Εκπαιδευτική επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην Κρήτη
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου του Σχολείου μας πραγματοποίησαν πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή από 11/4/2024- 16-4-2024 στην Kρήτη στο πλαίσιο υλοποίησης τεσσάρων σχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλους:
«Η έννοια του χρόνου στην τέχνη», «Η προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ιστορία», «Κλιματική κρίση- πυρκαγιές, πλημμύρες διάβρωση του εδάφους» και «Σύμπραξη Μουσικών Σχολείων».
Με την άφιξή μας στο νησί της Κρήτης, ομάδα μαθητών του σχολείου επισκέφτηκε το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου όπου το μουσικό σύνολο « Ορχήστρα ευρωπαϊκής Μουσικής» ερμήνευσε έργα του Μ. Θεοδωράκη και απέσπασε τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό των παρευρισκομένων μαθητών και καθηγητών του σχολείου. Στη συνέχεια, μαθητές του Συνόλου παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο κρητικών τραγουδιών όπου μαθητές και των δύο σχολείων ενώθηκαν και ξεχύθηκαν σε ένα πολύ όμορφο μουσικό «γλέντι».
Στη συνέχεια οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το ενυδρείο του Ηρακλείου και πραγματικά εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία και την πολυμορφία της θαλάσσιας πανίδας .
Η απογευματινή μας βόλτα ήταν αφιερωμένη στην πόλη του Ηρακλείου. η οποία διαθέτει ένα ολοζώντανο ιστορικό και σε μεγάλο μέρος του πεζοδρομημένο κέντρο.Ο εμπορικός πεζόδρομος της Δαιδάλου ενώνει την πλατεία με τα Λιοντάρια ( κρήνη του Μοροζίνι)με την πλατεία Ελευθερίας, . Λίγο πιο κάτω εντυπωσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Τίτου στην ομώνυμη πλατεία, δίπλα στην Ενετική Οπλαποθήκη (Αρμερία) και την Ενετική Λέσχη (Λότζια) με τις 82 ανάγλυφες μετόπες και τη στοά με το αίθριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης. Στην πλατεία Ελευθερίας επίσης ξεχωρίζει το εντυπωσιακό κτίριο της Νομαρχίας, που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια Κρήτης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η επόμενη μέρα περιείχε επίσκεψη στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, τα Χανιά και το Ρέθυμνο.Πιο συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε αρχικά τους τάφους των Βενιζέλων που βρίσκονται σε μια ιστορική τοποθεσία των Χανίων, δίπλα στον Ενετικό ναό του Προφήτη Ηλία στη θέση Φρούδια. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στη Μητρόπολη των Χανίων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και φυσικά τον Αιγυπτιακό Φάρο και το μεσαιωνικό Φρούριο Φιρκά. Περπατήσαμε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, στο γραφικότατο παλιό λιμάνι δίπλα σε μια καταγάλανη θάλασσα και έναν λαμπερό καλοκαιρινό ήλιο.
Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη του Ρεθύμνου. Με τα χαρακτηριστικά της να εναλλάσσονται ανάμεσα σε ενετικά και οθωμανικά, παραμένοντας όμως πάντα αυθεντικά κρητικά, η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου μας αποκάλυψε ένα πλούσιο παρελθόν μέσα από κτήρια, υπαίθριες αγορές, γραφικά δρομάκια και ιστορικά μνημεία αλλά και το πρόσωπο μιας σύγχρονης ζωντανής πόλης.
Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο νομό Λασιθίου την τρίτη μέρα. Από την Ελούντα με καραβάκι φτάσαμε στο νησί της Σπιναλόγκα ,η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους επισκέπτες της Κρήτης. Το νησί είναι πανέμορφο, παρά το γεγονός πως κουβαλάει βαριά ιστορία που έχει μείνει χαραγμένη σε κάθε σπιθαμή του. Με την αποβίβαση μάς «υποδέχθηκαν» τα ψηλά τείχη, που χρόνια πριν έκρυβαν μέσα τους ταυτόχρονα αρρώστια αλλά και σπίθα ζωής. «Νησί των λεπρών» την ονόμαζαν και σε αυτή απομονώθηκαν για να ζήσουν οι Χανσενικοί που νοσούσαν, από ολόκληρη τη χώρα.Η περιήγηση στο αψύ τοπίο της, με τις έντονες εναλλαγές αναδείχθηκε ως μια μοναδική εκπαιδευτική και τουριστική εμπειρία.
Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο νησί της Κρήτης δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, έναν χώρο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Έχοντας διδαχθεί την αντίστοιχη ιστορία του Μινωικού πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να την προσεγγίσουν και βιωματικά μέσα από μια υψηλού επιπέδου ξενάγηση υλοποιώντας τον βασικό στόχο των εκπαιδευτικών επισκέψεων. Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού είναι η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Κυρίαρχη θέση, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.
Πριν την επιβίβαση στο πλοίο για τον δρόμο της επιστροφής η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με τη βόλτα στο ενετικό λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου, που δεσπόζει στην είσοδό του και χτίστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα και επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Τα εντυπωσιακά ενετικά τείχη οριοθετούν την παλιά πόλη και προσφέρουν συνάμα υπέροχη θέα από ψηλά.
Κλείνοντας ,όντας πιο πλούσιοι σε παραστάσεις και ερεθίσματα , είναι σκόπιμο να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικές εκδρομές συμβάλλουν ουσιαστικά στη διεύρυνση των γνωστικών οριζόντων των μαθητών, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, στον εμπλουτισμό των εμπειριών τους μέσα από το συνδυασμό βιωματικής μάθησης και ψυχαγωγίας.
Συνοδοί καθηγητές: Λίτσιος Γεώργιος, Αθανασίου Ζωή, Αναγνώστου Ιωάννα, Μπρούτσου Αγαθή, Αργυρίου Μαρία, Βόβες Μιχαέλα, Αντωνίου Ιωάννα, Μπουρλή Πρεσβεία
Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας