Ιστορική έδρα του Δ. Σοφάδων η Ρεντίνα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου(19/4/2011) έγινε δεκτή η εισήγηση του Δημάρχου Σοφάδων Μπάμπη Παπαδόπουλου για την υποβολή πρότασης στον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να οριστεί η Ρεντίνα να οριστεί ιστορική έδρα του Δ. Σοφάδων. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στην εισήγησή του:
«Όπως είναι γνωστό ο νέος Δ. Σοφάδων γεννήθηκε κατ’ εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, από την ένωση 5 Καποδιστριακών Δήμων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Καποδιστριακός Δήμος Ρεντίνας. Η Ρεντίνα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό των 756 περίπου κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, που βρίσκεται στα σύνορα του δήμου μας με την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.
Είναι ένα μικρό χωριό που κρύβει τεράστια κι εξέχουσα ιστορία.
Είναι ένα ορεινό κι απομακρυσμένο χωριό που κουβαλάει στη μακραίωνη ύπαρξή του μεγάλο και σημαντικό πολιτιστικό πλούτο.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές και στοιχεία:
1. Σε πολλά σημεία της περιοχής Ρεντίνας διασώζονται ερείπια προχριστιανικής πόλης. Πρόκειται για την Αγγεία, η οποία ήταν μεγάλη πόλη της φυλής των Δολόπων κατά την αρχαιότητα.
2. Η Ρεντίνα και οι άνθρωποί της επίσης προσέφεραν πάρα πολλά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ιστορικές αποδείξεις μιλούν για το μοναστήρι της Ρεντίνας που στα χρόνια της σκλαβιάς έγινε κέντρο πνευματικής και εθνικής κίνησης προσφέροντας πολύτιμες και ανεκτίμητες υπηρεσίες στην παιδεία και τους εθνικούς μας αγώνες.
3. Κατά τη νεώτερη ιστορία της χώρας και του έθνους μας η Ρεντίνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις. Είναι πασίγνωστη η συμμετοχή της Ρεντίνας στο αγώνα κατά την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής καθώς εκεί λειτουργούσε η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Απ’ τη Σχολή αυτή αποφοίτησαν 1200 περίπου Ανθυπολοχαγοί που πλαισίωσαν τις ομάδες των ανταρτών στη μάχη εναντίον των κατακτητών.
Αποδείξεις τρανταχτές για όλα αυτά έχουν διατηρηθεί τόσο στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και σε άλλους ναούς της Ρεντίνας όπως είναι οι Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Παναγίας, οι οποίοι έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το 1967.
Αποδείξεις όμως διατηρούνται και στα πλούσια διατηρηθέντα μνημεία Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής, Κλασσικής και Αρχαίας Περιόδου. Ατράνταχτος και σημαντικός μάρτυρας αυτών των μνημείων αποτελεί το σχετικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης που διατηρείται και λειτουργεί στη Ρεντίνα όπου εκθέτονται πάρα πολλές εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας.
Αποδείξεις επίσης εκθέτονται και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το οποίο στεγάζεται σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ρεντίνας το οποίο κι αυτό χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Στο μουσείο αυτό και μέσα από ένα σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό αναδεικνύεται περίτρανα η σπουδαιότητα του ρόλου της περιοχής κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών δικαιολογώντας έτσι απόλυτα το χαρακτηρισμό της Ρεντίνας ως Βασίλισσας των Αγράφων.
Για όλους αυτούς του λόγους η Ρεντίνα:
1. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους έγινε η έδρα του Δήμου Μενελαΐδας με Βασιλικό Διάταγμα του 1883 μέχρι το 1912 οπότε διαλύθηκαν οι Δήμοι.
2. Το 1995 επίσης η Ρεντίνα αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία ως Δήμος για τους προαναφερθέντες ιστορικούς λόγους.
3. Η Ρεντίνα παρέμεινε Δήμος για ιστορικούς λόγους και μετά το 1998 οπότε εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Καποδίστριας και μέχρι το 2010 που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Τους τελευταίους λοιπόν 3 ½ μήνες η Ρεντίνα αποτελεί σώμα του ενιαίου και μεγάλου Δ. Σοφάδων. Ενός Δήμου που ενσωματώνει στα σπλάχνα του πλέον ολόκληρη σχεδόν τη νοτιοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας διαμορφώνοντας πλέον σημαντικές εγγενείς δυνατότητες και προοπτικές.
Όλη αυτή η περιοχή των 750.000 στρεμμάτων που ενσωματώθηκε σε ενιαία διοικητική μορφή, όλος αυτός ο πληθυσμός των 23.000 κατοίκων που ανέβηκε στο ίδιο άρμα ανάπτυξης δέθηκαν πλέον σε μια κοινή προοπτική, σε κοινούς στόχους κι επιδιώξεις.
Πιστεύω ότι αυτός ο τόπος, με τον δυναμικό αγροτικό του κάμπο αλλά και τον αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο ορεινό του όγκο, που επιθυμεί κι επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον και να διεκδικήσει με αξιώσεις το αναπτυξιακό στοίχημα, οφείλει να αναγνωρίζει και κυρίως να προβάλει τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρίσματά του.
Οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε έκανε και η Πολιτεία κατά το πρόσφατο παρελθόν, να αναγνωρίσουμε τιμητικά τη σημαντικότητα της Ρεντίνας στην τοπική και εθνική μας ιστορία.
Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που είμαι συνδημότης και δήμαρχος σε μια περιοχή που διαθέτει αυτή την κληρονομιά που περιέγραψα.
Σχετική δυνατότητα προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 283 παρ. 22 του Ν. 3852/2010 όπου ορίζεται ότι:
«Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών του άρθρου 7 ου ΚΔΚ, μπορεί να ορίζεται οικισμός ως ιστορική έδρα δήμου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για την έκδοση της απόφασης αυτής απαιτείται σχετικό αίτημα από το οικείο δημοτικό συμβούλιο ή αίτημα από το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου».
Για τον λόγο αυτό προτείνω να ενεργοποιήσουμε τις διατάξεις του άρθρου 283 παρ. 22 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» προτείνοντας και υποβάλλοντας αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αναγνώριση της Ρεντίνας ως ιστορικής έδρας του Δ. Σοφάδων.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί άλλωστε και μια κίνηση συμβολικής αξίας και τιμής προς ολόκληρο τον ορεινό όγκο της νοτιοανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας που αποτελεί πλέον ενιαίο σώμα του Δήμου Σοφάδων».