"Αργιθέα: Στεφανιάδα - Ι.Μ.Σπηλιάς πρόσβαση ξανά από Ιούνιο" άρθρο του Γ. Τσιβόλα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τον Σεπτέμβριο του 2012 η εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΤΩΝ Καρδίτσας» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «το φάσμα του αποκλεισμού απειλεί τα χωριά μας», όπου κατά λέξη δημοσίευε:
«Με την πρώτη βροχή στην Αργιθέα, άρχισαν και τα προβλήματα. Τρία λεωφορεία γεμάτα προσκυνητές, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, λίγα μέτρα από την Παναγία Σπηλιώτισσα, αφού το «Βαθύρεμα» έκλεισε και πάλι επειδή ο τόπος στο σημείο κατολισθαίνει με την πρώτη ψιχάλα, εμποδίζοντας τη διέλευση οχημάτων προς το μοναστήρι, τη Στεφανιάδα, το Αετοχώρι, το Μάραθο και την επικοινωνία με Άρτα, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη Αργιθέα…». Και προειδοποιούσε κιόλας: «Στεφανιάδα-Ι.Μ.Σπηλιάς πρόσβαση ξανά από Ιούνιο».
Πέρασαν από τότε τρεις μήνες και το χρονικό προαναγγελθέντος οδικού αποκλεισμού της Σπηλιάς, της Στεφανιάδας και του δρόμου προς γεφ. Κοράκου επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Χθες στην διασταύρωση του δρόμου προς τη Σπηλιά και Στεφανιάδα προκλήθηκε κατολίσθηση που αφάνισε εντελώς και τους δύο δρόμους.
Αιτία ήταν η διάνοιξη του δρόμου που έχει ενταχθεί το ΕΣΠΑ και υλοποιούνταν από τον περσινό Χειμώνα. Το φαινόμενο της κατολίσθησης είχε ήδη εκδηλωθεί από τον προηγούμενο Χειμώνα και οι κάτοικοι και οι προσκυνητές της ΣΠΗΛΙΑΣ είχαν υποστεί τα πάνδεινα για να διαβούν. Ο θάνατος του εργολάβου, επιδείνωσε τα φαινόμενα και με τον «Βασιλέα καιρό» να αποτελεί άλλοθι για όλους.
Ας έρθουμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί τμήμα του δρόμου «Βλάσι – Ι. Μ. Σπηλιάς», που κατασκευάζεται με βάση μελέτες των υπηρεσιών. Στην ένταξή του το τμήμα «γέφυρα Στεφανιάδας – Ι. Μ. Σπηλιάς» έγινε διασταύρωση προς Ι. Μ. Σπηλιά και σταμάτησε εκεί. Αποτέλεσμα να μην έχει δρόμο το μοναστήρι της Σπηλιάς και να ερίζουν η Περιφέρεια και ο δήμος Αργιθέας σε ποιόν (;) ανήκει η ευθύνη της συντήρησης του … χωματόδρομου προς αυτή!
Απ’ όσα γνωρίζω οι δρόμοι κατασκευάζονται με βάση μελέτη που περιλαμβάνει και γεωλογικά στοιχεία. Στο συγκεκριμένο σημείο ή δεν υπήρξε καν μελέτη ή αυτή αγνοήθηκε από τις υπηρεσίες και τον εργολάβο, όπως οι δειγματοληψίες «καρότα» των τοιχείων που κατασκευάστηκαν.
Κοντολογίς κάποιος να απαντήσει ποιος απέκλεισε τη Σπηλιά από την σύνταξη της μελέτης «Βλάσι-Ι.Μ. Σπηλιάς» και τι περιλαμβάνουν οι γεωλογικές μελέτες για το συγκεκριμένο σημείο –αν εφαρμόστηκαν;
Πριν απ’ αυτά όμως, οφείλουν οι όποιοι υπεύθυνοι –αν υπάρχουν- να αποκαταστήσουν την ασφαλή οδική πρόσβαση για Στεφανιάδα, Ι.Μ.Σπηλιάς τώρα και όχι … από Ιούνιο.
Λάμπρος Γ. Τσιβόλας,
δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου Αργιθέας.