"Η κατάρτιση των δασικών χαρτών επιτέλους γίνεται πραγματικότητα" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Για την κατάρτιση των δασικών χαρτών και την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Καρδίτσας Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μία φιλόδοξη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφενός να βάλει μία τάξη και να εξορθολογήσει τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, και αφετέρου να επιταχύνει τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών.
Την διαφανή διαχείριση των πόρων, την επιβάλλει όχι μόνο η λογική, αλλά και οι δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει, επιτέλους, να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού μακριά από το καθεστώς ασάφειας, αδιαφάνειας και «πελατειακής λογικής» στην χρηματοδότηση ρυθμιστικών και πολεοδομικών σχεδίων και στην κατανομή των πόρων για την προστασία των δασών.
Το Πράσινο Ταμείο, που έρχεται να αντικαταστήσει το – προβληματικό στη λειτουργία του – ΕΤΕΡΠΣ, θα έχει τη μορφή ανωνύμου εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, θα σχεδιάζει χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνητικούς δικαιούχους φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σωματεία ή ενώσεις. Θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ και θα ελέγχει την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία θα είναι κατ’ αναλογία με τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Η θεσμοθέτηση του νέου αυτού φορέα σημαίνει εξασφάλιση της διαφάνειας, καθώς θέτει τέλος στα φαινόμενα που παρατηρούνταν όλον αυτόν τον καιρό, καθυστερήσεων και ελλιπούς παρακολούθησης των έργων, χρηματοδοτήσεων που δεν συνδέονταν με την πραγματική υλοποίηση της αντίστοιχης δράσης, μη απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων.
Με το Πράσινο Ταμείο εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια επιλογής για την χρηματοδότηση έργων, που θα έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση τόσο της ίδιας της σκοπιμότητας των δράσεων και της διαχειριστικής ικανότητας του φορέα υλοποίησης, όσο και των υποχρεώσεων ελέγχου της αποτελεσματικότητας των δράσεων, ενώ όλες οι αποφάσεις, αλλά και τα στοιχεία για την πορεία εφαρμογής και αξιολόγησης των δράσεων αυτών θα δημοσιεύονται.
Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται αναμόρφωση της δασικής νομοθεσίας με συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Με το νομοσχέδιο δρομολογούνται θεαματικές ιδιοκτησιακές και πολεοδομικές αλλαγές όσον αφορά στις χρήσεις γης σε όλη τη χώρα. Το νέο νομικό βάζει τέλος στην νοοτροπία καταστρατήγησης της λογικής «άπαξ δάσος, πάντα δάσος», στις αυθαιρεσίες που έγιναν στο παρελθόν με την ανοχή του κράτους.
Πλέον, εξάλλου, έχουν εκλείψει οι δικαιολογίες. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να καταρτίσουμε και να κυρώσουμε, επιτέλους, δασικούς χάρτες, αλλά να τους αναρτήσουμε στο διαδίκτυο, έτσι ώστε κάθε Έλληνας πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτούς.
Βασικό μέλημά μας είναι να σταματήσουν πια να «ξεφυτρώνουν» παράνομοι οικισμοί μέσα στο πράσινο, να οριοθετηθούν άπαξ διά παντός τα δάση, οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπου θα απαγορευτεί οριστικά η δόμηση, προκειμένου να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος.
Παράλληλα, αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ του Δημοσίου και των καταπατητών δασικών εκτάσεων, και θα κριθεί οριστικά η χρήση και η δυνατότητα αξιοποίησης χιλιάδων ακινήτων και εκτάσεων, ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όπου λίγες δεκαετίες πριν κυριαρχούσαν τα πεύκα και οι ελιές. Σημειωτέον ότι για την σύνταξη των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945, ενώ για τις περιοχές που δεν υπάρχουν, θα χρησιμοποιηθούν εκείνες του 1960.
Έτσι λοιπόν, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει σταδιακή ανάρτηση των χαρτών, και εντός του πρώτου 6μήνου του 2011 οι πρώτοι δασικοί χάρτες θα είναι πραγματικότητα, με προτεραιότητα στις ευάλωτες περιοχές της Αττικής που έχουν γίνει βορά καταπατητών μετά τις πυρκαγιές.
Όσο για τους πολίτες που διεκδικούν δικαιώματα επί των δεκάδων χιλιάδων εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δασικές ή χορτολιβαδικές, θα πρέπει να αποδείξουν την αλλαγή χρήσης τους, με τεκμήριο τις αεροφωτογραφίες του ’45 ή του ’60, και, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι δασικές, να αποδείξουν την κυριότητά τους επ’ αυτών.
Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, που εντάσσεται στην συνολική δέσμευση της Κυβέρνησης για την ορθολογική, συστηματική και διαφανή διαχείριση των πόρων που προορίζονται για διάφορες δράσεις, εν προκειμένω για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Επιτέλους καταρτίζονται δασικοί χάρτες, και μπαίνει τέλος στην αυθαιρεσία. Επιτέλους γίνεται αποτελεσματική η χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών δράσεων. Όλοι μας οφείλουμε να επικροτήσουμε αυτήν την προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ.