Ερώτηση Τσιάρα για την διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τα λάθη και τις παραλείψεις, που ανέκυψαν από την διαδικασία υποβολής φακέλων υποψηφιοτήτων για το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»/ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, αναδεικνύει με σχετική ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή, έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κον Κων/νο Σκανδαλίδη.
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην διαδικασία υποβολής επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».
Τα σχέδια βελτίωσης, το σημαντικότερο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη είναι τυπικά και ουσιαστικά εδώ και πολύ καιρό στον αέρα. Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων για το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»/ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, που έληγε στις 20.07.2011, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΥΑ 12374/2010 με αποτέλεσμα:
α) να μην μπορούν να κατατεθούν φάκελοι, όπως σαφέστατα ορίζει η ΥΑ, ενώ
β) σε περίπτωση κατάθεσης να κινδυνεύουν να θεωρηθούν οι αιτήσεις «μη παραδεκτές» σύμφωνα με το άρθρο 9 της ίδιας ΥΑ και έτσι να απορρίπτονται.
Ταυτόχρονα η ΥΑ 145/2011, που αφορά τα κριτήρια βαθμολογίας, έχει λάθη και παραλείψεις, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε άνιση μεταχείριση των δικαιούχων, ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, από πλευράς Υπουργείου επιτείνει την κατάσταση σύγχυσης και πανικού που έχει δημιουργηθεί και οδηγεί το πρόγραμμα έξω από το πλαίσιο της προκήρυξης. Ακόμα εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο, με τον όποιο θα γίνει η τελική αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων, ενώ εκφράζονται φόβοι, πως η άνιση μεταχείριση των υποψηφίων οδηγεί σε αποκλεισμό αξιόλογων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Η κατάσταση αυτή, εν τέλει, αδικεί το ίδιο το πρόγραμμα και αποδυναμώνει την όποια προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος στον αγροτικό χώρο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, που χρειάζεται δράσεις ανάπτυξης.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το εφαρμοστικό πλαίσιο με την έκδοση τροποποιητικών ΥΑ, που θα διορθώνουν τα σφάλματα και τις παραλείψεις, που ανέκυψαν κατά την διαδικασία υποβολής;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης, λειτουργικής και αξιόπιστης ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απατήσεις της ΥΑ 12374/2010;
3. Δύναται να ανασταλεί η αξιολόγηση και προσδιοριστεί νέος χρόνος υποβολής φακέλων, είτε εκ νέου, είτε διορθωτικών των ήδη υποβεβλημένων, με βάση τα νέα δεδομένα, εάν υλοποιηθούν τα σημεία 2 και 3;»