Βουλγάρα, ένα ανέγγιχτο βουνό με ιστορία στο δίκτυο ορειβατικών διαδρομών Αγράφων Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Παρουσιάσεις
- Εκτύπωση
Μια ηλιόλουστη Κυριακή του Νοέμβρη τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στα πλαίσια του προγράμματος αναβάσεων βρέθηκαν στην Βουλγάρα.
Ο ορεινός αυτός όγκος βρίσκεται στα όρια των Δήμων Σοφάδων και Καρδίτσας, χωρίζει δε το νομό μας από αυτόν της Ευρυτανίας. Το όνομα φαίνεται να το πήρε από την συντριβή των υπολειμμάτων της στρατιάς των Βουλγάρων του Σαμουήλ, που υποχώρησαν από το Σπερχειό μετά την ήττα τους εκεί από τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Ουρανό. Βόρεια της Βουλγάρας τα Βουλγαρομνήματα (1585μ.), εκεί που θάφτηκαν, και έτσι έμειναν οι ονομασίες σε ανάμνηση της μεγάλης μάχης. Σύνηθες σημείο αφετηρίας για τους ορειβάτες είναι το διάσελο Ζαχαράκη (υψόμετρο 1300 μέτρα).–Την πέτρινη βρύση πρώτα έχτισε ο Κώστας Ζαχαράκης από την κοντινή Ρεντίνα. Γεννημένος το 1788 έγινε αργότερα μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Τον σκότωσαν οι Τούρκοι στα Τρίκαλα το 1822.
Η ευρύτερη περιοχή με το πυκνό, πανέμορφο δάσος ελάτης πήρε το όνομά του. Εδώ βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων όπου γίνεται πανηγύρι με οργανοπαίκτες κάθε 1η Ιουλίου. Τριγύρω ένας παράδεισος αναψυχής, φυσικής ομορφιάς και κάλλους, που το καλοκαίρι ο κόσμος το επισκέπτεται για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς. Το σημείο αυτό πολλοί το ονομάζουν και «Ταρζάν». Ο ξακουστός Ταρζάν ήταν ο Φουρνιώτης Γιώργος Μπούργος, που δεν ζει πια, ένας ολιγαρκής μοναχικός άνθρωπος του βουνού που έμενε σ' ένα σπιτάκι του δάσους. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για περιστατικά μεταξύ των οποίων και αυτή ενός βετεράνου έλληνα ραλίστα (στην περιοχή περνούσε το ράλλυ Ακρόπολης). Όταν στα 1978 πέρασε από κει ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάρκου Άλεν και τον ρώτησαν τι θα ήθελε να του προσφέρουν, εκείνος ζήτησε στα αγγλικά ένα ουίσκι. Ο κυρ Γιώργης κοίταξε απορημένα τον επιβλητικό, ψηλό Φιλανδό και του αποκρίθηκε σε άπταιστα ελληνικά, συλλαβιστά, όμως, για να καταλάβει: «Τι ουίσκι, ορέ ζαγάρ'; Εδώ δεν έχουμε λαδάκι για το καντήλι, ουίσκι μου ζητάς;». Ήταν ακόμη η εποχή που οι άνθρωποι δεν κατείχαν ούτε τα απαραίτητα.
Αφήνοντας την όμορφη αυτή τοποθεσία ξεκινάμε για την ψηλότερη κορυφή της Βουλγάρας που έχει υψόμετρο 1654 μέτρα. Μέχρι εκεί ακολουθούμε την δασωμένη κορυφογραμμή που σε πολλά σημεία προσφέρει όμορφη θέα στις απότομες βορειοδυτικές πλαγιές. Περνάμε από την θέση Λιπούχι (1420 μ.) με τα ωραία λιβάδια. Η ομάδα χωρίστηκε στα τρία. Μπροστά κάποιοι ανοίγουν δρόμο χρησιμοποιώντας εργαλεία για το κομμάτι που δεν πρόλαβαν μέλη του συλλόγου να καθαρίσουν σε προηγούμενες επισκέψεις εδώ.
Στη μέση η μεγαλύτερη ομάδα πεζοπόρων και στο τέλος μια μικρότερη που κάνει την σηματοδότηση. Παρά την μικρή υψομετρική ανάβαση η πορεία ήταν δύσκολη λόγω του ότι το μονοπάτι δεν έχει συντηρηθεί για χρόνια. Η ανταμοιβή όμως στην κορυφή μεγάλη. Απεριόριστη θέα στα βουνά της Ευρυτανίας, της Στερεάς και της Θεσσαλίας και τις λίμνες Σμοκόβου και Πλαστήρα. Εδώ συναντάμε και μια ακόμη πολυπληθή ομάδα από μέλη του ΕΟΣΚ, που ανέβηκε από τον Βαθύλακκο μέσω του Προφήτη Ηλία, καθόλου κουρασμένη παρότι και εκείνοι άνοιγαν δρόμο με εργαλεία και τοποθετούσαν σήματα στην διαδρομή. Στο υψομετρικό βγαίνουν και οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Η επιστροφή όλων μέσω της κορυφής Άνεμος και της ράχης που περνώντας από τις ‘’Αλαταριές’’ και τους Αγίους Αποστόλους καταλήγει στον Βαθύλακκο. Εκεί, σε ταβέρνα του χωριού, χαρήκαμε τους νόστιμους τσιπουρομεζέδες. και την καλή κουβέντα με τους χωριανούς. Μόνο κάποιοι από τους πεζοπόρους δεν πρόλαβαν και μπήκαν κατ’ ευθείαν στο πούλμαν της επιστροφής. Αυτά συμβαίνουν στο βουνό, ένας κακός υπολογισμός στην διάρκεια της πορείας το λιγότερο που μπορεί είναι να προκαλέσει καθυστέρηση. Έμεινε όμως ανοικτό το ραντεβού για την επόμενη φορά.
Η διαδρομή που διασχίζει την κύρια κορυφογραμμή από του Ζαχαράκη μέχρι τον Βαθύλακκο μέσω Πρφ. Ηλία πήρε τον κωδικό Ζ1 και αυτό αναγράφεται στα τετράγωνα σήματα κίτρινου χρώματος με κόκκινο κύκλο στο κέντρο που τοποθετήθηκαν. Η εναλλακτική συντομότερη κάθοδος μέσω Αγίων Αποστόλων, Ζ2. Μελλοντικά πρόκειται να χαραχτεί και η διαδρομή που μέσω της κορυφής Βουλγαρομνήματα, θα κατηφορίζει μέχρι την Μολόχα. Τα «ίχνη» για χρήση συσκευών gps σύντομα θa είναι διαθέσιμα στο www.eoskarditsas.gr.
Μετά και από αυτήν την πετυχημένη εξόρμηση ο ΕΟΣ Καρδίτσας ευελπιστεί και θα συμβάλλει οι ορειβατικές διαδρομές στην Βουλγάρα, για τις οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί σύλλογοι, να αναδειχθούν μέσα από βελτίωση της υποδομής τους και την προβολή στο κοινό.
Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ είναι την Κυριακή 17 Νοέμβρη με πεζοπορία στα μονοπάτια του Κόζιακα, η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν. Πληροφορίες και κρατήσεις μέχρι την Τρίτη 12/11 στο τηλ. 6973695595
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του συλλόγου στα τηλ: 6973695595–6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas.