Επίκαιρη ερώτηση για το εφαρμοζόμενο σχέδιο εξυγίανσης του Ο.Σ.Ε. Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ο Βουλευτής Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μαζί με άλλους συναδέλφους Βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το ζήτημα της εξυγίανσης του Ο.Σ.Ε..
Στην επερώτηση υπογραμμίζεται, πως τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο, σύγχρονο και χωρίς οικονομικά προβλήματα οργανισμό. Αντίθετα, ο Ο.Σ.Ε. σήμερα, αποτελεί τον πιο προβληματικό οργανισμό της Ευρώπης, με μεγάλα ελλείμματα. Η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθεια εξυγίανσης του Ο.Σ.Ε., κατέθεσε το Ν. 3891/3010 ο οποίος ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή.
Σε συνέχεια του πιο πάνω νόμου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνέταξε Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και σύμφωνα μ' αυτό προχώρησε σε αναστολή ολόκληρων τμημάτων του δικτύου, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, εντείνοντας έτσι τη βαθιά ύφεση και απομόνωση των περιοχών, από τις οποίες έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια. Η αναστολή λειτουργίας των προαναφερόμενων γραμμών συνεπάγεται ταυτόχρονα και την αδυναμία εξυπηρέτησης των εμπορευματικών μεταφορών από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς και κυρίως, προς το εξωτερικό, όπου καταργήθηκαν σχεδόν όλες οι γραμμές. Επισημαίνεται ότι το 80% των εσόδων του Ο.Σ.Ε. προερχόταν από τις εμπορευματικές μεταφορές και ότι το 80% του εμπορευματικού έργου του ΟΣΕ, διακινούνταν, μέσω Θεσσαλονίκης, προς την υπόλοιπη Ελλάδα και τις χώρες της Βαλκανικής.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν, πως το όλο εγχείρημα δείχνει ότι η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των εξελίξεων, με βεβιασμένες κινήσεις προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Δεν αναζήτησε εναλλακτικό σενάριο μείωσης του κόστους παραγωγής του μεταφορικού έργου και εφάρμοσε την εύκολη λύση της περικοπής δρομολογίων. Έχουν περικοπεί γραμμές που είχαν ικανοποιητική πληρότητα ενώ παραμένουν σε λειτουργία γραμμές με οριακή πληρότητα και με ανύπαρκτο έλεγχο, όπου οι επιβάτες ταξιδεύουν καθημερινά "δωρεάν", όπως ο Προαστιακός της Αθήνας, απαιτούν δε, μαζί με τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθήνας, σχεδόν το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης των 50 εκατομμυρίων €.
Η αναστολή δραστηριοτήτων όμως δεν φαίνεται να αποτελεί ενέργεια που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Ο.Σ.Ε. αλλά, αντιθέτως, θα τον υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο. Συνεπεία αυτών των αποφάσεων είναι η απειλή με αχρήστευση υποδομών, για τον εκσυγχρονισμό των οποίων δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ και οι οποίες σήμερα, επειδή μένουν ανενεργές και αφύλακτες, καταστρέφονται και λεηλατούνται. Ταυτόχρονα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος καταδίκης της χώρας και επιβολής υψηλών προστίμων, για κατάργηση γραμμών οι οποίες πρόσφατα ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν με πόρους της Ε. Ε. και δανεισμό του Ο.Σ.Ε.. Ενώ η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του Ο.Σ.Ε. (σε ορισμένες περιπτώσεις και μέχρι 120%) καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του και σε συνδυασμό με τις χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, τον καθιστά μη ελκυστικό.
Κλείνοντας την ερώτησή τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επερωτούν τον αρμόδιο Υπουργός με ποιά λογική η κυβέρνηση αποφάσισε με ευκολία την αναστολή γραμμών, χωρίς την αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων περικοπής δαπανών; Ποιά είναι τα οικονομικά στοιχεία, αναλυτικά ανά δρομολόγιο, βάσει των οποίων τα δρομολόγια που αναστέλλονται, θεωρήθηκαν τα πλέον ζημιογόνα; Με ποιό τρόπο γίνεται η κατανομή της επιχορήγησης των 50 εκ. € και ποιά δρομολόγια αποφασίσθηκε να επιδοτηθούν; Ακόμα ζητούν να μάθουν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επαναλειτουργία των γραμμών που έχουν ανασταλεί, καθώς και ποιά μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την διαφύλαξη της περιουσίας του οργανισμού, καθώς και την αποφυγή του κινδύνου επιβολής προστίμου, λόγω της απαξίωσης και της εγκατάλειψης των έργων, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;