Δραστηριότητες μαθητών Β Λυκείου Ιτέας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Κοινωνικές - Αστυνομικές
- Εκτύπωση
Οι μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου Ιτέας στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας επισκεφθήκαμε την κυρία Τσιούντου στο ΚΕΣΥΠ Καρδίτσας για την εφαρμογή ψυχομετρικών εργαλείων και συμμετείχαμε σε ομαδική συμβουλευτική συνεδρία για θέματα αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης και επιλογής σπουδών και επαγγέλματος.
Ήταν πραγματικά μια ενδιαφέρουσα ημέρα με πολλές συζητήσεις, συναντήσεις και επαφή με την πραγματικότητα έξω από το χώρο του σχολείου. Εμπειρία σημαντική και απαραίτητη.
Κατά την διάρκεια της ομαδικής συμβουλευτικής που πραγματοποιήθηκε είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις απόψεις μας καθώς και τις ερωτήσεις μας προς την κυρία Τσιούντου η οποία μεταξύ άλλων μας τόνισε ότι «…διαλέγουμε σχολή ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας, πρέπει να ασχοληθούμε με την αυτογνωσία μας, τι μας αρέσει να κάνουμε και η πληροφόρηση που πρέπει να πάρουμε να είναι συγκροτημένη και οργανωμένη. Να γνωρίσουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, να αντλήσουμε πληροφορίες μέσω διαδικτύου και όχι μόνο, να ενεργοποιηθεί ο κάθε μαθητής και να έχει υποστηρικτές τους ανθρώπους του στενότερου αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος του.
Οι μαθητές δεν θα πρέπει να αγχώνονται ή να τρομάζουν γιατί δεν ξέρουν ακόμα τι να ακολουθήσουν. Κανένας δεν πρέπει να καθοδηγήσει ένα μαθητή αλλά πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον κάθε μαθητή να ψάξει μόνος του, έχοντας την υποστήριξη από τον γονέα, τον εκπαιδευτικό, το φίλο , τον γείτονα και να σκέφτεται πάντα ότι μπορώ να το κάνω. Χρειάζεται αναλυτική σκέψη και κριτική για αυτά που σας λένε για σας και ακόμα και στα αρνητικά να προχωράτε δυναμικά, αυτό είναι η δύναμη σας. Οι μαθητές να είναι αισιόδοξοι, "όλα μπορούν να γίνουν", η ζωή τους να είναι τέτοια που να τους δίνει δύναμη και κουράγιο, να ανοίξουν τους εαυτό τους και η ερευνητική σκοπιά να συνδυαστεί με την ενδοσκόπηση του εαυτού τους».
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον κύριο Καρανίκα Διευθυντή της Δ/θμιας Εκ/σης Καρδίτσας, ο οποίος μας δέχτηκε με χαρά και απάντησε με ενδιαφέρον στις ερωτήσεις μας για τις σπουδές του, την επαγγελματική του εμπειρία, μας πληροφόρησε για τις αρμοδιότητες τους, τις ευθύνες και τις δυσκολίες της εργασίας τους καθώς και άλλα προκειμένου να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Κατά τη διάρκεια της μικρής μας συνέντευξης στο φιλόξενο γραφείο του είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να ακούσουμε από ένα άνθρωπο της εκπαίδευσης την πορεία ζωής του καθώς και τις απόψεις του για την εκπαίδευση. Μας είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Καρανίκας ότι … «πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας, αυτό που μας ευχαριστεί, να είμαστε καλοί και σωστοί σε ότι διαλέξουμε, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και ας είναι πολλές και να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε το απάγκιο λιμάνι. Να βάλουμε στόχους και να έχουμε πείσμα στη ζωή μας.
