Ερώτηση Τσιάρα για τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τις σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης επισημαίνει, ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας, με σχετική ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως σημειώνει, ο κ. Τσιάρας, οι πρόσφατες οριζόντιες μειώσεις στην τιμή των φαρμάκων έστρεψαν τις εγχώριες φαρμακευτικές εταιρίες στην εξαγωγή των φαρμακευτικών σκευασμάτων με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να αδυνατούν πια να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους ακόμη και για τα βασικά φάρμακα της καθημερινότητας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, στο οποίο ζητείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την διασφάλιση της επάρκειας φάρμακων στην εγχώρια αγορά, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή, έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ, ΚΟΝ. ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΛΟΒΕΡΔΟ.
ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης στην αγορά».
Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στην εγχώρια αγορά φαρμάκων. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο στα ελληνικά χρονικά, καθώς στην πλειονότητά τους τα φαρμακεία αδυνατούν πια να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους ακόμη και για τα βασικά φάρμακα της καθημερινότητας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.
Οι ελλείψεις αποδίδονται στην στάση των εγχώριων φαρμακευτικών εταιριών, που είτε παράγουν τα συγκεκριμένα φάρμακα είτε τα εισάγουν από το εξωτερικό. Μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών στα φάρμακα, οι εταιρείες είτε σταματούν να τα παράγουν είτε σταματούν να τα εισάγουν, διότι είναι οικονομικά ασύμφορο γι' αυτές. Έτσι οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες επιλέγουν να διαθέτουν με φειδώ τα φάρμακά τους στην Ελλάδα και να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες, ακριβώς επειδή η τιμή τους στο εξωτερικό είναι έως και τρεις φορές υψηλότερη, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό το περιθώριο κέρδους τους.
Ήδη το πρόβλημα είναι γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς ο ΕΟΦ έχει ήδη απαγορέψει την εξαγωγή τεσσάρων φαρμάκων, που παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις. Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες, πως οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων χρησιμοποιούνται ως έμμεσες πιέσεις, ώστε να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων. Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η ηλεκτρονική καταγραφή κάθε εξαγόμενου σκευάσματος, ώστε να μπορέσει να υπάρξει έλεγχος στις εξαγόμενες ποσότητες, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια των εγχώριων αποθεμάτων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Εάν πρόκειται να υιοθετήσει ως μέτρο έλεγχου των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε εξαγόμενου σκευάσματος;
2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να διασφαλιστεί σε μόνιμη και σταθερή βάση την επάρκεια φάρμακων στην εγχώρια αγορά;»