές να ενημερώνονται σωστά μέσα από ενημερωτικά δελτία όπως του Copernicus (https://www.copernicus.eu/el) και να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το AWorld (https://aworld.org/ ) δρώντας ως ενεργοί πολίτες.
Τον Απρίλιο, οι μαθητές δημιούργησαν ερωτηματολόγιο με τη χρήση google forms και διερεύνησαν το ανθρακικό αποτύπωμα των πολιτών του Δήμου Παλαμά. Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση απορριμμάτων, μετακινούνται κυρίως με το αυτοκίνητο, δεν σπαταλούν ηλεκτρική ενέργεια αλλά αγοράζουν συνέχεια καινούρια και όχι μεταχειρισμένα ρούχα τα οποία όμως δεν τα πετάνε αλλά τα χαρίζουν, όταν παλιώσουν.
Τον ίδιο μήνα το ΓΕΛ Παλαμά συμμετείχε στον εορτασμό για την Ημέρα Γης. Οι μαθητές έφτιαξαν αφίσες εμπνευσμένοι από την Ημέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές (canva, fotor, Microsoft designer) και υποδέχτηκαν την κα. Κωστοπούλου Κλεοπάτρα από το Δασαρχείο Καρδίτσας, την κα. Βλάχου Ραφαέλα από την εταιρεία ανακύκλωσης ρούχων East West Greece και τον υπεύθυνο γεωπόνο του Δήμου Παλαμά κ. Ξένο Κωνσταντίνο.
Η κα. Κωστοπούλου μίλησε για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γης και τη σημασία της, τη λειτουργία του Δασαρχείου, τη σημασία των δασών, τους κινδύνους που τα απειλούν και την προστασία τους. Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από τους μαθητές και ακολούθησε συζήτηση.
Το λόγο στην παρουσίαση πήρε μέσω Webex η εκπρόσωπος P.A. της εταιρείας ανακύκλωσης ρούχων EAST WEST GREECE, κα. Βλάχου Ραφαέλα, η οποία μας ενημέρωσε για την ιστορία, τις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και τα προγράμματά της εταιρείας καθώς και για τις εκπαιδευτικές δράσεις της. Επίσης, τόνισε τη σημασία της ανακύκλωσης των ρούχων για το περιβάλλον. Στο δήμο Παλαμά συγκεντρώθηκαν από τον Ιούλιο 2023 έως σήμερα 6.525 κιλά ενδυμάτων και υποδημάτων από τους μωβ κάδους ενώ 33.000 κιλά συλλέχθηκαν από τον ίδιο το Δήμο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Η κορύφωση ανακύκλωσης ρούχων παρατηρείται τις περιόδους Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και Απριλίου - Μαϊου κάθε χρόνο με την εναλλαγή των ρούχων στις ντουλάπες μας από χειμερινά σε καλοκαιρινά και το αντίστροφο. Τέλος, αναφέρθηκε στα είδη που ανακυκλώνονται και πώς αξιοποιούνται αλλά και στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των ειδών που είναι σε άριστη κατάσταση τα οποία αποστέλλονται σε παντοπωλεία και άλλες φιλανθρωπικές δομές.
Μετά από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις περάσαμε σε βιωματικές δράσεις και οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η Α΄ λυκείου διοργάνωσε Bazaar Ρούχων ανταλλάσσοντας δικά τους ρούχα σε καλή κατάσταση προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση. Επίσης, ανακύκλωσαν παλιά ρούχα στους μωβ κάδους του δήμου.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου με τη βοήθεια και υπό τις οδηγίες του γεωπόνου του Δήμου μας, κ. Ξένου Κωνσταντίνου, πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στο προαύλιο του Σχολείου αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της φροντίδας των νέων δέντρων.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος EPAS το σχολείο μας επισκέφθηκαν και σχολεία που συμμετέχουν κι αυτά στο ίδιο πρόγραμμα, όπως το Πειραματικό Λύκειο Καρδίτσας και το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης. Οι μαθητές του Πειραματικού ΓΕΛ πήραν συνέντευξη από μαθητές του ΓΕΛ Παλαμά που βίωσαν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και μετέφεραν τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις αγωνίες τους στο ειδικό ένθετο Φεβρουαρίου της εφημερίδας «Το Βήμα» όπου οι μαθητές αρθρογραφούν. Επίσης, μαθητές και καθηγητές από το ΓΕΛ Κοζάνης επισκέφτηκαν το Σχολείο μας, πρόσφεραν οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες μαθητές, δημιούργησαν αφίσες με θέμα την Ευρώπη, έπαιξαν και μίλησαν με τους μαθητές μας δημιουργώντας ένα podcast (https://www.buzzsprout.com/2145902/14961428). Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συγκινητική στήριξη που μας παρείχαν και τη συνεργασία σε δράσεις του Προγράμματος.
ΓΕΛ ΠΑΛΑΜΑ