Ευθύνες για τους χειρισμούς στα φάρμακα βλέπει ο Κ. Τσιάρας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Σημαντικές ευθύνες και άστοχους χειρισμούς στον τομέα του φαρμάκου, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας, με σχετική επίκαιρη επερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.
Ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει, πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα του φαρμάκου από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης υπήρξαν κάτι παραπάνω από ατυχείς. Η πολιτική που ακολούθησαν τα συναρμόδια Υπουργεία δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο προκειμένου να ορίσει τα μέτρα που θα επιφέρουν την μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη.
Τα όσα τραγελαφικά και ανεφάρμοστα πειράματα έγιναν μέχρι σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα την μη αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων από την φαρμακευτική δαπάνη κατά το διάστημα Οκτώβριος 2009 έως και Σεπτέμβριος 2010 που είχαμε δεσμευτεί. Η εκτίναξη των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα, το πρώτο επτάμηνο της νέας διακυβέρνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και του 2009 εξανέμισαν το όφελος από την ακόλουθη μείωση των τιμών.
Το συμπέρασμα όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για την φαρμακευτική δαπάνη προκύπτει αφενός μεν από τις 4 γραμμές στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, αφετέρου δε από τις κωμικοτραγικές αδυναμίες νομοθέτησης, εφαρμογής των νόμων και ακύρωσής των από νέους.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει στην επερώτηση του ο κ. Τσιάρας στον χώρο του ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης μέχρι σήμερα το μόνο που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα είναι ο μηχανογραφικός έλεγχος των συνταγών στο ΙΚΑ, που είναι έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η ανακοίνωση της εφαρμογής ενός υποέργου από 15 Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ.
Βεβαίως σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν μειώθηκαν ή όχι οι συνταγές και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ενώ όσον αφορά την αποζημίωση των φαρμάκων που είναι η τρίτη παράμετρος, που επηρεάζει την φαρμακευτική δαπάνη και εδώ δεν έχει γίνει τίποτε σε βαθμό που κινεί υποψίες.
Αναφορικά με την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων που είναι μία μορφή έκπτωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ νομοθετήθηκε τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα είτε σκόπιμα, είτε από ανικανότητα δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ τα κριτήρια έχουν μεταβληθεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα αγοράζουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκου, πληρώνοντας τα φάρμακα στην ίδια τιμή με κάποιον που αγοράζει ένα κουτί, δηλαδή χωρίς καμία έκπτωση. Έτσι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1 δις από την μείωση των τιμών των φαρμάκων παραμένουν κενές περιεχομένου.
Με την ερώτηση του ο κ. Τσιάρας θέτει μια σειρά ερωτημάτων και ζητά σαφείς απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα ζητά να μάθει, πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πιθανό πρόβλημα, που θα προκύψει από την πιθανή υποκατάσταση στην συνταγογράφηση με πιο ακριβά φάρμακα, μετά την μείωση των τιμών; Πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηχανοργάνωση του συστήματος διακίνησης και ελέγχου συνταγών και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την μηχανοργάνωση των φαρμακείων των νοσοκομείων; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας για την στήριξη των Ελληνικών μονάδων παραγωγής φαρμάκων;