Ερώτηση Τσιάρα για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Την αδιαφορία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, να λάβουν έγκαιρα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την απειλή μετάδοσης της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου, καταγγέλλει με σχετική ερώτηση του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή, έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ, κον. Ανδρέα Ν. Λοβέρδο.
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κον Κων/νο Σκανδαλίδη.
ΘΕΜΑ: «Ιός Δυτικού Νείλου και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.».
Συμφώνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ήδη τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκαν στην χώρα τρία νέα κρούσματα εγκεφαλίτιδας, τα οποία οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις περιοχές της Καρδίτσας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδημία λοίμωξης, από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2010, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας & της Θεσσαλίας. Ο ιός μεταδίδεται από το κοινό κουνούπι, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, όταν είναι μολυσμένο. Κατά το περσινό καλοκαίρι συνολικά κατεγράφησαν 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και 34 κατέληξαν. Με δεδομένο ότι μόλις το 1% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, ενώ το 20% απλώς παρουσιάζει συμπτώματα κοινής γρίπης, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν στον ιό ήταν μερικές χιλιάδες, κατά τους μήνες της έξαρσης.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πως έντονη είναι πλέον η ανησυχία των τοπικών φορέων και των κάτοικων των ως άνω περιοχών από την επανεμφάνιση του θανατηφόρου ιού και ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία την λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του κίνδυνου. Μάλιστα από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκφράζονται προβληματισμοί, καθώς φέτος το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε νοτιότερα γεωγραφικά, γεγονός που συνεπάγεται ανάγκη αύξησης των μέτρων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και την Αττική, όπου ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα κρούσματα σε ιπποειδή. Ήδη η παρουσία του ιού, πέρα από τα αποδημητικά, και σε ενδημικά πτηνά, τα οποία με την σειρά τους μολύνουν τα κουνούπια, που μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο, συμβάλλει στη «διατήρηση» του ιού σε μία περιοχή.
Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ, είχε προειδοποιήσει σχετικά από τις αρχές του χρόνου, ζητώντας να γίνουν έγκαιρα φέτος οι ψεκασμοί των προνυμφών στις επικίνδυνες περιοχές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ασθένεια να εγκατασταθεί στην χώρα μας για πολλά χρόνια. Ωστόσο είχαμε την πλήρη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιορίστηκε απλά στην αποστολή εγκυκλίων προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με οδηγίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, χωρίς καμιά επιπλέον στήριξη σε ανθρωπίνους και οικονομικούς πόρους. Ταυτόχρονα οι καθυστερήσεις στην ανάθεση των ψεκασμών, με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων, στις περισσότερες κρίσιμες περιοχές, είχαν αποτέλεσμα να μην προλάβουν την αντιμετώπιση του προβλήματος, στο στάδιο των προνυμφών. Για αυτό και πλέον χρειάζεται να γίνει ακμαιοκτονία, ψεκασμός δηλαδή των ενήλικων κουνουπιών, με ισχυρό εντομοκτόνο, που είναι ιδιαιτέρως τοξικό.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα θα ληφθούν άμεσα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στις περιφέρειες, όπου και καταγράφηκαν κρούσματα του θανατηφόρου μολυσματικού ιού;
2. Ποιοι οι λόγοι καθυστερήσεις των απαραίτητων ψεκασμών; Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ακύρωση διαγωνισμών, ως «φωτογραφικών», από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Θα αναζητηθούν ευθύνες για αυτές τις καθυστερήσεις;
3. Ποσό επιβαρυντική είναι για τον πληθυσμό και το περιβάλλον η ακμαιοκτονία, που τελικά είναι πιθανόν να χρειαστεί;»