Ερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ. Δήμου Καρδίτσας στη συνεδρίαση για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής την Τρίτη (16/4) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας, Γάζος Έκτορας, Αρχοντής Κωνσταντίνος, Μπούτα Πηνελόπη, Τέγος Αριστοτέλης, Μακροστέργιος Αθανάσιος, διατυπώνουν ερωτήσεις στο δημόσιο απολογισμό του Δημοτιού Συμβουλίου Καρδίτσας στις 16 Απριλίου.
Ακολουθούν οι σχετικές ερωτήσεις:
Γάζος Έκτορας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας
Ερώτηση για τον πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2025-2028 του Δήμου Καρδίτσας.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές υπηρεσίες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων. Η επιβολή και διατήρηση από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις του ανώτερου πλαφόν στις προσλήψεις με τον κανόνα του 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), παρά τις ήδη υπάρχουσες τεράστιες ελλείψεις, έχει δημιουργήσει σωρευτικά τεράστια κενά σε επιστημονικό, διοικητικό, εργατοτεχνικό και λοιπό προσωπικό. Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με την ανάθεση στους Δήμους όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, χωρίς την παράλληλη ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό.
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ο βασικός μοχλός και το άλλοθι για την προώθηση της εργολαβοποίησης - ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, με τους δημότες να πληρώνουν επιπλέον βαριά φορολογία μέσω των δημοτικών τελών. Άλλες υπηρεσίες, όπως η προσχολική αγωγή και η δημιουργική απασχόληση παιδιών, απλά υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος μεγάλης κερδοφορίας της λεγόμενης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Από την άλλη δημιουργείται το έδαφος για την κυριαρχία των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, για τις οποίες οι Δήμοι ήταν από τους πρωτεργάτες στην εγκαθίδρυση και επέκτασή τους και αποτελούν μία από τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης με όλο και αυξανόμενο φόρτο εργασίας και νέα καθήκοντα.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος στερείται της δυνατότητας αυτοτελούς σχεδιασμού και υλοποίησης μελετών, έργων και μέτρων με μακρόπνοο χαρακτήρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη ζωή των δημοτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δεμένος στο άρμα των κάθε λογής οικονομικών προγραμμάτων για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, οδηγώντας σε αποσπασματικότητα των έργων ή ακόμα και υλοποίηση έργων που δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία του Δήμου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάπλαση του Παυσιλύπου), πολύ περισσότερο δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες των δημοτών. Φτάνουμε μέχρι και σε περιπτώσεις ο Δήμος να μην έχει το απαραίτητο προσωπικό για να ανταπεξέλθει ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές, με την πολιτική προστασία να εναπόκειται ουσιαστικά ξανά σε εργολαβικές εταιρείες και με πολύ υψηλό κόστος.
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής στις 20/3/24 συζητήθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης για τα έτη 2025-2028 του Δήμου Καρδίτσας. Σε αυτόν καταγράφονται 139 κενές θέσεις προσωπικού και υπολογίζονται άλλες 37 αποχωρήσεις για την επόμενη τετραετία. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση αφορά σε αίτηση προς το υπουργείο εσωτερικών για 35 μόνο νέες προσλήψεις. Λιγότερες ακόμα και από τις αναμενόμενες αποχωρήσεις.
Επιπλέον, στο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας που ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη Δημοτική Θητεία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 21/10/2021, καταγράφονται 369 κενές θέσεις προσωπικού σε σύνολο 573, ποσοστό που ξεπερνά το 64%. Ακόμα και η εργασία 173 εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία των πραγμάτων, αφού και πάλι μιλάμε για ελλείψεις που ξεπερνούν το 34%, δηλαδή το 1/3 του συνόλου των θέσεων.
Ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή:
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση του μόνιμου προσωπικού του Δήμου με μαζικές προσλήψεις?
• Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει αναλυτικά το υπουργείο εσωτερικών, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους Δημότες για την κατάσταση των ελλείψεων προσωπικού?
• Σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εναντιώμενη στις αντεργατικές ρυθμίσεις που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στους δήμους και οδηγούν σε αυξήσεις δημοτικών τελών και εργολαβοποίηση - ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών?
Αρχοντής Κωνσταντίνος, δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας
Ερώτηση για την πυροσπροστασία των δασών, αλσών και άλλων εκτάσεων στην περιοχή και ευθύνη του Δήμου Καρδίτσας εν όψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη:
• τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η ερχόμενη θερινή περίοδος αναμένεται να είναι μία από τις θερμότερες των τελευταίων ετών με υψηλές θερμοκρασίες που ήδη, από τα τέλη Μάρτιου έχουν καταγραφεί και σε συνδυασμό με τον ήπιο και ξηρό χειμώνα που πέρασε, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και νωρίτερα από το σύνηθες (γιατί στη χωρά μας οι πυρκαγιές θεωρούνται δυστυχώς… «θεσμός»)
• την κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία βρίσκεται ο καθαρισμός των δασών, ρεμάτων, δασικών δρόμων κλπ λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και παρά τη σημαντική προσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού (δασαρχεία, δήμος)
• την καταστροφική και δασοκτόνα δασική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που έχει οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές και μόνο πέρσι “στοίχισε” τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, ενώ κάηκαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα
• την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 κοινή απόφαση Υπουργών της Κυβέρνησης και την αντίστοιχη πρόσφατη εγκύκλιο (ΑΔΑ : ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που την ενεργοποιεί και καθιστά “ατομική ευθύνη” των δημοτών την προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, απομπλέκοντας περαιτέρω το κράτος και τους αρμόδιους φορείς. Στην ΚΥΑ οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται στην έκδοση -με δικά τους έξοδα– «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα». Μάλιστα τα παραπάνω έπρεπε να ολοκληρωθούν στις 31/03, μέσα σε 15 μέρες (!) από την έκδοση της εγκυκλίου εκ των οποίων μόνο οι 8 ήταν εργάσιμες (!!) και στη συνέχεια να υποβληθεί Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30/4/2024. Επιπλέον οι Δήμοι καλούνται «να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν… για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης». Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των Δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται. Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε Δήμο.
• Την ύπαρξη μεγάλων και σημαντικών δασών (Ιτάμου, Καροπλεσίου, Νεράιδας, Μολόχας, κα), αλσών, χορτολιβαδικών και γεωργικών εκτάσεων στην επικράτεια του Δήμου.
θα θέλαμε να υποβάλλουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
• Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι δασικοί δρόμοι της ευθύνης του Δήμου? Υπάρχει σχεδιασμός καθαρισμού και διάνοιξης νέων? Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι χορτολιβαδικές εκτάσεις (κοινοτικά κτήματα) και τα άλση (Παπαράντζας, Ξινονερίου, Καλλιθήρου, Ρούσσου, κ.α.) που ανοίκουν στην ευθύνη του Δήμου?
• Τι κονδύλια έχει προϋπολογισει ο Δήμος για τη δασική προστασία και εάν επαρκούν?
• Θα ενημερώσει η Δημοτική Αρχή για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης υπό την περιφέρεια με την πυροσβεστική, τα δασαρχεία, κ.α. που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα?
• Πώς τοποθετείται η Δημοτική αρχή στη νέα ΚΥΑ που μετατρέπει τη δασοπροστασία σε ατομική ευθύνη των κατοίκων και επιβαρύνει επιπλέον το Δήμο με νέες αρμοδιότητες? Είναι ο Δήμος σε θέση (ύπαρξη προσωπικού, απαραίτητων μέσων, οικονομική επάρκεια) για να αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες?
• Προτίθεται η Δημοτική αρχή να διεκδικήσει ώστε η ΚΕΔΕ να ζητήσει την πλήρη απόσυρση της ΚΥΑ και τη λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος για την πυροπροστασία? (στη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ δεν ζητά την απόσυρση, αλλά θεωρεί «θετικό το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια συστηματοποίησης του ελέγχου των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών» και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε πως «επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο»)
Μπούτα Πηνελόπη, δημοτική σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας
Ερώτηση σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου Καρδίτσας.
Στο Δήμο Καρδίτσας εργάζονται μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εργαζομένων σε διάφορες υπηρεσίες, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Με βάση ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζομένων η αναλογία των συμβασιούχων εργαζομένων ξεπερνά το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων. Με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο και στα νομικά του πρόσωπα και έχει εκτοξευθεί κατακόρυφα η απασχόληση με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ετήσιες, 8μηνα, 2μηνα, μεροκάματα/μήνα). Η τελευταία φορά στο Δήμο Καρδίτσας που επιτεύχθηκε η μονιμοποίηση συμβασιούχων εργαζομένων με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου ήταν το 2004 επί Δημαρχίας Χρ. Τέγου.
Αρκετοί από τους συμβασιούχους του δήμου, που απασχολούνται χρόνια με επαναλαμβανόμενες παρατάσεις των συμβάσεών τους (βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, καθαριότητα, πράσινο) έχουν προσφύγει νομικά διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλούς μισθούς και τη συνεχή αγωνία της ανανέωσης.
Ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών παραμένουν στις θέσεις τους βάση προσωρινών διαταγών του Πρωτοδικείου Καρδίτσας μέχρι και τις 17 Ιουλίου, οπότε και έχει ορισθεί η πέμπτη κατά σειρά εκδίκαση της υπόθεσής τους. Η πλειοψηφία των παραπάνω νομικών διεκδικήσεων έχουν βάσιμες ελπίδες να δικαιωθούν πρωτόδικα, όπως έχει συμβεί και σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις πανελλαδικά, στο παρελθόν και πρόσφατα. Αυτή η έκβαση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με πιο μόνιμο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας και ταυτόχρονα να δώσει ανάσες ανακούφισης σε ένα σημαντικό αριθμό εργατικού δυναμικού της περιοχής μας.
Όμως, με βάση την αντεργατική διάταξη της κυβέρνησης της ΝΔ στο άρθρο 37 του νόμου 4915/2022, γνωστή ως «Διάταξη Βορίδη», υποχρεώνονται οι δημοτικές αρχές να εφεσιβάλουν τις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους των Δήμων, σε υποθέσεις που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους.
Παρ’ όλα αυτά, ήδη μία σειρά δήμοι ανά την Ελλάδα (Αθηναίων, Αγ. Δημητρίου, Χαλανδρίου) έχουν αρνηθεί με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων να προχωρήσουν σε εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, αποδεχόμενες τις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η διεκδίκηση και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ταυτόχρονα με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο Δήμος Καρδίτσας οφείλει να βρίσκεται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τα αυτονόητα, ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική διάταξη.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
• Τι θα πράξει σε περίπτωση πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει τους συμβασιούχους του Δήμου Καρδίτσας?
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διεκδικήσει την κατάργηση της αντεργατικής «Διάταξης Βορίδη»?
• Πώς σκοπεύει η δημοτική αρχή να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων που πιθανά δικαιωθούν νομικά, ώστε να αποφευχθεί η επιπλέον επιβάρυνση των οικονομικών του, να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών και χωρίς να μετακυληστεί το βάρος στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών?
Τέγος Αριστοτέλης, δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας
Ερώτηση για την ακύρωση του διαγωνισμού αναβάθμισης υφιστάμενων υποδομών συστήματος άρδευσης και την κατάσταση του αρδευτικού δικτύου στην ευθύνη του δήμου Καρδίτσας.
Πρόσφατα δημοπρατήθηκε από τη δημοτική αρχή το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών συστήματος άρδευσης με ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος Τηλεδιαχείρισης- Τηλεμέτρησης και εξορθολογισμού άρδευσης στη Δήμο Καρδίτσας» προϋπολογισμού περίπου 2,2 εκ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός ανακλήθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής με την αιτιολογία, σύμφωνα με την εισήγηση, ότι: «οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης άλλαξαν ουσιωδώς και η εκτέλεση του συμβατικού αντικείμενου δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος, η οποία χρήζει ευρύτερης παρέμβασης»
Λαμβάνοντας υπόψιν τη σπουδαιότητα συνολικά της αποκατάστασης και λειτουργίας των δημόσιων δημοτικών υποδομών μετά τις δύο φυσικές καταστροφές ερωτάται η δημοτική αρχή τα παρακάτω:
• Σε σχέση με το σύνολο των υποδομών του δήμου έχει αναπτυχθεί και σε ποιο στάδιο εφαρμογής είναι ένα σχέδιο που να αυξάνει την ασφάλεια έναντι μελλοντικών πλημμυρών του δήμου (π.χ Γυμναστήριο Γιάννης Μπουρούσης, Δημοτικά Αντλιοστάσια, Σχολικές εγκαταστάσεις κλπ) ανεξάρτητα από νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας?
