Αναγκαιότητα, η ανάδειξη και προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Την αναγκαιότητα ανάδειξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας ως σημείο αναφοράς της πλούσιας προϊστορίας και ιστορίας της περιοχής μας και ως ένα διαρκή πόλο έλξης, σηματοδότησε η κοινή επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και των Δημάρχων Καρδίτσας και Παλαμά κ.κ. Κώστα Παπαλού και Κώστα Πατσιαλή,
τους οποίους συνόδευαν οι Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ.κ. Βασίλης Ευαγγελακόπουλος και Νικ. Καραγιάννης, ο συνεργάτης του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Αντώνης Κωνσταντέλλος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Μηχανικού Εξοπλισμού του Δήμου Παλαμά κ. Γιώργος Καραμαλίγκας.
Την ξενάγησή τους στο χώρο του Μουσείου, όπου φυλάσσονται και εκτίθενται ευρήματα ανεκτίμητης αξίας, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε διάφορες ανασκαφές στην περιοχή μας, ανέλαβε ο Διευθυντής της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Ε.Π.Κ.Α.) κ. Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης.
Εντυπωσιακά τα εκθέματα
Ο κ. Χατζηαγγελάκης παρουσίασε αρχικά ένα σύντομο ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου από τη δεκαετία του ‘90 μέχρι και σήμερα που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, χάρη στη σύμπραξη και τη συνεργασία των τοπικών φορέων, ενώ συνέχισε επιδεικνύοντας τα αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά εκθέματα.
Εκθέματα που όπως υπογράμμισε καταγράφουν το χαρακτήρα του πολιτισμού της περιοχής και την πολιτισμική εξέλιξή της μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Οι φορείς ξεναγήθηκαν από τον Δ/ντη της ΛΔ ΕΠΚΑ και τους συνεργάτες του και στους άλλους χώρους του Μουσείου, όπου γίνονται οι εκδηλώσεις του, οι συντηρήσεις των ευρημάτων και η φύλαξή τους σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.
Σημαντικός ο εκπαιδευτικός ρόλος του Αρχαιολογικού Μουσείου
Η επίσκεψη ανέδειξε επίσης και τον σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ήδη, εφαρμόζεται το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Νεολιθική εποχή, με τίτλο "Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή", που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄και Δ΄ Δημοτικού. Σκοπός του είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με το Μουσείο ως οργανωμένο χώρο εναλλακτικής μάθησης και να προσεγγίσουν την έννοια του παρελθόντος, καθώς και τα εκθέματα με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο συμμετέχοντας ενεργά στην επίσκεψη και διασκεδάζοντας. Ο απώτερος στόχος αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι, να υιοθετήσουν οι νέοι της περιοχής μας θετική στάση και σεβασμό απέναντι στις αρχαιότητες και να γίνουν ενεργητικοί επισκέπτες Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του Μουσείου
Η ξενάγηση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου άφησε άριστες εντυπώσεις στους τοπικούς φορείς. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ο πλούτος και η αρχαιολογική αξία των εκθεμάτων, -πολλά από τα οποία κοσμούσαν μέχρι πρόσφατα Μουσεία άλλων πόλεων, - αναδεικνύουν τον σημαντικό διαχρονικά ρόλο της περιοχής μας στον ελλαδικό χώρο και καθιστούν το Αρχαιολογικό Μουσείο ένα σημαντικότατο μουσειακό χώρο και ένα πολύτιμο απόκτημα για την περιοχή μας. Η περαιτέρω ανάδειξή του τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να αποτελέσει στόχο κοινών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από τους φορείς σε συνεργασία με τη ΛΔ’ ΕΠΚΑ.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εντάσσεται και η προσπάθεια που θα καταβληθεί το επόμενο διάστημα για την ένταξη των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους του Συκεώνα και του Γεωργικού- Ξυνονερίου στο ΕΣΠΑ.
Στήριξη στους εργαζόμενους
Οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν την πλήρη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού που πραγματοποιούν κατάληψη στο χώρο του Μουσείου στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης τους, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Μιλώντας με τους εργαζόμενους οι φορείς αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την ανάγκη να μη «θυσιαστεί» ο Πολιτισμός στο «βωμό του Μνημονίου».