Κ. Τσιάρας: «Κόκκινη γραμμή» το κλείσιμο της Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έλεγχου, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτής Καρδίτσας, Κωνσταντίνου Τσιάρα, προς τον Υπουργό Υγείας, για τις προτάσεις της έκθεσης Λιαρόπουλου για το Νοσοκομείο Καρδίτσας.
Ξεκινώντας την πρωτολογία του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε:
«Κύριε Υφυπουργέ,
σε μια δύσκολη μέρα, είστε αναγκασμένος να απαντήσετε για πράγματα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τη γνωστή πρακτική των διαρροών από την πλευρά της Κυβέρνησης. Πρόκειται όμως για ζητήματα με σοβαρό αντίκτυπο στην ελληνική περιφέρεια, καθώς η έκθεση Λιαρόπουλου δημιούργησε ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας, σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Νομός Καρδίτσας.
Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, έκθεση προτείνεται η διοικητική υπαγωγή του Νοσοκομείου Καρδίτσας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Προτείνεται επίσης η κατάργηση δύο κλινικών, του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, αλλά κυρίως η κατάργηση ή μετατροπή της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας σε ΜΑΦ, δηλαδή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αυτού του είδους οι επιλογές όμως, είναι βέβαιο, πως θα υποβαθμίσουν στο ελάχιστο την παρεχόμενη φροντίδα δευτεροβάθμια υγείας στους πολίτες του Νομού, ενώ ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την υποβάθμιση και ουσιαστικά για την μετατροπή του συγκεκριμένου Νοσοκομείου σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας.
Η κατάσταση, βέβαια, του υγειονομικού χάρτη στην Ελλάδα είναι δεδομένη. Και αν θα έπρεπε να μετρήσουμε τις δυνατότητες του Νοσοκομείου της Καρδίτσας με βάση, αν θέλετε, μελέτες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας υπό τον κ. Κυριόπουλο, θα σας έλεγα ότι το Νοσοκομείο της Καρδίτσας είναι καλύτερο από το νοσοκομείο των Τρικάλων, πολύ καλύτερο από το νοσοκομείο του Βόλου, το οποίο κρατάτε κατά την έκθεση του κ. Λιαρόπουλου. Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ή θα βάλουμε ένα μέτρο το οποίο θα προσδιορίζει και ενδεχομένως θα αιτιολογεί επαρκώς την οποιαδήποτε πολιτική επιλογή ή διαφορετικά θα μπούμε σε μία λογιστική λογική μείωσης δαπανών, χωρίς σαφείς κανόνες, που όμως δεν οδηγεί πουθενά και καταδικάζει ολόκληρες περιοχές. Βρίσκεται λοιπόν σε λάθος δρόμο, η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποφάσεις οι οποίες τελικά άμεσα θα υποβαθμίσουν σοβαρά την προσφερόμενη ποιότητα υγείας στους πολίτες της ελληνικής περιφέρειας.»
Συνεχίζοντας ο κ. Τσιάρας κατά την δευτερολογία του επεσήμανε πως:
«Το Νοσοκομείο της Καρδίτσας εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, χάρη και στην ιδιαίτερη προθυμία και την σοβαρή προσφορά του προσωπικού και αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Μπροστά σε όλες αυτές τις προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό διαβούλευση, θα μπορούσε κανείς να δείξει μια διάθεση συζήτησης αν θα έμπαινε κάποιο συγκεκριμένο οριζόντιο κριτήριο. Αντίθετα σε όσα προτείνει η Έκθεση Λιαρόπουλου, αν καθίσει κανείς να τα μελετήσει, θα δει ότι δεν υπάρχει δίκαιο κριτήριο, τουλάχιστον με βάση αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Απέναντι στα όσα προτείνονται, για την Καρδίτσα μπαίνει μια έντονη «κόκκινη γραμμή». Και αυτή είναι η συνέχεια της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της. Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα απουσιάζουν σήμερα, τουλάχιστον εκατόν πενήντα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όταν χάνονται περισσότερο από δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο επειδή ακριβώς απουσιάζουν αυτά τα κρεβάτια. Υπάρχει λογική, λοιπόν, όταν καταργείται μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε ένα νοσοκομείο που έχει χειρουργικές κλινικές; Είναι βέβαιο, πως νομοτελειακά θα σταματήσουν να λειτουργούν. Η εξαιρετική Ορθοπεδική, που έχει το Νοσοκομείο της Καρδίτσας, η εξαιρετική Χειρουργική Κλινική, η Παραγωγική Ουρολογική Κλινική είναι σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου, αν γνωρίζουν ότι δεν έχουν την υποστήριξη κρεβατιών Μονάδος Εντατικής Θεραπείας.
Άρα, λοιπόν, υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία οριοθετούνται από μια έντονη «κόκκινη γραμμή», την οποία επιβάλει και προσδιορίζει η κοινή λογική. Και αυτά βέβαια δεν μπορούν να αποτελούν θέμα καμιάς συζήτησης, καθώς είναι αδιαπραγμάτευτα. Δυστυχώς ο Νομός Καρδίτσας το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο δυσάρεστων εξελίξεων, και σε ό,τι αφορά το χώρο της παιδείας και της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και άλλων, εν πάση περιπτώσει, υπηρεσιών που καταργούνται καθημερινά. Η πιθανότητα κατάργησης ή μετατροπής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καρδίτσας είναι βέβαιο, πως θα σηματοδοτήσει εξελίξεις, που πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά γενικότερα και για όλα αυτά που συμβαίνουν στο σύστημα της πολιτικής.
Και δέχομαι ευχαρίστα τη θέση σας ότι δεν καταργείτε κανένα νοσοκομείο. Ελπίζω αυτή σας η θέση να μην έχει καμιά σχέση με προηγούμενες θέσεις του Υπουργού Υγείας, όπως τα τρία «δεν» όταν ήταν Υπουργός Απασχόλησης, που όμως καταλήξαμε κάπου αλλού. Σας επισημαίνω για μια ακόμη φορά, πως είναι τόσο σοβαρό ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, που δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε ρητορικών θέσεων, ούτε -αν θέλετε- υποθετικών αναζητήσεων.»