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για τις τυχόν αναγκαίες αποκαταστάσεις του αρδευτικού δημοτικού δικτύου?
• Σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο πως τεκμηριώνεται το γεγονός των ουσιωδών τεχνικών και οικονομικών αλλαγών ενώ το έργο είχε δημοπρατηθεί και στην εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής δεν αναφέρονται πιθανά ερωτήματα διαγωνιζόμενων κοινοπραξιών που να αναδεικνύουν θέματα μη εφαρμοστικότητας του αρχικού αντικειμένου της σύμβασης?
• Υπάρχει κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης των 2.2 εκ. ευρώ, υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα επαναδημοπράτησης και ποιες αλλαγές προβλέπονται να γίνουν στο τεύχος τεχνικών δεδομένων του διαγωνισμού?
• Θα εξασφαλίσει η δημοτική αρχή ότι το κόστος άρδευσης των αγροτών δεν θα αυξηθεί μέσω των δημοτικών τελών άρδευσης με το εν λόγω έργο?
Μακροστέργιος Αθανάσιος, δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας, γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
Ερώτηση για την ένταξη κοινοτήτων στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ με υδροδότηση από της λίμνες της περιοχής.
Στο Δήμο Καρδίτσας υπάρχουν κοινότητες που για την ύδρευσή τους ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΚ, αλλά δεν εντάσσονται στο ενιαίο δίκτυο ύδρευσης και δεν υδροδοτούνται από τη Λίμνη Πλαστήρα.
Χωριά όπως το Καλλίθηρο, η Ραχούλα και το Αμπελικό υδροδοτούνται από γεωτρήσεις ή υδρομαστεύσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο υδροδότησής τους από κάποια από τις Λίμνες του νομού, παρά του ότι βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.
Επίσης, υπάρχουν χωριά όπως το Καλλιφώνι το Ζαΐμι το Παλιούρι και η Δαφνοσπηλιά στα οποία, αν και προβλέπεται η υδροδότησή τους από τη Λίμνη Σμοκόβου μέσω του αντίστοιχου συνδέσμου ύδρευσης, συνεχίζουν να υδροδοτούνται από γεωτρήσεις. Μάλιστα, παρά τις πρόσφατες τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και τα «εμβληματικά εγκαίνια» του δικτύου ύδρευσης από τη Λίμνη Σμοκόβου, μετά τη διακοπή της ύδρευσης από το σύνδεσμο του Σμοκόβου, λόγω της έλλειψης προσωπικού και αναφερόμενων βλαβών του δικτύου, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
• Ποιες ενέργειες έκανε και ποιές θα κάνει στη συνέχεια, ώστε το Καλλίθηρο, η Ραχούλα και το Αμπελικό να ενταχθούν σε κάποιο δίκτυο συνδέσμου ύδρευσης (Καρδίτσας και λοιπών δήμων, Σμοκόβου, Λαμπερού-Καταφυγίου);
• Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες διακοπής της υδροδότησης από το δίκτυο του συνδέσμου ύδρευσης Σμοκόβου, σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές του δικτύου και ποιες ενέργειες θα κάνετε για να εξασφαλίσετε την επανέναρξη και την ομαλή λειτουργία του δικτύου;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η δημοτική αρχή για να εξασφαλιστεί μειωμένη τιμολογιακή πολιτική στις κοινότητες που δεν εντάσσονται στο ενιαίο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ και μέχρι να ενταχθούν σε κάποιον σύνδεσμο ύδρευσης για την υδροδότησή τους;