Αργιθέα: Μνημεία πολιτισμού και ιστορίας καταρρέουν και αυτοί … τσιμεντο-στρώνουν Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Αφορμή για το σημείωμά μου, είναι η εξαγγελία για τον θρησκευτικό τουρισμό του Νομού μας και οι αναφορές στα μοναστήρια της Αργιθέας.
Για ιστορικούς λόγους ν’ αναφέρω ότι η ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας Αγράφων είχε την τύχη να «φιλοξενεί» μοναδικά μετα-Βυζαντινά μνημεία και να καμαρώνει για την ναοδομία και αγιογράφηση των πάμπολλων μοναστηριών της. Από τον 15ο αιώνα ήρθαν στον ανυπότακτο τόπο των Αγράφων, πλούτος, ανάπτυξη και ακμή και συνακόλουθο αποτέλεσμα τους περικαλλείς ναούς, μοναστήρια και κτίσματα.
Διαχρονικά οι σύλλογοι της περιοχής Αργιθέας και οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων, ανέδειξαν, κατέγραψαν, παρουσίασαν, διεκδίκησαν και διαμαρτυρήθηκαν σε φορείς και υπηρεσίες. Εξακολουθούν ενωμένοι και μονιασμένοι, να το κάνουν.
Ποτέ όμως τα μνημεία της Αργιθέας, παρά τα όποια «προγράμματα», δεν έτυχαν καμιάς οργανωμένης παρέμβασης, με συνέπεια πολλά μνημεία να κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση ή έχουν ήδη καταρρεύσει.
Ο Άγιος Αθανάσιος Δροσάτου λεηλατήθηκε από αρχαιοκάπηλους και οι τοιχογραφίες του γκρεμίζονται. Οι τοιχογραφίες στη μονή Βλασίου σωριάζονται στο δάπεδο και στου Κώστη βρίσκονται στο έσχατο σημείο παρακμής. Τοιχογραφίες στα μοναστήρια Βραγκιανών και Πετρίλου βρίσκονται στα όριά τους.
Για να μην αδικήσω κανέναν είμαι υποχρεωμένος να πω ότι υπήρξαν αποσπασματικές παρεμβάσεις των υπηρεσιών, που όμως δεν έφτασαν να διασώσουν το σύνολο των μνημείων.
Τελευταία παρέμβαση ήταν αυτή στη Μονή Κώστη και στο μοναστήρι της Σπηλιάς, με το κτίσμα να έχει συντηρηθεί από το «ΠΙΝΔΟΣ» και το τέμπλο της Σπηλιάς να αναδεικνύει την μεγαλοπρέπειά του, μετά την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Πρωτοβουλίες ανθρώπων, συλλόγων και η 19η ΕΒΑ έφεραν τις σωστικές μελέτες για το Κώστη, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Σπηλιά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ίδιο επιχειρείται για τη μονή Βλασίου και το Χριστό στο Ρώσση.
Όσο για τα γεφύρια της περιοχής, αφού άντεξαν αιώνες, κάποιοι θεώρησαν ότι εκπλήρωσαν το ρόλο τους.
Η γέφυρα Τριζώλου, αφού την μνημόνευσε ο Σουφλιάς στους περιβαλλοντικούς όρους για την «εκτροπή» του Αχελώου, αφέθηκε να περιμένει την καταπόντισή της από τα νερά, για να μην ντρέπονται όσοι ήθελαν «να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς της…».
Κάπως έτσι σκέφτηκαν κι εκείνοι που ενώ είχαν θεσμικές ευθύνες (Νομάρχες, δήμαρχοι – εκτός από το σύλλογο των Πηγών που «καταζητούσε» τους εμπλεκόμενους) άφηναν την «κουτσοκαμάρα» να την θάβουν τα μπάζα του Αχελώου, για να οραματίζονται μετά … τη γέφυρα Κοράκου. Σιγά που θα ασχολούνταν με το εφικτό και τη γέφυρα Δροσάτου, που κοντεύει να γκρεμιστεί, τη γέφυρα Τυρολόγου και Παληαντώνη που ντύθηκαν με τσιμέντο, του Θερινού που τη σκάβει ολονυχτίς η σκαπάνη των χρυσοθήρων, της Στεφανιάδας, που αντέχει; ακόμη και τη διέλευση φορτηγών και της γέφυρας Καταφυλλίου, που ποτίζεται πλέον από την «ανάσχεση» του υδροηλεκτρικού.
Αν πάω παλιότερα, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής Αργιθέας, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Καρδίτσας και παραπέμπουν στην ιστορία της περιοχής και τους Αθαμάνες. Προέρχονται όμως από αποσπασματικές ανασκαφές, χωρίς να έχει καμία οργανωμένη έρευνα και ανασκαφή.
Αυτή εξακολουθούν να την επιμελούνται οι αρχαιοκάπηλοι και η αδιαφορία.
Κάπως έτσι (χρησιμοποιώ το κάπως, για να ελπίζω) είναι η πραγματικότητα του εν δυνάμει «τουριστικού προϊόντος» της περιοχής Αργιθέας, που κατευθύνεται και αναζητά και το «θρησκευτικό τουρισμό».
Κάποιος μπορεί να σκεφθεί –και θα έχει δίκιο- ότι η Αργιθέα δεν έχει καν δρόμους θέλει και τουρισμό; Και θα έχει δίκιο, όταν το όραμα αυτού του Νομού εξαντλείται στην «εκτροπή» του Αχελώου, στο «διοικητήριο» και την ανάπτυξή του να περικλείεται από τις οδούς Ιεζεκιήλ – Κουμουνδούρου – Αλλαμανή - Καφαντάρη.
Όσο για τη δημοτική Αρχή του δήμου Αργιθέας, είναι σίγουρο ότι την «απασχολεί» συνεχώς το τουριστικό προϊόν και η ανάπτυξη της Αργιθέας, αφού προσφάτως πέρασε και την «κοιλάδα» του Αχελώου και έφτασε … στα Χωριά του Βάλτου.
Πάντως μην ανησυχείτε για το «θρησκευτικό τουρισμό» στην Αργιθέα. Φροντίζει συνεχώς η δημοτική αρχή … να έχει αποκλεισμένο και το δρόμο προς το μοναστήρι της Σπηλιάς και στον προϋπολογισμό διαγράφει τη λέξη πολιτισμός.
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Αργιθέας