Με τιμητικό αφιέρωμα στην Λία Μελετοπούλου συνεχίζεται το 29ο Φεστιβάλ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θέατρο
- Εκτύπωση
Με το τιμητικό αφιέρωμα στη γνωστή και καταξιωμένη χορογράφο Λία Μελετοπούλου συνεχίζεται το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου το 29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας - Δ.Η.Κ.Ε.Κ., της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Για την κ. Μελετοπούλου θα μιλήσει η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας κ. Ελιζάνα Πολλάτου, ενώ θα υπάρξει και χορευτικό αφιέρωμα από την ομάδα «ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ».
Aξίζει να αναφέρουμε πως η χορογράφος και σκηνοθέτης Λία Μελετοπούλου, ιδρύτρια και μόνιμη χορογράφος του «Μικρού Χορευτικού Θεάτρου», από το 1982, γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Kεφαλλονίτες. Αγάπησε τον χορό από πολύ μικρή, όταν η μητέρα της την οδήγησε για τα πρώτα της χορευτικά βήματα στην σχολή της Πολυξένης Ματέυ.
Στα εφηβικά της χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια χορού από την Rosalia Chladek στην Αθήνα, τα καλοκαίρια στην Ελβετία από τους Mary Wigman, Harold Kreutzberg και άλλους διάσημους Γερμανούς δασκάλους. Όμως η επαγγελματική χορευτική της εκπαίδευση αρχίζει στα 19 της χρόνια, αφού ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της σε γαλλικό σχολείο της Ελβετίας και αρχίσει να σπουδάζει γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Nancy, από όπου αποφοιτά. Aυτό οφείλεται στην επιμονή της οικογένειάς της να αποκτήσει πρώτα ακαδημαϊκή μόρφωση.
Μετά την απόκτηση του πτυχίου χορού και ρυθμικής από την Σχολή της Πολυξένης Ματέυ καταξιωμένοι δάσκαλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως ο Γιάννης Μέτσης ,ο Pώσσος Boris Kniaseff (1900 -1975),(Αθήνα, Παρίσι) οι Iαπωνες Kei Takei, Eiko και Κοma, και ο Louis Falco (N. Υόρκη) την βοηθούν, με τη γνώση τους, να βρει την προσωπική της κινησιολογική έκφραση.
Το 1960 αποπειράται την πρώτη της χορογραφική παρουσίαση πάνω στον «Κύκλο του C.N.S» του Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά – κοστούμια του Γιάννη Μόραλη και το «Cynarae» σε πρωτότυπη μουσική του Αργύρη Κουνάδη.
Μέσα στα χρόνια έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη χορευτική γλώσσα βασισμένη στην προσωπική της χορογραφική άποψη.
Στις πιο πρόσφατες χορογραφίες της, ερευνά τις γυναικείες προσωπικότητες του
Αρχαίου Δράματος, αντλεί από σύμβολα και αρχέτυπα του παρελθόντος, ανατρέπει και μεταλλάσσει διαχρονικά το υλικό δίνοντας τη δική της ψυχολογική ερμηνεία του τραγικού.
Αυτή θα είναι η όγδοη κατά σειρά βραδιά του Φεστιβάλ που συνεχίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Τετάρτης, που διαγωνίστηκε η
Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης με το έργο «Συμπέθεροι απ ΄ τα Τίρανα» των Ρέππα-Παπαθανασίου, είχε δημιουργηθεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο και οι θεατές παρακολουθούσαν την παράσταση ακόμα και όρθιοι.
Με επιτυχία συνεχίζονται, όμως, και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Όπως συνέβη και με την εκπαιδευτική δράση για μαθητές και δασκάλους που έγινε από το συγγραφέα Κώστα Χαραλά, με τίτλο «Το μικρό εργαστήρι της μέλισσας», το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Το «ραντεβού» δίνεται καθημερινά στις 20.30 και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.
Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου, παρουσιάζουν ο Αλέξης Κωστάλας και η Αθηνά Σιδέρη.
Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 29ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας κάντε κλικ εδώ.