"Αργιθέα: Επιτέλους στρώθηκαν 2 χιλιόμετρα ασφάλτου" του Λ. Τσιβόλα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Πόση ντροπή μπορεί να αισθάνεται κανένας που θέλει να ασχολείται με τα «κοινά» και την πολιτική; μια πολιτική που δεν έφτασε καν στο σημείο να ολοκληρώσει ένα δρόμο που φτάνει στο προσκύνημα της μονής Σπηλιάς και κρατά το μοναστήρι «όμηρο» του χωματόδρομου.
Και η ντροπή είναι μεγαλύτερη όταν προγράμματα (εγχώρια και Ευρωπαικά) δεν έφτασαν να χρηματοδοτήσουν και να ολοκληρώσουν το δρόμο μέχρι την πόρτα του μοναστηριού, πόσο μάλλον το δρόμο που οδηγεί σ’ αυτό από την Άρτα, Ευρυτανία, Αιτωλ/νία κ.ο.κ.
Με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ είχαμε ελπίσει ότι στο τέλος της δεκαετίας του 2000 θα τελειώναμε με το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Αργιθέας (αναγκαίος όρος για την δημιουργία και λειτουργία ενός ενιαίου δήμου). Τότε μιλούσαμε με όρους αναπτυξιακούς και την αποτύπωση ενός στρατηγικού σχέδιου (ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΈΔΙΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ) που λίγοι κατάλαβαν τι σήμαινε και περισσότεροι ήταν αυτοί που το διαχειρίστηκαν ανάμεσα στις «χαλικοστρώσεις» και «απευθείας αναθέσεις» και μικρο-διαχειρίσεις πόρων και σκοπιμοτήτων.
Έργα και μελέτες έργων που χρηματοδοτήθηκαν στο ΠΙΝΔΟΣ και ελάχιστα στο ΕΣΠΑ (τμήμα γέφυρα Στεφανιάδας-Σπηλιά, ΣΧΟΟΑΠ) που βάλτωσαν και δεν εκτελέστηκαν ως έργα και οι μελέτες δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν παραδόθηκαν από τους μελετητές και τα χρήματα «λιμνάζουν στα ταμεία της Περιφέρειας».
Δυστυχώς δεν ήταν οι χρηματοδοτήσεις που βάλτωσαν τα έργα της Αργιθέας. αυτές υπήρξαν και εξακολουθούν με τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε.
Το πρόβλημα των «εργολάβων» της Αργιθέας το βιώναμε και τη δεκαετία του 1980, όταν αναγκαστήκαμε (ως φορείς της Αργιθέας) να προσφύγουμε στο μηχανισμό της τότε ΜΟΜΑ για να ακυρώσουμε τους «μύθους» που διακινούσαν τα γνωστά κυκλώματα για τη μη «απορροφητικότητα των έργων της Αργιθέας».
Εργολάβοι που εγκατέλειψαν σκουριασμένα μηχανήματα, αφού όμως εισέπραξαν τα «φιλέτα» των χωματουργικών. Ή και εισέπραξαν «προκαταβολές» για ανύπαρκτες βεβαιώσεις εργασιών. Εργολάβοι που «εκβιάζουν» παρα-διαδικασίες και σέρνουν τα έργα της Αργιθέας από ένσταση σε … καθυστέρηση. «Εργολάβοι» που εισπράττουν τζάμπα τα χαλίκια και αρνούνται να αποδώσουν έστω μισό ευρώ στον δήμο.
Αυτές τις διαδικασίες εισπράττουμε με τραγικό τρόπο οι Αργιθεάτες. Η Καληκώμη και τα Ελληνικά, το Καταφύλλι και το Αργύρι, το μοναστήρι της Σπηλιάς, τα Κουμπουριανά, η Στεφανιάδα, το Αετοχώρι …βρίσκονται στο έλεος των εργολάβων και των υπηρεσιών που θεσμικά τους ελέγχουν ή οφείλουν να τους ελέγξουν.
Μελέτες που ανατέθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και ουδείς γνωρίζει σε ποιες καλένδες βολοδέρνουν.
Ο Κώδικας Δημόσιων Έργων περιέχει σαφείς και ρητές διατάξεις.
Αυτές όμως δεν τις τηρούν οι όποιες υπηρεσίες στην προκειμένη περίπτωση.
Οι ενστάσεις των μελετητών και εργολάβων έχουν προθεσμίες και λύνονται στην ώρα τους-όχι πάντως σε ορίζοντα ετών. Τα έργα και οι μελέτες έχουν συμβατικούς χρόνους και όποιος δεν τις τηρεί υφίσταται τις συνέπειες. Συνέπειες είναι η έκπτωση και τα επακόλουθά της (εγγυητικές κ.α).
Το να ακούγεται (από υπηρεσιακούς) ως δικαιολογία ο θάνατος του διευθύνοντος συμβούλου ανώνυμης εταιρείας (αναδόχου) και ο φορέας συνεχίζει τη λειτουργία του μοιάζει και ακούγεται @@@@@ για να μην γράψω άλλη λέξη. Το ίδιο συμβαίνει όταν θέλει να εισπράξει «λογαριασμό» ανάδοχος που στερείται φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Κάπως έτσι καταντήσαμε το Καταφύλλι και το Αργύρι να μην έχουν δρόμο και η πίστωση (ΕΑΠΝΑ) να υπάρχει από το 2004 και το μοναστήρι της Σπηλιάς να αποκλείεται το Χειμώνα!!!
Δεν είμαι απ’ αυτούς που τα βάζουν αβασάνιστα με τις «υπηρεσίες» τώρα μάλλον που έχουν και τα εγγενή τους προβλήματα (ελλείψεις προσωπικού κ.α), όμως οι πρακτικές που εισπράττει η Αργιθέα ξεπερνά τις όποιες επιεικείς και καλόπιστες ανοχές της. Δεν μπορώ να μην σημειώσω την απόφαση της Περιφέρειας που όρισε απώτερη καταληκτική ημερομηνία για την ασφαλτόστρωση του δρόμου της Σπηλιάς την 30-9-2013-οπότε εξηγείται και η προχθεσινή ασφαλτόστρωση-.!
Το μόνο που απομένει σ’ εμένα (με όποια ιδιότητα έχω) είναι να ζητήσω συγνώμη απ’ όσους θα περάσουν έναν ακόμη Χειμώνα, δίχως δρόμους στην Αργιθέα χωρίς να πανηγυρίσω δεόντως το αυτονόητο που έφερε το μοναστήρι της Σπηλιάς κοντύτερα στον πολιτισμό της ασφάλτου.
Λάμπρος Γ. Τσιβόλας.
Δημοτικός σύμβουλος δήμου Αργιθέας.επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Σημείωση: Συνημμένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας