Ο ΕΟΣΚ ανάβαση στον Ίταμο Πύλης και σε πεζοπορία στο Μουζάκι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Παρουσιάσεις
- Εκτύπωση
Την Κυριακή 1 Μάρτη το πρόγραμμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) έγραφε ανάβαση στον ‘’Ίταμο Πύλης’’, ένα άγνωστο σε πολλούς βουνό, με χαμηλό μεν υψόμετρο (1131μ), αλλά με απότομη κλίση.
Πενήντα πέντε μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ μεταξύ αυτών και δεκαπέντε παιδιά, βρεθήκαμε το πρωί στο καθιερωμένο ραντεβού επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και ξεκινάμε για την Πύλη που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών μνημείων, αλλά εκείνο με το οποίο έχει ταυτισθεί και έχει βάλει τη δική του "σφραγίδα" στη βυζαντινή ιστορία και τέχνη, είναι ο ναός της Πόρτα Παναγιάς, ο οποίος βρίσκεται στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό. Πρόκειται για έναν οικισμό με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτα καλντερίμια, δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέσα σε ένα κατάφυτο καταπράσινο τοπίο, με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Η Πύλη βρίσκεται δίπλα στον Πορταικό ποταμό και ανάμεσα από τον επιβλητικό Κόζιακα και τον Ίταμο, που είναι ο σημερινός μας στόχος.
Μετά από τέσσερα χλμ από την Πύλη και σε υψόμετρο 640μ στις πλαγιές του Ιτάμου φτάνουμε στο γυναικείο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γκούρας, με μοναδική θέα στον Θεσσαλικό κάμπο. Η μονή ιδρύθηκε το 1743 με δαπάνη του άρχοντα Δημάκη από το χωριό Χαλίκι του Ασπροποτάμου, σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο μοναστήρι. Το 1823 κάηκε από τον Σούτζε Κόρτζα, ενώ το 1854 καταστράφηκε και πάλι. Το 1864 αναστηλώθηκε για να πυρποληθεί και πάλι το 1878 γιατί χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των επαναστατών για την επίθεση εναντίον του Μουζακίου. Ξαναχτίστηκε το1893 από τον νέο ηγούμενο Μελέτιο Καρανίκα. Τέλος το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς, ενώ το 1960 κατέρρευσε ο ετοιμόρροπος ναός, Με εντολή του αείμνηστου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου, το 1961 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο.
Εδώ κατεβαίνουμε από το λεωφορείο, στηνόμαστε για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία στο προαύλιο του μοναστηριού και χωριζόμαστε σε δυο ομάδες. Η ομάδα της κορυφής με οδηγό τον Παντελή ξεκινά αμέσως και πρώτος σταθμός μας η θέση Λάκκα πάνω από το Μοναστήρι, όπου απολαύσαμε τη θέα και ανασυγκροτήσαμε τις δυνάμεις μας. Στη συνέχεια διασχίσαμε ένα κατάφυτο δάσος με καστανιές και βελανιδιές για να φτάσουμε σε διάσελο ανάμεσα στις πολλές μυτερές κορφές του βουνού. Συνεχίζουμε στο δύσκολο, αλλά ιδιαίτερα συναρπαστικό μέρος της διαδρομής. Απόκρημνοι βράχοι και θέα που κόβει την ανάσα, συνθέτουν το σκηνικό που συναντάμε μέχρι την πρώτη κορυφή του, το αρχαίο ‘’Αθήναιον’’
Το όνομά του το πήρε από ιερό αφιερωμένο στη Θεά Αθηνά και είναι αρχαιοελληνική κατασκευή του 5 ου π.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε από τους Αθαμάνες, ένα ηπειρωτικό φύλλο που κατοικούσε στην περιοχή των σημερινών Τζουμέρκων, για να ελέγχουν την κίνηση στα στενά της Πύλης, από το θεσσαλικό κάμπο προς την Ήπειρο. Πιθανολογείται και η ύπαρξη μιας μικρής πόλης δίπλα στο φρούριο. Ο Φίλιππος Ε' κατέλαβε το φρούριο το 189 π.Χ. στον πόλεμο κατά των Αθαμάνων. Τελικά, καταστράφηκε το 46 π.Χ. από τους Ρωμαίους του Ιουλίου Καίσαρα. Κατεβαίνουμε λίγο σε διάσελο αφήνοντας πίσω μας την κατεστραμμένη αρχαία ακρόπολη και ανεβαίνουμε στη επόμενη κορυφή την πιο ψηλή του βουνού (1131μ), όπου υπάρχει και τριγωνομετρικό. Εδώ κάνουμε στάση, βγάζουμε φωτογραφίες, και απολαμβάνουμε τη θέα. Όλος ο Θεσσαλικός κάμπος μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου και του Κισσάβου βορειοανατολικά, η λίμνη Πλαστήρα και οι κορυφές των Αγράφων νότια, τα βουνά της Πίνδου δυτικά και οι βράχοι των Μετεώρων είναι στο «πιάτο» μας, ενώ δυο αθλητές με παραπέντε πετούν πάνω απ το κεφάλι μας.
Παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, με πορεία προς νοτιοανατολικά. Πιο ομαλή διαδρομή από αυτή της ανάβασης αλλά αρκετά απολαυστική, περνάμε δάσος από θεόρατες καστανιές, και στα πιο χαμηλά δάσος από αγριοκορομηλιές και αγριογκορτζιές και φτάνουμε στο μονοπάτι που ακολούθησε και η άλλη ομάδα, με προορισμό το Μουζάκι. Όμορφο και εύκολο μονοπάτι πολύ καλά καθαρισμένο, από προηγούμενες επισκέψεις των μελών του ΕΟΣΚ, με πολλές εναλλαγές και ωραία θέα που προσφέρεται για πεζοπόρους όλων των δυνατοτήτων που καταλήγει στο κέντρο του χωριού, όπου μας περίμενε και η υπόλοιπη ομάδα μοιρασμένη ανάμεσα σε καφέδες και τσίπουρα.
Για όσους θέλουν να ζήσουν παρόμοιες και μεγαλύτερες συγκινήσεις, αλλά και να χαρούν τα βουνά μας με ασφάλεια, ο ΕΟΣΚ διοργανώνει όλον το χρόνο παρόμοιες δραστηριότητες. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του στο https://eoskarditsas.blogspot.com και στο facebook - eoskarditsas και για επικοινωνία μαζί μας στα τηλέφωνα 6973695595 και 6974110853 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..