Για λίγες ακόμα ημέρες η έκθεση "Τάσος Ζωγράφος – ζω-γραφιές" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκθέσεις
- Εκτύπωση
Συνεχίζεται για μία ακόμη εβδομάδα η έκθεση "Τάσος Ζωγράφος – ζω-γραφιές". Η έκθεση που παρουσιάζεται εδώ και ένα μήνα στην Δημοτική Πινα-κοθήκη Καρδίτσας και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010.
Η έκθεση αυτή με τα πενήντα έργα της φωτίζει το ζωγραφικό έργο του Τάσου Ζωγράφου, ενός σημαντικού έλληνα δημιουργού που με την ευρηματι-κότητα του συν-διαμόρφωσε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος το μεταπο-λεμικό θέατρο και τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Την ίδια στιγμή ένα ημί-ωρο οπτικο-ακουστικό ντοκουμέντο σκιαγραφεί την προσωπικότητα του καλλιτέχνη.
Ο Τάσος Ζωγράφος που γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1926 και από την περίοδο της Κατοχής ζει στην Αθήνα, μυήθηκε στον κόσμο της τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέσα από την μαθητεία του πλάι στον Γιάννη Τσαρού-χη. Διακρίθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου διέπρεψε ως σκηνο-γράφος και ενδυματολόγος. Με την ζωγραφική ασχολήθηκε σε σχετικά μεγάλη ηλικία.
Η αγάπη και η ενασχόλησή του με το θέατρο και ο θαυμασμός του για τη λαϊκή τέχνη, τις αρχές και τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις του ζωγραφικού του έργου. Ζωγραφίζει γοργόνες, κα-ραβάκια, ήρωες από διάφορες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, σκιάχτρα και αγγέλους. Συσχετίζει τα αγαπημένα του θέματα με τρόπους φαινομενικά α-προσδόκητους και υπερ-λογικούς και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί το προ-σωπικό του σύμπαν, μέσα στο οποίο αφηγείται τις ιστορίες του που περιγρά-φουν, σχολιάζουν και μαζί διορθώνουν την πραγματικότητα από τα διάφορα κακώς κείμενα.
Τα θέματά του και ο τρόπος, με τον οποίο τα προσεγγίζει, κινούνται στην κατεύθυνση του έντεχνου μετασχηματισμού της λαϊκής τέχνης και τον το-ποθετούν στον κύκλο της ναΐφ ζωγραφικής.
Παράλληλα με την έκθεση αυτή συνεχίζεται η παρουσίαση των μόνιμων συλλογών της πινακοθήκης με τους σύγχρονους παραστατικούς καλλιτέχνες της συλλογής του Απόστολου Κάρκα (ισόγειο) και τα έργα του Δημήτρη Γιολ-δάση και των άλλων καρδίτσιωτών καλλιτεχνών: Γιώργου Βαλταδώρου, Κώστα Παύλου, Νίκου Καυχίτσα, Γιώργου Γούλα, Παλαιολόγου Σουλικιά και Παντελή Σαμπαλιώτη (1ος όροφος).
Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας είναι:
Κυριακή: 09.30 – 13.30.
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη: 09:00 – 13:00 και 18:00 - 21:00.
Τετάρτη: 09:00 – 13:00
Πέμπτη: 09:00 – 13:00.
Παρασκευή: 09:00 – 13:00 και 18:00 - 21:00
Σάββατο: 09.30 – 13.30