Καρδίτσα & ποδήλατο άρρηκτα συνδεδεμένα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Παρουσιάσεις
- Εκτύπωση
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο "φιλικό" τρόπο μετακίνησης. Είναι αθόρυβο, δεν ρυπαίνει, δεν καταλαμβάνει χώρο και δεν καταναλώνει καύσιμα. Επιπλέον, είναι απόλυτα συμβατό με τις πολιτικές των αστικών αναπλάσεων και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της στρατηγικής προς τη βιώσιμη πόλη.
Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση πόλης μικρού μεγέθους, στην οποία το ποδήλατο αποτελεί καθημερινό μέσο μετακίνησης και χρησιμοποιείται απ' όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Ιστορικά, η Καρδίτσα, λόγω της εδαφολογικής της μορφολογίας (είναι πεδινή), είναι η πλέον ενδεδειγμένη πόλη για τη χρήση του ποδηλάτου. Κάθε οικογένεια διαθέτει περισσότερα από ένα ποδήλατα, ενώ πολλές οικογένειες έχουν για κάθε μέλος τους και ένα ποδήλατο. Οι μεγάλες ηλικίες μετακινούνται στην πόλη και στα χωριά της Καρδίτσας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους χωρίς καμιά ένδειξη περιφρόνησης του ποδηλάτου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Έτσι, παρά την επικράτηση της τεχνολογίας το ποδήλατο σιγά-σιγά ξαναπαίρνει τη θέση που του αρμόζει. Η χρήση του ποδηλάτου στην Καρδίτσα είναι παλιά "υπόθεση" και καταλαμβάνει σήμερα το 27% των καθημερινών της μετακινήσεων.
Επιπρόσθετα, μια ειδική κατηγορία ποδηλάτου, τα ποδήλατα βουνού ΜΤΒ (mountain-bike), όπως αναφέρει η Βικτωρία Π. Τοπούζη, Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος, άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή του Νομού Καρδίτσας δειλά-δειλά τα τελευταία χρόνια, όταν η επιτυχία τους στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι δεδομένη. Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, όπως και άλλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού, είναι ιδανικές για τη χρήση του ορειβατικού ποδηλάτου και την ανάπτυξη παρεμφερών δραστηριοτήτων, κάτι που έχουν ανακαλύψει ποδηλατικοί όμιλοι κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ιστορική εξέλιξη του ποδηλάτου
Η χρήση του ποδηλάτου στην Καρδίτσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας της "ταυτότητας" της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν παλαιά ποδήλατα, τα οποία συνήθως κληρονομήθηκαν από τον πατέρα ή τον παππού. Πρόκειται για ποδήλατα μεγάλα και βαριά (γνωστά και ως "νταλίκες"). Πολλά από αυτά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν χειρόφρενο και κόντρα και μερικά από αυτά διαθέτουν καρεκλάκι στο πάνω μέρος του σκελετού για να μπορούν να μεταφέρουν μικρά παιδιά. Οι πιο γνωστές μάρκες, τις οποίες βλέπουμε ακόμη και σήμερα, είναι τα Βίσμαρκ, τα Ρουαγιάλ και τα Γκόρεγκ.
Τα ποδήλατα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από το 1960 και μετά ως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση των κατοίκων στην εργασία τους. Έτσι, καθημερινά διένυαν μεγάλες αποστάσεις, όπως Καρδίτσα - Τρίκαλα, Καρδίτσα - Παλαμάς, Καρδίτσα - Λεοντάρι κ.ά, τόσο με κρύο όσο και με ζέστη. Τα ίδια αυτά ποδήλατα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για τους καθημερινούς περιπάτους και τη μετάβαση ζευγαριών από τα γύρω χωριά στην Καρδίτσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα παλιά αυτά ποδήλατα είχαν άδεια κυκλοφορίας και έφεραν στο πίσω μέρος τον απαραίτητο αριθμό.
Στη δεκαετία του '60, όταν το αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης κάνει δειλά την εμφάνιση του μαζί με τα άλλα μηχανοκίνητα, το ποδήλατο εξακολουθεί να αποτελεί μέσο μεταφοράς και διασκέδασης για μεγάλη μερίδα ανθρώπων της περιοχής. Στα τέλη της δεκαετίες του '60, κυκλοφορούν στην Καρδίτσα ανδρικά ποδήλατα, αλλά και γυναικεία, πιο ελαφριά. Η μετακίνηση μαθητών από τα κοντινά χωριά προς τα σχολεία της πόλης γίνεται μ' αυτά, ενώ τα Σαββατοκύριακα ομάδες νέων παιδιών έκαναν την βόλτα τους στο άλσος της Παπαράντζας και πολλές φορές μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Στη δεκαετία του '70 αρχίζουν να κυκλοφορούν περισσότερα αυτοκίνητα, έτσι το ποδήλατο είναι μόνο για τους φτωχούς, τα παιδιά και τους αθλητές. Άρχισαν, λοιπόν, να κυκλοφορούν και τα πρώτα παιδικά ποδήλατα, καθώς και να βγαίνουν οι πρώτες φωτογραφίες. Επιπλέον, για τις μεγάλες κυρίες οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν ποδήλατα με δύο ρόδες, υπάρχουν τα ποδήλατα με τρεις ρόδες, που παρκάρουν παντού και μπορούν να μεταφέρουν ορισμένα πράγματα πρώτης ανάγκης.