Να αποκτήσουμε πολλές δεξιότητες και βαθιές γνώσεις, θα έχουμε να ανταγωνιστούμε με τον Ευρωπαίο και όχι μόνο με τον Καρδιτσιώτη. Εμείς οι μεγαλύτεροι ξέραμε ότι αν σπουδάσουμε θα ήμασταν καλύτερα από τους γονείς μας, για σας τα νέα παιδιά αυτό δεν ισχύει πια. Μπορεί να αλλάξετε έως και 6 φορές επάγγελμα στη ζωή σας…» . Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα της συζήτησης που είχαμε:
Ερώτηση μαθητή: Ποιες σημαντικές αλλαγές πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε άμεσα στο χώρο της εκπαίδευσης;
«…πρέπει να κάνουμε το σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, οι μαθητές να είναι χαρούμενοι, να αναπτύσσουν δραστηριότητες, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι το σχολείο να αποκτήσει αυτονομία…»
Ερώτηση μαθητή: Γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα μας είναι ιδιαίτερα <φορτωμένο>, το πρωί σχολείο, το μεσημέρι φροντιστήρια(ξένες γλώσσες, μουσική κλπ…) με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
«…γνωρίζω καλά ότι οι μαθητές είναι πιεσμένοι, οι γονείς ξοδεύονται αλλά αρκετοί μαθητές δεν διαβάζουν , δεν προσπαθούν στο σχολείο και περιμένουν να τα μάθουν στα φροντιστήρια, όπου εκεί ίσως μάθεις μεθοδολογία, πώς να περάσεις κάπου…, δεν μαθαίνεις όμως πραγματικές γνώσεις, δεν αποκτάς την εμπειρία ζωής του σχολείου και τις κοινές αναμνήσεις στα σχολικά σας χρόνια. Πρέπει ο μαθητής να δημιουργεί στο σχολείο με χαρά, ο καθηγητής να τον καθοδηγεί να ανακαλύψει τις δεξιότητες του και όχι να του προσφέρει μόνο γνώσεις…»
Ερώτηση μαθητή: Τι θα λέγατε στους συμμαθητές μας και στους καθηγητές μας;
«…οι μαθητές να ξέρουν ότι πρέπει να προσπαθούν πάντα να αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις, το σχολείο να είναι <Φάρος> ζωής και χαράς στα σχολικά τους χρόνια , για να μπορέσουν να χτιστούν γερά θεμέλια στη ζωή τους. Το σχολείο δεν πρέπει να απαξιώνεται και οι μαθητές να κάνουν αυτό που τους αρέσει με πείσμα. Οι καθηγητές να προσπαθούν να κατακτήσουν με τους μαθητές τους εκτός από τα μαθησιακά και τα παιδαγωγικά θέματα…»
Επίσης συναντήσαμε και την κυρία Μπακαλάκου , την Προϊσταμένη Εκπ/σης Δ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας. Η κυρία Μπακαλάκου με 27 χρόνια υπηρεσίας είχε να μας πει πολλά για το τι πιστεύει για την διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων μας και τη διαχείριση της μελλοντικής πορείας.
Μας τόνισε ότι «…τα παιδιά πρέπει να είναι αισιόδοξα, να μην αλλοιώνονται από το περιβάλλον τους και να δίνουν προτεραιότητα κυρίως στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους. Να έχουνε καλό χαρακτήρα και συμπεριφορά, να είναι ηθικά και έντιμα άτομα , να μην έχουνε ως πρότυπα αυτούς που παρανομούν. Πρέπει να έχουνε το «γνώθι σαυτόν», να επιλέξουνε να σπουδάσουμε κάτι σημαντικό αλλά και να μπορέσουνε να το διεκπεραιώσουν.
Υπάρχει οικονομική κρίση αλλά δεν θα πρέπει να σας σταματά, εσείς να επιδιώκετε συνεχώς να επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε με τη σωστή συμπεριφορά. Αυτά τα χρόνια η προσοχή σας στις σπουδές. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε απογοητεύσεις αλλά απαιτούνται πολύ καλές βάσεις από γνώσεις και χαρακτήρα στη διαμόρφωση του οποίου σημαντικό ρόλο παίζει και η οικογένεια. Αυτό που θα διαλέξουμε να κάνουμε, όποιο και αν είναι ,να το κάνουμε στον υπερθετικό βαθμό και θα τα καταφέρουμε γιατί ποτέ κανείς δεν χάνεται όταν συνεχώς προσπαθεί.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Καρανίκα, την κυρία Μπακαλάκου και την κυρία Τσιούντου για το χρόνο τους, τις πολύτιμες συμβουλές τους καθώς και για την άψογη φιλοξενία τους. Θα θέλαμε να διευκρινιστεί ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι αλλά με το συγκεκριμένο κείμενο προσπαθούμε να σας ενημερώσουμε ότι με το να βγούμε από το σχολείο στα πλαίσια μιας σχολικής δραστηριότητας μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πραγματικά, να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την επαφή μας με την πραγματικότητα. Οι όποιες παραλείψεις και λάθη στην προσπάθεια αποτύπωσης μιας ημέρας με προσανατολισμό ‘Ενημερώσου για το εργασιακό σου μέλλον’ είναι πιστεύουμε δικαιολογημένες.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου Ιτέας
ΑΓΓΕΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΒΕΛΕΣΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΠΟΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΤΑΣΙΟΥΛΗ ΒΑΪΤΣΑ
ΤΣΙΑΜΠΕΛΑ ΙΩΑΝΝΑ
Οι υπεύθυνοι καθηγητές
Βαλαράκος Γεώργιος
Βελεσιώτης Αλέξανδρος
Τσατσαρέλη Ευαγγελία