Εκδήλωση της "Νέας Καρδίτσας" για τον "Καλλικράτη" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Εκδήλωση με θέμα "Δήμος Καρδίτσας και πρόγραμμα Καλλικράτης" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 από τον Δημοτικό Συνδυασμό "Νέα Καρδίτσα" στην αίθουσα της Τ.Ε.Δ.Κ. στην Καρδίτσα. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν κόσμος, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και Δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Νέας Καρδίτσας" εκτός από τις θέσεις τους για τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) κάνανε και έναν απολογισμό της παρουσίας τους ως αντιπολίτευση στο δήμο Καρδίτσας ενώ ανέλυσαν και την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Καρδίτσας στα τρία χρόνια της σημερινής διοίκησης.
Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστόλης Πίτσαβος που καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισμόμενους για την παρουσία τους δίνοντας το λόγο στον κάθε ομιλητή. Αναλυτικά οι ομιλίες (επιλέξτε ομιλητή από την λίστα δεξιά):
Χρήστος Τέγος - Ομιλία στις 31 Ιανουαρίου 2010
Σας καλέσαµε σήµερα στον χώρο αυτό, να µιλήσουµε για την πόλη της Καρδίτσας, για τον διευρυµένο Δήµο µε τα πέντε Τοπικά Διαµερίσµατα , για το πρόγραµµα Καλλικράτης. Ευχαριστούµε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Κάποιοι θα πουν ότι αργά το θυµηθήκαµε, τώρα που ξαναέρχονται εκλογές. Ίσως σε ένα βαθµό να έχουν δίκιο. Η πρόθεσή µας ήταν η συγκέντρωση αυτή να γίνει στις αρχές του περασµένου Φθινοπώρου, πλην όµως οι εθνικές εκλογές µας άλλαξαν τα σχέδια.
Μετά περιµένοντας το νέο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ προκειµένου να δούµε τι θα προβλέπει, ξεφύγαµε λίγο και πλέον φθάσαµε στις αρχές του νέου χρόνου, µε ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προ των πυλών.
Εποµένως λέω να θυµηθούµε λίγο τα παλιά, να µιλήσουµε για τα σχετικά πρόσφατα, να προσπαθήσουµε να προσεγγίσουµε όσο µπορούµε πιο αντικειµενικά αυτά που έρχονται, έτσι ώστε να δούµε και πως θα τα αντιµετωπίσουµε για το καλό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που θα γίνει µέρος του νέου Δήµου Καρδίτσας.
Είχαµε την ευθύνη του Δήµου για µια οχταετία, από το 1999 έως το 2006. Θυµίζω, η έναρξη της θητείας µας ταυτίστηκε µε την έναρξη του Καποδίστρια. Θεωρούµε ότι η θητεία µας ήταν αρκετά πετυχηµένη. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι αναµορφώσαµε την πόλη, ότι δώσαµε πνοή στα δηµοτικά διαµερίσµατα, ότι δείξαµε έργο στους τοµείς της κοινωνικής προστασίας, του πολιτισµού, των υποδοµών της οργάνωσης των υπηρεσιών. Ότι είχαµε θετική παρέµβαση και σε έργα και δράσεις που δεν αφορούσαν άµεσα τον Δήµο, αλλά την γενικότερη θέση του στο νοµό και στην θεσσαλική περιφέρεια. Σχεδιάζαµε και δρούσαµε µε πρόγραµµα, µε προοπτική.
Αυτά αποδεικνύονται νοµίζω
• από τα µεγάλα έργα της ΔΕΥΑΚ ύψους 20 εκατοµµυρίων ευρώ,
• από πολλά χιλιόµετρα διανοίξεων δρόµων, ασφαλτοστρώσεων,
• από κατασκευές πεζόδροµων και πεζοδροµίων,
• από τα αθλητικά έργα στο δηµοτικό στάδιο (στέγαστρο κερκίδας, ταρτάν, χλοοτάπητα, κλειστό γυµναστήριο πάλης,) κερκίδες στα περιφερειακά γήπεδα,
• κατασκευή βιοκλιµατικού ΚΑΠΗ,
• ανακαινίσεις και ανεγέρσεις νέων διδακτηρίων,
• ανάδειξη της Καρδίτσας σαν πόλης του ποδηλάτου µε ευρύτατο δίκτυο αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόµων,
• αναβάθµιση της καθαριότητας µε χρήση κάδων και µηχανική αποκοµιδή των απορριµµάτων, σύστηµα που στην πορεία επεκτείναµε µε συνεργασίες µε όλους τους παραλίµνιους δήµους. Θέλω να σας θυµίσω ότι όταν αναλάβαµε το Δήµο, δεν υπήρχε ούτε ένας κάδος στην πόλη.
• Επί πλέον έγιναν παρεµβάσεις στον πολεοδοµικό ιστό της πόλης µε επεκτάσεις του σχεδίου σε κατοικηµένες περιοχές, σοβαρότατες παρεµβάσεις στην περιοχή Αγίου Κων/νου – Καµινάδων µε δηµιουργία πεζόδροµων, ποδηλατοδρόµων, πλατειών, θερινού κινηµατογράφου, παιδικού σταθµού, πολλά σηµεία της πόλης στόλισαν αγάλµατα, έγιναν παρεµβάσεις για την ολοκλήρωση του περιφερειακού οδικού δικτύου στο νοτιοανατολικό τµήµα του
• Όπως προεκλογικά δεσµευτήκαµε, δεν επιβάλλαµε νέους φόρους και τέλη, δεν εφαρµόσαµε στη θητεία µας το φόρο 2% και 5% στα καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος
• Δεν εφαρµόσαµε ελαστικές σχέσεις εργασίας (τοπικά σύµφωνα απασχόλησης, µερική απασχόληση κ.λπ)
• Συµπαρασταθήκαµε ενεργά (µας διώκουν γι’ αυτό) σε αγώνες εργαζοµένων, αγροτών
• Αυξήσαµε την περιουσία του Δήµου µε αγορές οικοπέδων για εφαρµογή των σχεδίων κυρίως για να γίνει πράσινο
• Στις µέρες µας, δηµότες έκαναν σηµαντικές δωρεές στο Δήµο προσφέροντας περιουσίες µεγάλης αξίας
• Αναδείξαµε πολιτιστικούς χώρους, δηµιουργήσαµε νέους, προχωρήσαµε σε καλαίσθητες εκδόσεις του Δήµου µε πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόµενο και τόσα άλλα.
Και ήρθαµε στις δηµοτικές εκλογές του 2006. Όπου οι δηµότες µας έστειλαν στα έδρανα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι δεν χάσαµε επειδή δεν κάναµε έργο, επειδή αδιαφορήσαµε για τα προβλήµατα της πόλης και των κατοίκων της. Εκτιµώ ότι χάσαµε για καθαρά πολιτικούς λόγους. Και επιπλέον γιατί κάναµε λανθασµένες πολιτικές κινήσεις. Χάσαµε γιατί µπήκαµε στο µάτι ανθρώπων µε αντίθετα συµφέροντα, αλλά και πολιτική δύναµη. Χάσαµε γιατί έπρεπε να έρθουν άνθρωποι µικροί, λίγοι, άβουλοι, προκειµένου κάποιοι να κάνουν την δουλειά τους. Δυστυχώς, µε τα λάθη µας τους δώσαµε πάτηµα και πέτυχαν το στόχο τους.
Οµολογώ ότι είναι άχαρο να αναφέρεσαι συνεχώς στα στραβά, τα άσχηµα, τα άτολµα, τα λανθασµένα, τα ανάποδα, τα λίγα, το τίποτα. Κάποιες στιγµές κουράζεις τον ακροατή σου, τον συνοµιλητή σου, τον αναγνώστη σου. Όλα, ζωή, εργασία, δηµόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, τηλεοράσεις, εφηµερίδες, κάθε µέρα του µαυρίζουνε την ζωή, την καθηµερινότητα του. Έρχεσαι και συ από πάνω και του λες έτσι ο Βερίλλης, αλλιώς ο Παλαµιώτης, και τον αποτελειώνεις. Από την άλλη, λες ότι αυτό είναι καθήκον, υποχρέωσή σου, αυτό επιβάλει η θέση σου στην αντιπολίτευση. Δηλαδή να αναδεικνύεις το λάθος, να αναγνωρίζεις το σωστό. Αφού δεν έχεις την ευθύνη της διοίκησης, τουλάχιστον να αναδείξεις το πρόβληµα, να προτείνεις λύσεις, µπας και συνετίσεις τους διοικούντες, να προλάβεις τετελεσµένα.
Σε κάθε περίπτωση δυσάρεστο το καθήκον µας, άχαρος ο ρόλος µας. Κάποιες φορές το δεχόµαστε και σαν τιµωρία για τα λάθη µας, που µας έφεραν στην θέση της αντιπολίτευσης. Παρ΄όλα αυτά, έχουµε υποχρέωση από την σηµερινή µας θέση να αναδείξουµε το πρόβληµα, έστω και για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Ο σηµερινός δήµαρχος παρέλαβε µια πόλη µε δυναµισµό, µε πορεία σωστά σχεδιασµένη, µια πόλη ζωντανή και µε προσωπικότητα. Μέσα σε τρία µόλις χρόνια την κατέστησε µια πόλη µε έντονη την εικόνα της εγκατάλειψης. Τα πάντα υπολειτουργούν, φθίνουν, µαραζώνουν, σαπίζουν. Η δυναµική της πόλης χάθηκε, υπάρχει πλέον µια έντονη βραδυπορία. Ό, τι είχαµε κατασκευάσει έχει πλέον εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Οι ποδηλατοδρόµοι αρχίζουν και καταστρέφονται από τα διαρκή ξηλώµατα για διέλευση δικτύων. Πολλά κολωνάκια χτυπήθηκαν. Οι πλάκες, οι κυβόλιθοι, τα µάρµαρα σε πλατείες, πεζόδροµους, πεζοδρόµια έχουν φθαρεί, αποκολληθεί, καταστραφεί. Φωτιστικά έσπασαν, ασφαλτικά ξηλώθηκαν, οι δρόµοι γέµισαν λακκούβες.
Το κτίριο της κεντρικής αγοράς και ο γύρω περιβάλλων χώρος του, σε πλήρη εγκατάλειψη. Όποτε θέλει ο κάθε ένας µετατοπίζει τα εµπόδια, παρκάρει, κυκλοφορεί, καταστρέφει, κανείς δεν του λέει τίποτα. Το πράσινο σε πλήρη µαρασµό. Φυτά κατεστραµµένα, απότιστα, απεριποίητα. Οι κάδοι άπλυτοι, βρωµεροί, τρισάθλιοι. Τα σκουπίδια γύρω – γύρω σχηµατίζουν θλιβερούς και βρωµερούς σωρούς, κλαδιά και κoµένα χόρτα σε κάθε πεζοδρόµιο σαπίζουν για εβδοµάδες. Δεν υπάρχει σωστός προγραµµατισµός στην αποκοµιδή των σκουπιδιών. Δεν υπάρχει πρόγραµµα συντήρησης των µηχανηµάτων του δήµου. Πλήρης εγκατάλειψη.
Οι υπηρεσίες τα ίδια και χειρότερα. Υπάλληλοι τροµοκρατούνται και απειλούνται. Οι παρεµβάσεις των διοικούντων γίνονται αποκλειστικά µε κοµµατικά κριτήρια, µε προσωπικές διασυνδέσεις. Δικοί µας ή
εχθροί µας. Έτσι θεωρούν και έτσι αντιµετωπίζουν το προσωπικό και τους δηµότες. Έτσι όµως δεν αναπτύσσονται, δεν εκσυγχρονίζονται υπηρεσίες. Έτσι δεν µπορούν ούτε παραγωγικά να δουλέψουν, ούτε να εξυπηρετήσουν τους δηµότες. Οι συνεργάτες του κ. Βερίλλη, καθ΄εικόνα και οµοίωση. Εξόφληση γραµµατίων (Παλαµιώτης πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ), µικροπολιτική, διατήρηση θέσεων και προνοµίων, σπέκουλα και παραγοντισµός, και βέβαια µισθοί, αποζηµιώσεις και για κάποιους και «τυχερά». Καµιά προσπάθεια για δουλειά, για λύσιµο προβληµάτων, για ένα έστω µικρό βήµα µπροστά.
Απέναντι σε αυτά, κάναµε ότι µπορούσαµε. Συνεχής παρουσία σε συµβούλια, επιτροπές. Διαρκείς καταγγελίες µέσω του τύπου, παρεµβάσεις, ερωτήσεις, γενικεύσεις στο Δηµοτικό Συµβούλιο, αντιπαραθέσεις µε τεκµηριωµένες θέσεις, προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό κάναµε γνωστά στους δηµότες µια σειρά σοβαρά θέµατα – προβλήµατα του Δήµου και τον στρεβλό τρόπο που αντιµετωπιζόταν από την δηµοτική αρχή του κ. Βερίλλη. Βέβαια µε τις παρεµβάσεις µας καταφέραµε να σταµατήσουµε κάποιες δυσµενείς εξελίξεις για τα συµφέροντα του Δήµου (που ενδεχοµένως να ήταν ευµενείς έως προσοδοφόρες για κάποιους), όπως
• Το πρόγραµµα της προληπτικής ιατρικής,
• η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολείων και δηµοτικών κτιρίων,
• η αποτροπή των υπέρογκων αυξήσεων στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης των Τοπικών Διαµερισµάτων,
• η µη αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθµών.
Για μια µια σειρά άλλα θέµατα, παρά την αντίθεσή µας, την τεκµηριωµένη κριτική µας, δυστυχώς ο κ. Βερίλλης και η παρέα του προχώρησαν, πάντα µε την στήριξη της παράταξης Παλαµιώτη, σε αποφάσεις, µε αποτέλεσµα την επιβάρυνση των κατοίκων αυτής της πόλης. Έτσι η ΔΕΥΑΚ προχώρησε στην ένταξη της Καρδιτσοµαγούλας στο σύστηµα χρέωσης που εφαρµόζει για την πόλη.
Ο Δήµος εφάρµοσε την ελεγχόµενη στάθµευση, που στην ουσία και χωρίς να επέλθει καµιά βελτίωση στο κυκλοφοριακό, είναι ανέλεγκτος πλουτισµός εταιρίας µε δωρεάν προσφορά υπηρεσιών από την δηµοτική αστυνοµία.
Η ΔΗΚΕΚ έκανε τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2008 κατασπαταλώντας δηµοτικό χρήµα µε πληρωµές µέσω πλαστών τιµολογίων και επιταγών «εις διαταγή εµού του ιδίου». Η ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ ΑΕ «φόρτωσε» τους παλιούς εργαζόµενους στον Δήµο και προσέλαβε καινούριους, άπειρους µεν, “δικούς µας” δε. Και αν ήταν µόνον αυτά, θα µπορούσε να πει κανείς µικρό το κακό.
Δυστυχώς όµως οι ενέργειες που θα τις πληρώνουµε για πολλά χρόνια. Χάθηκαν πιστώσεις για µια σειρά έργα (ποδηλατοδρόµοι, έργα ΘΗΣΕΑ κλπ), υπάρχει πλήρης αδυναµία σύνταξης µελετών προκειµένου να ενταχθούν έργα σε νέα χρηµατοδοτικά προγράµµατα όπως ΕΣΠΑ, Ταµείο Συνοχής και άλλα, παραχωρήθηκαν δηµοτικοί χώροι χωρίς κανένα έστω και µελλοντικό όφελος για τον Δήµο (π.χ. οικόπεδο στην Αστυνοµία για να κατασκευάσει κτίριο µε ΣΔΙΤ).
Δεν έγιναν παρεµβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων σχετικά µε σηµαντικά προβλήµατα της πόλης και του Δήµου (όπως προβλήµατα που δηµιουργεί το βορειοδυτικό τµήµα του περιφερειακού). Έγιναν λανθασµένοι χειρισµοί σε σηµαντικά θέµατα όπως η νέα κερκίδα του γηπέδου (λάθος τρόπος, λάθος θέση, λάθος κατασκευή), το νέο κλειστό (αδυναµία επαφής και συνεννόησης µε περιφερειάρχη για εξεύρεση πιστώσεων), η µη κάλυψη της χωµατερής µε ενδεδειγµένο τρόπο µε αποτέλεσµα να αναπνέουµε διοξίνες για 4-5 µέρες, η φωτιά στο οστεοφυλάκιο µε τραγικά αποτελέσµατα και απαράδεκτες εικόνες. Έγιναν όµως και συνειδητά εκ µέρους της δηµοτικής αρχής λανθασµένες ενέργειες, όπως η απ΄ευθείας ανάθεση κάθε χρόνο πολύ µεγάλου αριθµού µικρών έργων και µελετών µε αδιαφανή κριτήρια, αλλά διαφανείς προθέσεις.
Και ερχόµαστε στα οικονοµικά για τα οποία τόνους λάσπης µας έχουν ρίξει. Είπαν ότι στην θητεία µας υπήρξαν σπατάλες, αύξηση δανεισµού, τεράστιες οφειλές και τέλος απώλεια εσόδων και κατάχρηση δηµοτικού χρήµατος. Βέβαια η λάσπη εκτοξεύτηκε, πλην όµως δεν κόλλησε. Δυστυχώς για αυτούς είµαστε διαφανείς, καθαροί και οι λάσπες δεν µένουν επάνω µας. Απαντήσαµε πολλές φορές, το κάνουµε ακόµα µία, όχι για αυτούς, αλλά για τους δηµότες που ενδεχοµένως πίστεψαν στις συκοφαντίες, αφού –κακά τα ψέµατα- οι συκοφαντίες πιο εύκολα περπατάνε, παρά η αλήθεια.
Σεβαστήκαµε το δηµοτικό χρήµα περισσότερο από κάθε τι. Μας κατηγόρησαν ότι αφήσαµε έλλειµµα. Γιατί; Επειδή πληρώσαµε το προσωπικό στο τέλος του 2006 χωρίς τα τυπικά εγκεκριµένα εντάλµατα. Προτιµήσαµε βέβαια να πληρώσουµε τους εργαζόµενους, αναλαµβάνοντας τις όποιες ευθύνες για γραφειοκρατικά προβλήµατα που προέκυψαν. Είπαν ότι εισπράξαµε χρήµατα από την ετήσια εµποροπανήγυρη και δεν αποδόθηκαν στο ταµείο του Δήµο. Τίποτα ψευδέστερο. Τα χρήµατα κατατέθηκαν µέχρι τελευταίο ευρώ στον δηµοτικό τραπεζικό λογαριασµό της Εθνικής Τράπεζας. Μπορεί να υπήρξε παράληψη των οικονοµικών υπηρεσιών στο να εκδοθεί το σχετικό παραστατικό, αλλά τα χρήµατα κατατέθηκαν στο ακέραιο.
Είναι γεγονός ότι παρατηρήθηκε ένα έλλειµµα στο ταµείο, για χρήσεις του 2006. Αυτό όµως σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνει ότι τα χρήµατα τα παρακρατήσαµε εµείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαχειριστικό έλλειµµα σε µία υπηρεσία. Υπεύθυνοι όµως είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήµατα, όχι αυτοί που υπογράφουν τις εντολές πληρωµής. Αυτό βέβαια θα φανεί περίτρανα όταν φθάσει η υπόθεση στην δικαιοσύνη. Μας κατηγόρησαν ότι αφήσαµε ανεξόφλητες δαπάνες. Η οικονοµική κατάσταση στους δήµους ήταν -και δυστυχώς συνεχίζει να είναι- τραγική. Το ίδιο συµβαίνει σήµερα και µε το ελληνικό κράτος.
Δεν άκουσα όµως να λέει κανείς ότι ο προηγούµενος ή ο σηµερινός πρωθυπουργός καταχράστηκε τα χρήµατα αφήνοντας άδεια ταµεία. Πάντως ο κ. Βερίλλης που µας διαδέχθηκε, παρά το ότι πήρε ειδικό δάνειο στα τέλη του 2007 προκειµένου να πληρώσει τις παλιές αυτές οφειλές, µέχρι σήµερα δεν αξιώθηκε πολλές απ’ αυτές να καλύψει, µόνον και µόνον για να συνεχίσει να καλλιεργεί την δυσαρέσκεια του κόσµου για µας. Αν αυτό δεν λέγεται µικροπολιτική, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόηµά τους.
Αγαπητοί φίλοι.
το είπαµε και στην αρχή, το λέµε ξανά. Η Καρδίτσα είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια ενός µικρού ανθρώπου. Ενός ανθρώπου χωρίς όραµα για την πόλη, χωρίς ικανότητες διοίκησης, χωρίς δυνατότητα να εµπνεύσει, να καθοδηγήσει συνεργάτες και υπαλλήλους. Κατάφερε έτσι ώστε ο δηµόσιος χώρος της Καρδίτσας σήµερα να έχει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Οι δηµοτικές υπηρεσίες να είναι σε διάλυση. Και αυτό είναι που µας πληγώνει πιο πολύ, που µας προβληµατίζει για το τι και πως πρέπει να γίνει προκειµένου να κάνουµε την Καρδίτσα ξανά µια ζωντανή πόλη, µια µικρή αλλά νοικοκυρεµένη πόλη, µια πόλη που οι κάτοικοί της να µπορούν να ζήσουν ευχάριστα, χωρίς ίσως την δυναµική των µεγαλουπόλεων της Ευρώπης, αλλά τουλάχιστον ανθρώπινα, ήρεµα κι απλά.
Ας έρθουµε τώρα σε µια άλλη σοβαρή πλευρά των εξελίξεων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, το Πρόγραµµα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση δηµοσιοποίησε τις θέσεις της για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθµιση (πρόγραµµα Καλλικράτης) που ήταν µια προεκλογική – προγραµµατική της διακήρυξη. Άνοιξε έτσι ένας δηµόσιος διάλογος για τα νέα σχήµατα (Δήµοι – αιρετές Περιφέρειες) τα οποία θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες 1034 Δήµους – Κοινότητες και τις 54 Νοµαρχίες. Η αρχική πρόβλεψη είναι ότι θα γίνουν όχι πάνω από 370 νέοι Δήµοι, 13 αιρετές Περιφέρειες και βέβαια πάνω απ’ αυτούς θα υπάρχουν και οι κρατικές Περιφέρειες (Γενικής Διοίκησης).
Ο διάλογος που ετοιµάζεται να ξεκινήσει το επόµενο διάστηµα δεν θα έχει περιεχόµενο αν πρέπει να γίνουν ή όχι τα νέα σχήµατα αλλά θα κληθούν οι φορείς, ο λαός να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την γεωγραφική κατανοµή – χωροταξία των νέων σχηµάτων. Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα ζήτησε από την Κοινοβουλευτική του οµάδα πειθαρχία για το πρόγραµµα αλλιώς αν δεν περάσει στη Βουλή είπε, θα είναι λόγος για πρόωρες εκλογές. Τόσο ψηλά το έχει στις προτεραιότητες της πολιτικής του. Μάλιστα τονίζεται ότι την µεταρρύθµιση την απαιτεί και το σύµφωνο σταθερότητας που προτείναµε στην Ε.Ε. για έγκριση.
Σας θυµίζω ότι µε το σύµφωνο αυτό όλοι αντιλαµβάνονται ότι για τα επόµενα 4 χρόνια κατ’ αρχήν έρχεται λαίλαπα. Με αυτόν τον τρόπο θα χτυπηθεί στη ρίζα της η κοινωνική ασφάλεια, θα µειωθεί το εισόδηµα των εργαζοµένων και άµεσα των δηµοσίων υπαλλήλων, θα δροµολογηθεί µια εκτεταµένη φοροεπιδροµή στα λαϊκά στρώµατα, θα περικοπούν δραστικά από φέτος από τον κρατικό προϋπολογισµό κοινωνικές δαπάνες.
Η επιχειρηµατολογία υπέρ του προγράµµατος «Καλλικράτη» εµάς µας θυµίζει στα περισσότερα αυτή του Καποδίστρια. Έλεγαν τότε οι υπέρµαχοι του Καποδίστρια: “Οι νέοι Δήµοι θα φέρουν ανάπτυξη, θα δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον δηµότη, θα σταµατήσει η ερηµοποίηση της υπαίθρου”. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήµατα και τώρα, αναπροσαρµοσµένα στις νέες συνθήκες, µετά από 13 χρόνια. Όµως τι έγινε στα 13 χρόνια που λειτουργεί ο Καποδίστριας µε τους σηµερινούς Δήµους; Μεταφέρθηκαν αρµοδιότητες που µέχρι τότε ήταν του κράτους. Τις φόρτωσαν στους Δήµους και ταυτόχρονα τους υποχρηµατοδότησαν για τη λειτουργία τους, µε αποτέλεσµα να µην τις παρέχουν ολοκληρωµένα και σωστά στους δηµότες.
Η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει ότι τα χρωστούµενα και τα παρακρατηθέντα για τις µεταφερθείσες αρµοδιότητες στο διάστηµα 2003-2008 από τις κυβερνήσεις που υπήρξαν στο διάστηµα αυτό, είναι 1,5 δις ευρώ περίπου. Τι κάνει τώρα η ΚΕΔΚΕ; Λέει: δώστε µας και άλλες αρµοδιότητες, τις θέλουµε.
Εφήρµοσαν οι νέοι Δήµοι όλες τις ελαστικές µορφές εργασίας. Εργαζόµενους µε προγράµµατα, µε µπλοκάκια, µε Stage, αυτά τα προβλήµατα που ζούµε καθηµερινά στους Δήµους.
Τι άλλο έκαναν οι Δήµοι; Πρωτοστάτησαν µαζί µε άλλους στην εφαρµογή της κοινής αγροτικής πολιτικής, που έφεραν µείωση στο εισόδηµα των αγροτών, πολιτική που τους διώχνει από την ύπαιθρο, πολιτική που τους βγάζει κάθε τόσο στους δρόµους όπως τώρα για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωµα να συνεχίσουν να µένουν στα χωριά τους και να παράγουν. Να εκφράσουµε και από το βήµα αυτό την αµέριστη συµπαράσταση στον αγώνα τους που αυτές τις µέρες βρίσκεται σε κρίσιµο σηµείο.
Οι προίκες του ΕΠΤΑ από τη µία κυβέρνηση, του ΘΗΣΕΑ από την άλλη, ήταν χρήµατα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κράτος υποσχέθηκε να βάλει λεφτά, δεν τα έβαλε, ή αν έβαλε, έβαλε ελάχιστα.
Αγαπητοί φίλοι, η παράταξή µας η «ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ» από την πρώτη στιγµή, που άνοιξε αυτή η συζήτηση για την αναγκαιότητα της νέας διοικητικής αλλαγής στη χώρα, διατύπωσε µε σαφήνεια την αντίθεσή της για έναν απλό λόγο. Οι δοµές διοίκησης του κράτους σε κάθε περίπτωση, σε κάθε επίπεδο εκσυγχρονίζονται ή µεταρρυθµίζονται για έναν και µοναδικό σκοπό, για να υπηρετήσουν πιο αποτελεσµατικά, µε µεγαλύτερη συνέπεια πολιτικές, που ήδη έχουν αποφασιστεί να εφαρµοστούν και όχι για να χαράξουν οι δοµές πολιτικές. Οι υπερασπιστές λοιπόν του «Καλλικράτη» θεωρούν δεδοµένες τις αντιλαϊκές πολιτικές και είναι φυσικό να συµφωνούν µε τα σχήµατα που θα τις υλοποιήσουν.
Εµείς δεν έχουµε πρόβληµα ούτε µε τον αριθµό, ούτε µε τα όρια, ούτε µε τα ονόµατα των νέων σχηµάτων. Εµείς διαφωνούµε µε τις πολιτικές που εφήρµοσε ο Καποδίστριας, που θα εφαρµόσει και ο «Καλλικράτης». Αυτές αντιπαλεύουµε, για αυτό και διαφωνούµε µε τα νέα µεγάλα σχήµατα, που θα κληθούν να εφαρµόσουν τέτοιες πολιτικές. Τα νέα σχήµατα, µικρά σε αριθµό και µεγάλα σε έκταση και πληθυσµό, να ποιες πολιτικές θα κληθούν να εφαρµόσουν.
Πρώτο ζήτηµα:
Θα έχουν λένε οι υποστηρικτές του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» «λειτουργική και οικονοµική αυτοδυναµία». Πως; Με την φορολογική εξουσία που θα αποκτήσουν. Ταυτόχρονα όµως προαναγγέλλουν απερίφραστα ότι πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισµό, που διαθέτουν οι Δήµοι για κοινωνικούς σκοπούς και για έργα υποδοµής. Μεταφράστε το εσείς αυτό σε νέα πρόσθετα βάρη για το λαϊκό εισόδηµα.
Με το καληµέρα του νέου έτους που διανύουµε, πριν το πρόγραµµα σταθερότητας σε όλη την έκτασή του, άρχισαν οι παρακρατήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, µε µείωση σε σχέση µε το 2009 κατά 571.000.000 € των Κ.Α.Π. Και φέτος ο νόµος 1828 δεν εφαρµόζεται. Δεν θα αποδοθούν 54.000.000 € που είναι νοµοθετικά κατοχυρωµένα. Σ΄ αυτά πρέπει να προσθέσουµε και ένα 10% για το αποθεµατικό που λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι πρέπει να δηµιουργηθεί µην τυχόν και στραβώσει κάτι στο πρόγραµµα σταθερότητας. Δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών προγραµµατίζει περεταίρω µείωση 10% όλων των επιχορηγήσεων για το 2010.
Τώρα πλέον όλοι οι νέοι Δήµοι πιο συστηµατικά θα υποχρεούνται, µε τα τετραετή επιχειρησιακά προγράµµατα και στα πλαίσια των νέων αυξηµένων αρµοδιοτήτων που θα έχουν, να εφαρµόζουν µορφές διαχείρισης, µε βάση την εµπορευµατοποίηση και την ανταποδοτικότητα στα κοινωνικά αγαθά που θα προσφέρουν. Τέλος η λογική του δηµόσιου αγαθού. Όλα θα πληρώνονται τώρα από τους χρήστες.
Στο αρχικό κείµενο που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο 4ο κεφάλαιο και διέρρευσε περιλαµβάνεται µια παράγραφος για την οικονοµική αυτοδυναµία των νέων Οργανισµών, την οποία, ακούστε τι λέει: Τη διαβάζω αυτολεξεί:
«Η οικονοµική αυτοδυναµία των Δήµων θα επαναφέρει, λες και δεν υπήρχε, την αρχή της ανταποδοτικότητας στα τέλη, ώστε ο πολίτης να αντιλαµβάνεται το κόστος χρηµατοδότησης συγκεκριµένων αρµοδιοτήτων και να αυξάνει τον βαθµό υπευθυνότητας στη διαχείριση των τοπικών δηµοσιονοµικών µεγεθών».
Με απλά λόγια, δηµότες θέλετε καλύτερες υπηρεσίες, θα τις πληρώσετε.
Τώρα πλέον στις ΔΕΥΑ θα υπάγεται και το τελευταίο χωριό και όσοι κατοικούν σε µεγάλους Δήµους, ξέρουν πόσο είναι το κόστος νερού και η παροχή υπηρεσιών για την αποχέτευση και τα λοιπά, σε σχέση µε µικρούς Καποδιστριακούς Δήµους. Κοιτάξτε τους λογαριασµούς που έρχονται στα σπίτια σας.
Στο τελευταίο Διοικητικό Συµβούλιο η ΚΕΔΚΕ συζήτησε και ενέκρινε τις θέσεις της για τη φορολογική µεταρρύθµιση, για να προσέλθει στο διάλογο της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό νόµο. Στην πρότασή της υπάρχουν όλες οι λεπτοµέρειες για το πως θα ήθελε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει χρήµατα για να ενισχυθεί από τον νέο φορολογικό νόµο.
Της διέλαθε και της διέφυγε όµως της ΚΕΔΚΕ, να πάρει θέση για αυτό το νοµοσχέδιο στο σύνολό του. Είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιο αυτό το νοµοσχέδιο που θα εφαρµοστεί, ναι ή όχι; Φαίνεται ότι θα συµφωνεί για να µην παίρνει θέση, µε την φοροεπέλαση που
ξεκίνησε, γιατί από εκεί θα βρεθούν τα λεφτά, από τα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιµα, γιατί ξέρετε, για φέτος στα πλαίσια του προγράµµατος σταθερότητας, πρέπει να εξοικονοµηθούν δέκα δις. για τα άλλα δύο χρόνια που έρχονται, το 2011 και το 2012, πρέπει να εξοικονοµηθούν 15 δις.
Από πού θα βρεθούν όλα αυτά; Εννοείται από την έµµεση φορολογία. Δηλαδή από το λαϊκό εισόδηµα Και συνυπολογίστε, αυτά που λέει η ίδια η κυβέρνηση, ότι στο τέλος του χρόνου οι άνεργοι της χώρας θα φτάσουν το ένα εκατοµµύριο και βέβαια περιµένει µείωση της οικονοµικής δραστηριότητας.
Δεύτερο ζήτηµα:
Η δηµιουργία των µεγάλων αυτών σχηµάτων, έχει να κάνει µε τη δυνατότητα που πρέπει να αποκτήσουν οι νέοι ΟΤΑ για να έχουν αυξηµένη επιχειρησιακή ικανότητα, για να µπορούν να αναπτύσσουν συνεργασίες µε µεγάλους κατασκευαστικούς, µονοπωλιακούς οµίλους, οι οποίοι θα αναλαµβάνουν κατά τα πρότυπα του κεντρικού κράτους να κατασκευάζουν έργα, υποδοµές, κοινωνικές υπηρεσίες, µε τη λογική των ΣΔΙΤ και των συµβάσεων παραχώρησης. Έτσι ο λαός τα έργα δεν θα τα πληρώνει µόνο ως φορολογούµενος, αλλά θα τα πληρώνει τώρα και ως χρήστης. Αυτά τα έργα, που δεν µπορεί να τα κάνει ο µικρός Δήµος, που δεν µπορεί να τα κάνει η Περιφέρεια µε τη σηµερινή της µορφή, πρέπει να τα κάνουν τα νέα σχήµατα για να µπορεί η περίφηµη ιδιωτική πρωτοβουλία, να τα αναλάβει.
Παράδειγµα, οι δρόµοι. Δείτε τα διόδια πως στήνονται τώρα το ένα µετά το άλλο. Ανά 50 χλµ. και διόδια για να πάρουν προκαταβολικά τα λεφτά από το λαό για τα έργα που θα κάνει µελλοντικά χρήση.
Τρίτο µεγάλο ζήτηµα.
Τα νέα µεγάλα σχήµατα θα επιτρέψουν το κράτος να αποµακρυνθεί από την παραγωγή και τη διαχείριση δηµόσιων αγαθών, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, το νερό, την ενέργεια. Θα περάσουν ορισµένες από αυτές τις λειτουργίες στην διευρυµένη πλέον Τοπική Αυτοδιοίκηση και ορισµένες στους ιδιώτες. Αυτό όµως το κράτος, το λιγότερο κράτος που λένε και δεν είναι έτσι, θα είναι το κράτος-στρατηγείο, το επιτελικό κράτος, που θα είναι πανταχού παρόν. Απλώς τώρα θα έχει άλλο, πολύ σοβαρότερο ρόλο. Θα ελέγχει την υλοποίηση των γενικών κατευθύνσεων στη βάση ενιαίων κανόνων και για τον δηµόσιο και για τον ιδιωτικό τοµέα. Θα έχει την εποπτεία όλων των κατάλληλων εποπτικών µέσων για να µην υπάρχει καµία παρέκκλιση από αυτές τις πολιτικές.
Για αυτό και δεν καταργείται η κρατική περιφερειακή πολιτική, θα υπάρξουν κρατικές Περιφέρειες. Ο σκοπός θα είναι να επιβλέπουν την πιστή τήρηση των κυβερνητικών πολιτικών.
Τέταρτο και τελευταίο.
Οι αντιδραστικές διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις δεν θα αφήσουν απέξω τους εργαζόµενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον πυρήνα αυτού του προγράµµατος σταθερότητας, είναι οι εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζοµένων, άρα και των 100.000 εργαζοµένων περίπου που είναι στην Αυτοδιοίκηση. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώµατα, στο όνοµα της κρίσης, θα σαρωθούν.
Η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στυλοβάτης σε αυτά τα προγράµµατα ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σας θυµίζω: Τοπικά Σύµφωνα Απασχόλησης, σας θυµίζω η Τοπική Αυτοδιοίκηση άνοιξε το δρόµο για τη µερική απασχόληση. Μετά ζήσε οικογένεια µε 600 € το µήνα.
Κυβέρνηση, ΚΕΔΚΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Δηµάρχων, ενώ ισχυρίζονται ότι φροντίζουν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωµάτων των εργαζοµένων, στην πράξη κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ανατροπή τους.
Τους απασχολεί η µε κάθε τρόπο µείωση του κόστους εργασίας. για αυτό προτιµούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποφεύγουν όπως ο διάβολος το θυµίαµα για να µην κατοχυρώσουν οι εποχιακοί, οι συµβασιούχοι, οι εργαζόµενοι στα προγράµµατα, µόνιµη και σταθερή εργασία.
Έχει γίνει σχεδόν κανόνας οι προσλήψεις συµβασιούχων και όχι µόνιµου προσωπικού. Το δε σύνολο των κοινωνικών προγραµµάτων, υλοποιείται από κάθε είδους συµβασιούχους. Το αµέσως επόµενο διάστηµα χιλιάδες θα είναι οι εργαζόµενοι που θα αντιµετωπίσουν το φάσµα της απόλυσης και της υλοποίησης των θέσεων της κυβέρνησης για τους συµβασιούχους.
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της µισθοδοσίας κύρια σε επιδοτούµενα προγράµµατα και συµβασιούχους, στο σύνολο των εργαζοµένων στις Δηµοτικές Επιχειρήσεις, είναι σχεδόν µόνιµο φαινόµενο.
Με τα νέα σχήµατα θα έχουµε αλλαγές και ανασυγκροτήσεις στο σύνολο των υπηρεσιών και του προσωπικού που εργάζονται σ’ αυτές, θα µειωθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, θα ανατραπεί το εργασιακό καθεστώς σε βάρος της µόνιµης και σταθερής εργασίας, θα επεκταθούν οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Οι µισθοί των εργαζοµένων θα µειωθούν, τοµείς ολόκληροι που µέχρι σήµερα υλοποιούσαν υπηρεσίες των Δήµων και των Νοµαρχιών πιο εύκολα θα παραδοθούν σε ιδιώτες στο όνοµα της µείωσης του κόστους.
Για το νοµό Καρδίτσας:
Τώρα ειδικότερα για τον νοµό Καρδίτσας το µόνο επίσηµο σχέδιο που υπάρχει για τη νέα µεταρρύθµιση είναι η µελέτη του Ι.Τ.Α. που έγινε για λογαριασµό της ΚΕΔΚΕ (Οκτώβριος 2007). Είναι γνωστό ότι η πρόταση αυτή προβλέπει 5 νέους Δήµους µε µεγαλύτερο αυτόν του Δήµου Καρδίτσας µε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Ενοποιούνται οι Δήµοι Καρδίτσας – Ιτάµου – Καλλιφωνίου – Κάµπου – Μητρόπολης.
- Ο πληθυσµός (απογραφή 2001) 57.100 κάτοικοι περίπου µε 29 Τοπικά Διαµερίσµατα, 51 οικισµούς και έκταση 647,3 km2 (σήµερα είναι 110 Km2). Άρα ο Δήµος αυτός θα έχει πληθυσµό πάνω από το 50% του νοµού Καρδίτσας.
Βέβαια κάποιοι αγωνιούν αν θα µπορέσουν του 4 ή 5 Δήµους να τους κάνουν 7 ή 8. Ανεξάρτητα από τον τελικό αριθµό των νέων Δήµων όσοι δίνουν τη µάχη σ’ αυτό το επίπεδο προσφέρουν πολύτιµες υπηρεσίες στην προπαγανδιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης να παρουσιάσει το «πρόγραµµα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ως υποχρεωτικό µονόδροµο, να εµφανίσει την τελική µορφή πριν την νοµοθετική ρύθµιση ως προϊόν ευρύτατου διαλόγου και αποδοχής και πάνω απ’ όλα να συσκοτίσει τους πραγµατικούς πολιτικούς στόχους και τις συνέπειες που θα έχει η νέα εκτεταµένη αναδιάρθρωση.
Συµπερασµατικά όσα ΟΧΙ λέγονται ή θα λεχθούν στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν είναι όλα ίδια, θα έχουν ποιοτικές και ουσιαστικές διαφορές και από αυτή την άποψη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Για όλους τους λόγους που παραπάνω αναφέραµε, εµείς είµαστε αντίθετοι απέναντι στο πρόγραµµα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, έτοιµοι να αντιπαραθέσουµε τις θέσεις µας και τις προτάσεις µας.
Τέλος, αγαπητοί φίλοι, ερχόµαστε στο αύριο του Δήµου Καρδίτσας µε ή χωρίς «Καλλικράτη». Η θητεία του κ. Βερίλλη σε λίγους µήνες θα λήξει. Τί πρέπει να γίνει µετά; Θα επιτρέψουµε σε κάποιον νέο µαθητευόµενο µάγο να προσπαθήσει να αποδείξει τις όποιες του ικανότητες πειραµατιζόµενος µε την Καρδίτσα; Εµείς απαντούµε κατηγορηµατικά όχι. Στον αθλητικό στίβο οι πρωταθλητές ακόµα και όταν κάνουν παγκόσµια ρεκόρ, µε ήττα τελειώνουν µετά από τρεις αποτυχηµένες προσπάθειες για το καλύτερο. Έτσι και µείς. Θεωρούµε την δική µας οκταετία πετυχηµένη. Ηττηθήκαµε στην προσπάθειά µας για το καλύτερο, αλλά επανερχόµαστε. Η “ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ” θα είναι πάλι εδώ, µε παλιά και νέα πρόσωπα,
• µε νέες αλλά τεκµηριωµένες προτάσεις,
• µε την συµπαράσταση πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώµατα,
• µε σκεπτικισµό αλλά και αποφασιστικότητα, να αντιµετωπίσει τα παλιά και τα νέα προβλήµατα που λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα πολλαπλασιαστούν.
• µε διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και δηµιουργία
• µε γνώση και εµπειρία για όλα τα ζητήµατα της αυτοδιοίκησης
• µε συνεργασία µε όσους κοινωνικούς φορείς της περιοχής θέλουν ν’ αγωνιστούν για την προάσπιση κεκτηµένων δικαιωµάτων των εργαζοµένων.
Όλους εµάς που αποτελούµε το δηµοτικό συνδυασµό «ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ» ο λαός της περιοχής µας διαχρονικά µας εµπιστεύτηκε µε την ψήφο του για τη διαχείριση τοπικών ζητηµάτων από διάφορες θέσεις. Κάναµε ότι µπορούσαµε για να τιµήσουµε αυτή την εµπιστοσύνη. Είµαστε και σήµερα παρόντες, θα είµαστε και αύριο. Ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες.
Σας ευχαριστούµε.
Γιώργος Σιακάρας - Ομιλία στις 31 Ιανουαρίου 2010
Κυρίες και κύριοι, θα επιτρέψετε και σε µένα µια µικρή παρέµβαση.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στα δηµοτικά διαµερίσµατα. Είναι γνωστό ότι η µετατροπή των παλιών κοινοτήτων σε δηµοτικά, τοπικά διαµερίσµατα έγινε στην αρχή του 1999, όταν τον Δήµο Καρδίτσας ανέλαβε η παράταξή µας µε επί κεφαλής Δήµαρχο τον Χρήστο Τέγο.
Παρά το ότι τον πρώτο χρόνο δηµιουργήθηκαν –και φυσιολογικό ήταν – αρκετά προβλήµατα µεταβίβασης, συντονισµού, λειτουργίας κλπ, στην συνέχεια στα χωριά µας µπήκε µια σειρά, µια τάξη. Φάνηκε η δυνατότητα ενός µεγάλου δήµου για την επίλυση χρονιζόντων προβληµάτων, φάνηκε η διάθεση του Δηµάρχου να βοηθήσει, να βελτιώσει, να δηµιουργήσει. Προχώρησαν µια σειρά πράγµατα όπως:
• νέες πλατείες, (Καρδιτσοµαγούλα, Αρτεσιανό, Ρούσσο, Αγιοπηγή)
• ασφαλτοστρώσεις εσωτερικών δρόµων,
• βελτίωση αγροτικών δρόµων µε αµµοχαλικοστρώσεις σε πολλά χιλιόµετρα
• κατασκευή πεζοδροµίων (κρασπεδόρειθρα, πλακοστρώσεις),
• φωτισµός δρόµων,
• µηχανική αποκοµιδή των απορριµµάτων µε κάδους, εφαρµογή της ανακύκλωσης µε ειδικούς κάδους,
• λειτουργία κοινωνικών δοµών (Νέο ΚΑΠΗ σε Αρτεσιανό, ΚΔΑΠ και παιδική βιβλιοθήκη στην Καρδιτσοµάγουλα και στο Αρτεσιανό επίσης)
• ηλεκτρονική επικοινωνία µέσω των πρώην κοινοτικών γραφείων µε τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήµου,
• επέκταση του γενικού πολεοδοµικού στην Καρδιτσοµάγουλα,
• νυχτερινός φωτισµός στο αθλητικό κέντρο Καρδιτσοµάγουλας Αρτεσιανού και Παλαιοκλησίου,
• αθλητικό κέντρο µε σύγχρονες υποδοµές στο Ρούσσο,
• επεκτάσεις δικτύων οµβρίων σε όλα τα Τοπικά Διαµερίσµατα
• επέκταση και αναβάθµιση του νηπιαγωγείου Αρτεσιανού,
• νέο κτίριο δηµοτικού σχολείου στην Καρδιτσοµάγουλα, Κέντρο Διαλογής ανακυκλώσιµων υλικών στο Αρτεσιανό,
• ασφαλής πρόσβαση στην Καρδιτσοµάγουλα µε τη δηµιουργία κόµβου στον Περιφερειακό και τόσα άλλα που είναι γνωστά στους περισσότερους.
Το 2007 ήρθε η διοίκηση Βερίλλη. Και ήρθαν τα προβλήµατα, και ήρθε η αδράνεια και ο µαρασµός. Προβλήµατα µε την καθαριότητα (απρογραµµάτιστη αποκοµιδή, βρωµεροί κάδοι), προβλήµατα µε το νερό, αύξηση τελών, υπαγωγή της Καρδιτσοµάγουλας στο 80% των τελών αποχέτευσης, αγροτικοί δρόµοι ασυντήρητοι, το πρόγραµµα ασφαλτόστρωσης διακόπηκε. Με πρόφαση ότι δεν υπάρχουν χρήµατα προχώρησαν σε δανεισµό για έργα στα Τοπικά Διαµερίσµατα ενώ δεν διαθέτουν υπάρχουσες πιστώσεις γι’ αυτά όπως η ΣΑΤΑ και το πρόγραµµα ΘΗΣΕΑΣ.
Τώρα µε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τις µελέτες της ΚΕΔΚΕ, φέρνουν στον Δήµο Καρδίτσας όχι 5 αλλά 29 δηµοτικά διαµερίσµατα, ίσως και περισσότερα. Είναι δυνατόν να γίνει ξανά ό,τι έγινε το 1999; Δύσκολο. Θέλει στιβαρό χέρι στην διοίκηση του Δήµου. Θέλει αλλαγή πολιτικής, αλλαγή διοικητικής διάρθρωσης, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή λειτουργίας. Παθαίνω πανικό στην σκέψη ότι την καινούρια χρονιά είναι δυνατόν να έχουµε στον υπερδιευρηµένο Δήµο διοίκηση σαν τη σηµερινή δηλαδή τα ίδια πρόσωπα. Εδώ είµαστε όµως για να το παλέψουµε, είµαι σίγουρος ότι θα το αποτρέψουµε.
Πάντως εµείς αποδείξαµε δεκατρία χρόνια πριν µε το σχέδιο Καποδίστριας ότι µπορέσαµε να αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικά την τότε διεύρυνση, έχουµε τώρα την εµπειρία και τη γνώση από τα προβλήµατα που θα δηµιουργηθούν µε την ένταξη των άλλων δήµων στο Δήµο Καρδίτσας.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ένα πολύ σηµαντικό πράγµα που υπάρχει στο συνδυασµό µας. Η ενότητα η συνεργασία µεταξύ των επτά δηµοτικών συµβούλων και των πέντε προέδρων των Τοπικών Διαµερισµάτων. Πολλούς αυτό τους παραξενεύει άλλους τους κάνει ν’ αγωνιούν πότε επιτέλους θα ψηφίσουµε διαφορετικά ο ένας από τον άλλον δηλαδή θα σταµατήσει η συνοχή της οµάδας µας. Πληροφορούµε όλους αυτούς ότι δεν θα τους δώσουµε τέτοια χαρά. Εµείς λειτουργούµε ενιαία σαν συνδυασµός κι έχουµε κοινές θέσεις για όλα τα δηµοτικά ζητήµατα στο Δήµο Καρδίτσας.
Σας ευχαριστώ.
Γιώργος Φαλάρας - Ομιλία στις 31 Ιανουαρίου 2010
Πριν αναφερθώ σε κάποια ειδικά θέµατα θα ήθελα να κάνω µια προσέγγιση µε λίγα λόγια για το πρόγραµµα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» όπου οι απόψεις µου ταυτίζονται µε αυτές του κ. Τέγου. Για την εφαρµογή αυτής της µεταρρύθµισης πρέπει να λυθούν φλέγοντα ζητήµατα πρώτα. Το πρώτο και κυριότερο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη κυριολεκτικά είναι το οικονοµικό. Η συγκυρία της εποχής κα η οικονοµική δυσπραγία θα αποτελέσουν σοβαρό εµπόδιο για το ξεκίνηµα αυτού του εγχειρήµατος.
Η κυβέρνηση απ’ ότι φαίνεται είναι αποφασισµένη να το ξεκινήσει µε ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, το χωροταξικό θα είναι µεγάλο πρόβληµα το πώς θα κατανεµηθούν οι Δήµοι. Οπότε θα έχουµε λιγότερους δήµους περισσότερες αρµοδιότητες µε περιορισµένους πόρους. Για κάθε νέο ξεκίνηµα χρειάζονται χρήµατα και το βάρος όλης αυτής της προσπάθειας θα πέσει στις πλάτες του κόσµου.
Από την αρχή της τετραετίας που σχεδόν τελειώνει, εµείς από τη µεριά της µείζονος µειοψηφίας όπου ο λαός του δήµου Καρδίτσας µας κατέταξε, προσπαθήσαµε όλο αυτό το διάστηµα και θα συνεχίσουµε µε τον ίδιο ζήλο για το καλό της πόλης και των πέντε (5) Τοπικών Διαµερισµάτων όσο µας επιτρέπει ο θεσµικός µας ρόλος να ελέγχουµε τη δηµοτική αρχή και να συναινούµε στα θετικά. Στα αρνητικά να λειτουργούµε καταλυτικά και να επαναφέρουµε τη δηµοτική αρχή σε σωστές αποφάσεις αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις.
Θα σας αναφέρω ενδεικτικά τρία (3) χαρακτηριστικά παραδείγµατα της πολιτικής της δηµοτικής αρχής από 1-1-2007 έως σήµερα.
Για τις απαράδεκτες αυξήσεις στα τροφεία των Παιδικών Σταθµών. Το Μάιο του 2008 ήλθε η πρόταση στο Δηµοτικό Συµβούλιο να αυξηθούν τα τροφεία σε ποσοστό από 20% έως 170% (σχετικός πίνακας δείχνει καθαρά την ισχύουσα κατάσταση και την πρόταση της πλειοψηφίας).
Η µηνιαία εισφορά της κάθε οικογένειας καθορίζεται βάσει της φορολογικής δήλωσης και του οικογενειακού εισοδήµατος µε αποτέλεσµα να επιβαρύνονται οι πλέον ασθενέστεροι οικονοµικά και όχι οι σχετικά εύποροι. Εµείς αποτρέψαµε να συµβεί κάτι τέτοιο, αναλάβαµε πρωτοβουλία και αυτή η πρόταση δεν πέρασε έχοντας βέβαια συµπαραστάτες και άλλους κοινωνικούς φορείς.
Η δηµοτική αρχή την πήρε πίσω την πρόταση και τα τροφεία παρέµειναν τα ίδια. Αξίζει να σηµειώσω ότι επί των ηµερών µας και για έξι χρόνια δεν έγινε απολύτως καµία αύξηση, δηλαδή από την ηµέρα της µεταβιβάσεως έως και τν 31/12/2006.
Για το τέλος παρεπιδηµούντων 2% και 5%. Επίσης το τέλος παρεπιδηµούντων 2% και 5% το οποίο επιβαρύνει τους καταστηµατάρχες του δήµου µας χωρίς βέβαια αυτό να το καρπούνται οι ίδιοι όπως µας το διαβεβαιώνουν µιας και οι επισκέπτες στην περιοχή µας είναι ελάχιστοι. Εµείς προσπαθήσαµε να µεταπείσουµε τη δηµοτική αρχή φέροντας το θέµα στο Δηµοτικό Συµβούλιο για την άρση αυτής της φοροείσπραξης διότι πραγµατικά περί φοροείσπραξης πρόκειται.
Μάταια όµως προσπαθούσαµε διότι άλλες αποφάσεις παίρναµε στο Δηµοτικό Συµβούλιο και άλλες υλοποιούνταν από τη δηµοτική αρχή του κ. Βερίλλη. Χρειαζόταν µια πολιτική απόφαση κάτι που δεν έκανε. Και για να δώσουµε το µέγεθος αυτής της ληστρικής επιδροµής, αρκεί να σας πούµε ότι από τα 100.000 € που είχαν προϋπολογίσει βεβαιώθηκαν 384.000 € και αναµένεται να εισπράξουν άλλες 300.000 €. Δηλαδή στα δύο χρόνια θα πάρουν από τους καταστηµατάρχες 680.000 €.
Βέβαια το 2% η πολιτεία το µείωσε στο 0,5% και απάλυνε κάπως τους συνδηµότες µας. Εµείς θέλουµε να σας κάνουµε γνωστό πως επί οχτώ (8) χρόνια ως διοίκηση δεν εισπράξαµε ούτε ένα ευρώ από τους καταστηµατάρχες.
Ελεγχόµενη στάθµευση. Επίσης, η ελεγχόµενη στάθµευση η οποία δεν έλυσε το κυκλοφοριακό πρόβληµα στην πόλη µας παρά µόνο την είσπραξη χρηµάτων από τους συνδηµότες και τους επισκέπτες. Από τα πρόστιµα τα οποία επιβάλλονται από την παράνοµη στάθµευση, ένα µεγάλο µερίδιο τα παίρνει η ιδιωτική εταιρία η οποία ασκεί αυτή τη λειτουργία. Συγκεκριµένα για το έτος 2009 εισπράχθηκαν 175.000 € (κάρτες στάθµευσης και πρόστιµα) και για το 2010 προβλέπονται 260.000 €. Από αυτά τα έσοδα η ιδιωτική εταιρία παίρνει το 55%.
Φίλες και φίλοι
Η τετραετία για τη δηµοτική αρχή τελειώνει και τελειώνει πολύ άσχηµα για το δήµο µας. Έργα και µελέτες έγιναν ελάχιστα, δεν υπήρξε διεκδίκηση σε διάφορα χρηµατοδοτικά προγράµµατα όπως το ΕΣΠΑ και άλλα. Η δηµοτική αρχή δεν µπόρεσε ν’ απορροφήσει στο σύνολό του ούτε τα χρήµατα από το πρόγραµµα “ΘΗΣΕΑΣ”. Ούτε ένα έργο σηµαντικό που να σηµατοδοτεί το πέρασµα του κ. Βερίλλη από το δήµο Καρδίτσας.
Πιστεύω πως η δηµοτική αρχή δεν αισθάνεται ικανοποιηµένη για την τριετία που πέρασε για τα έργα και τις ηµέρες της και µάλιστα ως πρώτος δήµο του νοµού. Εµείς στη θητεία µας προσπαθήσαµε για το καλύτερο του δήµου, εντάξαµε και υλοποιήσαµε έργα υψίστης σηµασίας. Συγκεκριµένα τα έργα της ΔΕΥΑΚ από το Ταµείο Συνοχής όπως:
• Νέο δίκτυο ύδρευσης µήκους 79 χλµ.
• Νέο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων µήκους 51 χλµ.
• Νέο δίκτυο αποχέτευσης οµβρίων µήκους 20 χλµ.
• Επέκταση – εκσυγχρονισµός βιολογικού καθαρισµού.
• Βελτίωση δικτύων ύδρευσης Τοπικών Διαµερισµάτων
έργα υποδοµής και όχι βιτρίνας, έργα που βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Το ύψος της χρηµατοδότησης ήταν 20.000.000 € και µε τις εκπτώσεις που εκµεταλλευτήκαµε κατασκευάστηκε το έργο : «Δίκτυο ακαθάρτων του Τοπικού Διαµερίσµατος Καρδιτσοµαγούλας».
Επίσης, στη συνοικία των Καµινάδων, επτά (7) έργα ανάπλασης και πρασίνου τα οποία ξεκινούν από τον Άγιο Κωνσταντίνο και καταλήγουν στο θερινό σινεµά. Συγκεκριµένα είναι τα έργα:
• Περιβάλλον χώρος Αγίου Κωνσταντίνου
• Μουσείο πόλης
• Ποδηλατοδρόµος Καµινάδων
• Πλατεία Καµινάδων
• Θερινό σινεµά
• Ανακαίνιση κτιρίων στα σεισµόπληκτα Καµινάδων όπου στεγάζεται και ο Παιδικός Σταθµός και
• Το σκέπασµα του αύλακα στην ίδια περιοχή
Τα παραπάνω έργα είναι από το Π.Ε.Π. Θεσσαλίας τα οποία αναβάθµισαν ολόκληρη την περιοχή για τον πολιτισµό και την παιδεία.
Επίσης ένα άλλο έργο πανελλαδικής εµβέλειας µάλιστα όπως είναι οι ποδηλατοδρόµοι οι οποίοι ανακούφισαν εν µέρει το κέντρο της πόλης.
Εµείς αισιοδοξούµε για το µέλλον αυτού του δήµου και πιστεύουµε πως οι Καρδιτσιώτες θα µας εµπιστευτούν και πάλι.
Σας ευχαριστώ.
Λάμπρος Νίκου - Ομιλία στις 31 Ιανουαρίου 2010
Στην σηµερινή µου παρέµβαση σχετικά µε τα πεπραγµένα αλλά κυρίως τα µη πεπραγµένα στα τρία τελευταία χρόνια, θα αναφερθώ σύντοµα στους τοµείς που έχουν να κάνουν µε τον πολιτισµό και την λειτουργία της ΔΕΤΑΚ – ΔΗΚΕΚ, τοµείς που κατά βάση έχω χρεωθεί για λογαριασµό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Θα δεχθώ ότι η θητεία του κ. Βερίλλη άρχισε µε καλές προθέσεις.
Προθέσεις που είχαν αναπτυχθεί πολλαπλά και στο προεκλογικό του πρόγραµµα. Δυστυχώς όµως οι καλές προθέσεις πολύ γρήγορα µετατράπηκαν, θα µου επιτρέψετε τον χαρακτηρισµό, σε κακές προθέσεις. Και αυτό, όχι µόνον γιατί όλες οι προεκλογικές δεσµεύσεις δεν εφαρµόστηκαν, αλλά κυρίως γιατί οι ενέργειες της διοίκησης του Δήµου κατέτειναν στα ακριβώς αντίθετα. Και εξηγούµαι:
- Η ανυπαρξία της Δηµοτικής Πινακοθήκης. Δύο – τρεις εκθέσεις χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αυτό είναι όλο. Καµία σοβαρή προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή του έργου των καταξιωµένων Καρδιτσιωτών ζωγράφων, Γιολδάση, Βαλταδώρου, Γούλα, Καυχίτσα κλπ, καµία προσπάθεια για γνωριµία µε έργα των νέων Καρδιτσιωτών ζωγράφων, καµία πρωτοβουλία να έρθουν οι δηµότες, οι µαθητές, οι νέοι, πιο κοντά µε ενός τέτοιου επιπέδου πολιτιστικό οργανισµό, µε τέτοιο πλούτο έργων ζωγραφικής.
- Η ακινησία στο θέµα του Μουσείου της Πόλης. Με χίλια προβλήµατα ελάχιστοι άνθρωποι προσπαθούν να το λειτουργήσουν, να µπορέσουν οι Καρδιτσιώτες, οι καταγόµενοι από την Καρδίτσα και οι ξένοι επισκέπτες, να µάθουν την ιστορία της πόλης, την εξέλιξη της τους τελευταίους αιώνες. Και αντί η δηµοτική αρχή να τους βοηθήσει, να τους δώσει ό,τι χρειάζονται, τους βάζει µύρια προβλήµατα, µε αποτέλεσµα πριν λίγο καιρό να αναγκασθεί να αποχωρήσει ένα βασικό, πολύτιµο στέλεχος του µουσείου (ο Πέτρος Κοµπορόζος).
- Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, η µόνη δοµή για τη νεολαία που λειτουργούσε πολύ καλά, και ήταν δωρεά στο Δήµο της αείµνηστης δωρήτριας Ναυσικάς Σακελλαρίου, ήταν η πρώτη δοµή που έκλεισε η διοίκηση του δήµου και της ΔΗΚΕΚ.
- Το απαράδεκτα χαµηλό ποιοτικό επίπεδο των προβαλλόµενων ταινιών. Φαρσοκωµωδίες αίσχιστου επιπέδου (I Love Karditsa), φτηνές παραγωγές των αµερικάνικων στούντιο, ανούσιες ταινίες περιπετειών καταστροφής, φανταστικού κινηµατογράφου κλπ., ό,τι σκουπίδια µε µία λέξη του φορτώνουν οι αµερικάνικες εταιρίες. Ταινίες που ενδεχοµένως κόβουν εισιτήρια. Κατά την άποψή µας όµως, ο ρόλος του δηµοτικού κινηµατοθέατρου δεν είναι να κόβει εισιτήρια υποβαθµίζοντας το πνευµατικό επίπεδο των δηµοτών, αλλά αντίθετα αναβαθµίζοντας το µε ταινίες ενδεχοµένως και αντιεµπορικές, που όµως διδάσκουν, προβληµατίζουν, µορφώνουν, ταινίες ευρωπαϊκές, ταινίες του ελληνικού κινηµατογράφου, όχι όµως µε κριτήριο το πόσα εισιτήρια κόψανε στην Αθήνα. Εδώ βέβαια είναι δίκαιο να αναφέρουµε και µια ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση. Την προβολή µια φορά την εβδοµάδα ταινιών επιπέδου µε πρωτοβουλία και την συνεργασία της Κινηµατογραφικής Λέσχης.
- Σήµερα επικεφαλής του φορέα πολιτισµού του Δήµου παλιά της ΔΕΤΑΚ και στη συνέχεια της ΔΗΚΕΚ τέθηκε ένας άνθρωπος στην καλύτερη περίπτωση περιορισµένων δυνατοτήτων, στη χειρότερη περίεργων προθέσεων και χειρισµών. Αποτέλεσµα:
• Η έντονη αδιαφάνεια στην διοικητική λειτουργία, τόσο της ΔΕΤΑΚ – ΔΗΚΕΚ, όσο και της ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.
• Η αδιαφάνεια έως παρανοµία στην διαχείριση των οικονοµικών τόσο της ΔΗΚΕΚ, όσο και της ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε. Είναι γνωστά τα πλαστά τιµολόγια µε το Ουκρανικό συγκρότηµα στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων ΄08, οι επιταγές «εις διαταγή εµού του ιδίου», οι προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ µε προσωπικά ή κοµµατικά κριτήρια, κλπ.
• Η φασίζουσα συµπεριφορά απέναντι στο προσωπικό, που µας θύµισε διοίκηση τσιφλικιού πριν 150 χρόνια.
Τελικά επικρατεί ο συντηρητισµός και η φοβική συµπεριφορά απέναντι στη σύγχρονη σκέψη και ιδέες. Η Καρδίτσα οδηγείται αποκλειστικά στον πολιτισµό της υποκουλτούρας, αντί για τη στήριξη όλων των σύγχρονων πολιτιστικών ρευµάτων και τη δηµιουργική ενασχόληση µε την παράδοση. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αναφερθώ σε θέµατα όπως:
- η µεροληπτική χρηµατοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων,
- η άρνηση του προέδρου της ΔΗΚΕΚ να αποπληρώσει το εδώ και χρόνια χρέος προς την ΔΕΤΑΚ του πολιτιστικού συλλόγου που προεδρεύει,
- την απαράδεκτη συµπεριφορά των διοικούντων προς τα µέλη – εκπροσώπους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε όλα τα όργανα. Είναι γνωστά. Και κατακριτέα βέβαια.
Εν πάση περιπτώσει, αυτοί είναι οι διοικούντες σήµερα, αυτές τις δυνατότητες έχουν. Θεωρούµε ότι πλέον ωρίµασαν οι συνθήκες για την δηµιουργία ενός πολιτιστικού οργανισµού που να περιλάβει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήµου, µουσείο πόλης, πινακοθήκη, ωδείο, κινηµατοθέατρο, µουσείο Γιολδάση, µουσείο ύδρευσης, παιδικές βιβλιοθήκες, ΚΔΑΠ κλπ, όλα λίγο πολύ δηµιουργήµατα της δικής µας οκταετίας. Δεσµευόµαστε ότι θα αγωνισθούµε µε κάθε τρόπο, τώρα και στο µέλλον, να τον υλοποιήσουµε.
Σας ευχαριστώ.
Φώτης Παπαδημητρίου - Ομιλία στις 31 Ιανουαρίου 2010
Κυρίες και Κύριοι καληµέρα σας.
Στη σύντοµη παρέµβασή µου θα ήθελα να αναφερθώ µε λίγα λόγια στον τοµέα του Αθλητισµού. Λίγο – πολύ είναι γνωστό το τι έγινε στη δική µας θητεία, θα τα υπενθυµίσω σύντοµα:
• το στέγαστρο της κερκίδας,
• ο νυχτερινός φωτισµός του γηπέδου,
• το νέο γυµναστήριο πάλης (σηµαντική η συµβολή του ολυµπιονίκη µας Κώστα Θάνου),
• νέο ταρτάν,
• νέος χλοοτάπητας
• µελέτη για την καταλληλότητα ή όχι της ανατολικής κερκίδας,
• προµελέτη για την αναµόρφωση όλου του περιβάλλοντα το δηµοτικό στάδιο χώρου κ.α.
• Έργα έγιναν και στα περιφερειακά γήπεδα (κερκίδες, περιφράξεις, βελτίωση των εγκαταστάσεων κλπ).
• Ολοκληρώθηκε η πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία για την ανάδειξη εργολάβου του νέου κλειστού γυµναστηρίου µε σοβαρές προϋποθέσεις χρηµατοδότησής του, που λόγω αδεξιότητας του κ. Βερίλλη χάθηκαν, έτσι ώστε σήµερα, τρία χρόνια µετά το µόνο που έγινε είναι κάποιες λίγες πρώτες εκσκαφές.
• Έγιναν επίσης σοβαρές παρεµβάσεις στο αθλητικό κέντρο Παλέρµο µε βελτίωση της υποδοµής του, διάστρωση µε ειδικά υλικά των γηπέδων µπάσκετ, βόλεϊ και τένις και µια σειρά άλλες µικρότερες παρεµβάσεις.
Ο κ. Βερίλλης δυστυχώς έµεινε στα πολλά και µεγάλα λόγια. Δεσµεύτηκε προεκλογικά για πολλά. Κατά την θητεία του είπε περισσότερα και τελικά έκανε το τίποτα. Για να µην τον αδικούµε, το σχεδόν τίποτα. Έγιναν τα αποδυτήρια κάτω από την δυτική κερκίδα και ξεκίνησε η κατασκευή µιας προκάτ κερκίδας στα βόρεια του γηπέδου. Ειδικά για την ανατολική κερκίδα θα ήθελα να υπενθυµίσω (επειδή αναφερθήκαµε σ’ αυτό) ότι µε δική µας πρωτοβουλία αναθέσαµε στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Θράκης κ. Καραµπίνη και στην οµάδα του τη µελέτη για την στατική της επάρκεια και καταλληλότητα. Τα συµπεράσµατα της µελέτης ήταν ότι µόνο µε άµεσες παρεµβάσεις µπορούσε ενδεχοµένως να σωθεί η κατάσταση. Δυστυχώς η πολιτεία δεν µπόρεσε να εξασφαλίσει τις απαιτούµενες πιστώσεις και η κερκίδα παρέµεινε ως έχει µέχρι και σήµερα.
Όπως όλοι γνωρίζουµε πέρυσι και ενώ πλέον η κερκίδα λόγω της αποσάθρωσής της έπρεπε να γκρεµισθεί και στη θέση της να γίνει η νέα µετά από χρηµατοδότηση της ₃.₃.Α., ο κ. Βερίλλης προτίµησε να στήσει µια προκάτ κερκίδα σε λάθος θέση, µε λάθος τρόπο µόνο και µόνο για να µπορέσει και αυτός να καταγράψει κάποιο έργο στο όνοµά του.
Τέλος, για τους Μεσογειακούς Αγώνες, φαίνεται ότι έστω και από σπόντα, έστω κατ’ ανάγκη, ίσως γίνει και στην Καρδίτσα ένα αγώνισµα. Να καταφέρουµε επί τέλους να ξεκινήσουν οι εργασίες του νέου κλειστού, αφού αν περιµένουµε από το σηµερινό δήµαρχο και τη διοίκηση του δήµου, ούτε τα εγγόνια µας δεν θα το προλάβουν. Πάντως και αυτό στην θητεία Τέγου πρέπει να χρεωθεί, γιατί αν δεν υπήρχε ανάδοχος που έγινε στις µέρες µας, σήµερα θα όδευε σε κάποια άλλη θεσσαλική πόλη.
Είναι φανερό και από τα παραπάνω, ότι είναι καιρός να τελειώνουµε µε την σηµερινή διοίκηση στο Δήµο Καρδίτσας. Πήγαν την πόλη και τον Δήµο πολλά χρόνια πίσω.
Σας ευχαριστώ.