Το ποδήλατο σήμερα στην Καρδίτσα
Σήμερα, το ποδήλατο για την Καρδίτσα είναι η ίδια η παράδοσή της, η φυσιογνωμία της, η εγγύηση ότι θα μπορέσει να αναβαθμίσει το περιβάλλον της και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξή της. Το ποδήλατο, λένε φορείς και κάτοικοι, είναι μια "κληρονομιά", που έχει μέλλον στην Καρδίτσα του 21ου αιώνα.
Από την άλλη πλευρά, στους Δήμους εκτός της έδρας του Νομού έχουν γίνει, επίσης, μικρά αλλά βασικά βήματα. Ο Δήμος Σοφάδων διαθέτει αποσπασματικά τμήματα ποδηλατοδρόμων. Επιπλέον, στους παραλίμνιους Δήμους Νεβρόπολης Αγράφων και Πλαστήρα, το γεωγραφικό ανάγλυφο του οροπεδίου είναι αρκετά φιλικό στην ποδηλασία. Εκτός από τη δυνατότητα για ποδηλασία στα κοντινά μονοπάτια, υπάρχουν και δύο ποδηλατοδρόμοι. Ο ένας είναι αρκετά ομαλός και η διαδρομή, μήκους 3,1 χλμ, είναι εύκολη. Η διαδρομή του δεύτερου ποδηλατοδρόμου είναι αρκετά δύσκολη ως προς την ανάβαση. Ο δρόμος που διατρέχει το περίγραμμα της λίμνης είναι άσφαλτος και αποτελεί ένα όριο ανάμεσα στους οικισμούς και αυτή. Το τοπίο είναι πανοραμικό στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, ενώ οι υψομετρικές διαφορές εναλλάσσονται σε μικρή κλίμακα.
Επίσης, στο Νομό Καρδίτσας έχουν προταθεί, μέσω του προγράμματος CYRONMED, δυο βασικές ποδηλατικές διαδρομές. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνδέει την πόλη της Καρδίτσας με τη Λίμνη Πλαστήρα και αποτελείται από 4 ειδικές παραλίμνιες διαδρομές και η δεύτερη βασική διαδρομή συνδέει την πόλη της Καρδίτσας με το Μουζάκι και την Αργιθέα και αποτελείται από 2 ειδικές διαδρομές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πόλη της Καρδίτσας εφαρμόζεται και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Κύριο μέσο αυτών των μετακινήσεων αποτελεί το ποδήλατο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, καθώς η χρήση του από τους πολίτες μετρά αρκετές δεκαετίες. Έτσι, τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ποδηλατοδρόμοι. Το κεντρικό δίκτυο της πόλης απαρτίζεται από ποδηλατοδρόμους στους τρεις βασικότερους δρόμους της πόλης, μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Ο σχεδιασμός του δικτύου έγινε με τη λογική ότι η μετακίνηση στο κέντρο της πόλης δεν είναι εύκολη, αλλά ο ποδηλάτης κινδυνεύει λόγω της ύπαρξης του Ι.Χ. στο χώρο αυτό.
Το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης της Καρδίτσας ξεκίνησε να κατασκευάζεται σε πρώτη φάση το διάστημα Άνοιξη 2003 - Άνοιξη 2004. Αξιοσημείωτη είναι και η ύπαρξη του περιαστικού ποδηλατοδρόμου προς την περιοχή του "Άλσους Παπαράντζας" και του ποδηλατοδρόμου, που συνδέει το Τοπικό Διαμέρισμα Καρδίτσας με αυτό του Παλαιοκκλησίου. Συμπερασματικά, επισημαίνει η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, γίνεται αντιληπτό ότι το υπάρχον δίκτυο των ποδηλατοδρόμων που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, όπου λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος όγκος των μετακινήσεων, έδωσε νέα ώθηση στην επαναφορά της χρήσης του ποδηλάτου ως το βασικό μέσο μετακίνησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, καθώς βασικός λόγος εγκατάλειψης του ποδηλάτου ήταν οι συνθήκες ανασφάλειας που άρχισαν να διαμορφώνονται, παράλληλα με τις νέες κυκλοφοριακές συνθήκες του κέντρου της πόλης. Το υφιστάμενο δίκτυο καλύπτει μερικές από τις βασικές ανάγκες των ποδηλατών.
πηγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