Ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες του, το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας. Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κος Γιάννης Μαγκριώτης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, κήρυξε την έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες και διεξάγεται στο χώρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων. Ο Κος Μαγκριώτης προχώρησε κατά την ομιλία του σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το νομό Καρδίτσας. Αναλυτικά η ομιλία του:
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ευχαριστώ θερμά το κ. Νομάρχη για την πρόσκλησή του στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του νομού Καρδίτσας και όλους τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες που συμβάλλουν στην διεξαγωγή αυτού του εγχειρήματος. Εγχείρημα που συνιστά αναγκαία συνιστώσα της υλοποίησης του οράματός μας για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πρωτοβουλία των φορέων και των πολιτών που κάνουν πράξη την δημόσια διαβούλευση.
Η διερεύνηση, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση δεν είναι απλώς σημαντικά αλλά απαραίτητα για την το σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Καρδίτσας, προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αισιοδοξία μου. Όχι γιατί υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά γιατί η συνεργασία της κυβέρνησης, των τοπικών φορέων, των επιστημόνων και των πολιτών είναι προϋπόθεση για το ξεπέρασμα των προβλημάτων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης μπορώ να διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε τις ανάγκες της περιοχής και είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας η επιτάχυνση, ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση της κατασκευής απαραίτητων έργων υποδομής.
- η κατασκευή του Ε65 που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό,
- η κατασκευή της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσα-Άρτα που έχει ορισθεί ως εθνικού επιπέδου έργο και περιλαμβάνει τη σήραγγα του Τυμπάνου, έργο που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση προς το υπό κατασκευή φράγμα Συκιάς.
- Η βελτίωση της Εθνικής οδού Καρδίτσας - Τρικάλων, η αναβάθμιση του οδικού δικτυού σύνδεσης της Καρδίτσας και της Ε65 με τα Φάρσαλα, την Αγχίαλο και το Βόλο,
- η έναρξη των έργων διαχείρισης υδάτων Σμοκόβου, συνιστούν ένα σύνολο αναγκαίων υποδομών που θα δώσουν πνοή στην Καρδίτσα και στην ευρύτερη περιοχή τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ερήμωση της Θεσσαλίας. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό είμαστε βέβαιοι πως σύντομα η Θεσσαλία θα επανακτήσει τη δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής της οικονομίας.
Παράλληλα, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων για τους ορεινούς όγκους, όπως είναι αυτός των Αγράφων, που μοιράζεται σε 4 περιφέρειες και 5 νομούς. Πυρήνας και κεντρική φιλοσοφία αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου είναι η πράσινη- αειφόρος ανάπτυξη. Η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να υπάρξουν ειδικές πολιτικές χρηματοδότησης των ορεινών περιοχών από την Ε.Ε., τόσο στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο, όσο και στην επόμενη. Ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση αλλά και η διαχείριση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα γίνει μέσα από ένα φορέα του Δημοσίου, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους άλλους φορείς εκπροσώπησης των παραγωγικών και κοινωνικών τάξεων των 5 νομών.
Η Δυτική Θεσσαλία έχει χαρακτηριστικά περιφέρειας μέσα στην περιφέρεια. Γι’ αυτό μόνο ένα σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που αξιοποιεί τους οδικούς άξονες και δεν καθορίζεται μονομερώς από αυτούς, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, μπορεί να οδηγήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή.
Κλείνοντας, εύχομαι η διεξαγωγή της διοργάνωσης να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Εύχομαι η διοργάνωση αυτή να μετατραπεί σε θεσμό με συνέχεια και συνέπεια και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές της περιφέρειας. Καλή αρχή λοιπόν και ευχαριστώ για την προσοχή σας.»
Ο νομάρχης Καρδίτσας Κος Φώτης Αλεξάκος έκανε λόγο για σταθερούς στόχους, όπως την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, την ολοκλήρωση των έργων μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου, την ολοκλήρωση της κατασκευής των κλειστών αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου, την δημιουργία ανεξάρτητου ΤΕΙ Δυτικής Θεσσαλίας και την χωροθέτηση νέων σχολών, όπως και τη βελτίωση της οδού Καρδίτσας Άρτας με την κατασκευή της σήραγγας Τυμπάνου, την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων με Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο. Επίσης ο κ. Αλεξάκος μίλησε για ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος και την επέκτασή της προς Ηγουμενίτσα.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Κος Δομήνικος Βερίλλης στο χαιρετισμό του στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού Καρδίτσας τόνισε μεταξύ άλλων πως θεωρούμε εσφαλμένη τη νοοτροπία ορισμένων που επιδιώκουν την μονόπλευρη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας με την συγκέντρωση όλων των μεγάλων έργων και δραστηριοτήτων στην Ανατολική Θεσσαλία που οδήγησε τη Δυτική Θεσσαλία και την Καρδίτσα ειδικότερα να είναι ο «φτωχός συγγενής».
Ούτε επίσης μπορούμε, πρόσθεσε, να αποδεχθούμε συζητήσεις ή παρεμβάσεις για σταμάτημα των έργων του Αχελώου και ιδιαίτερα του Ε65. Δεν μπορούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν με λανθασμένες πολιτικές 10ετιών να αντιμετωπίζονται με την ίδια συνταγή και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί η Δυτική Θεσσαλία με τις τεράστιες δυνατότητες και σε έμψυχο δυναμικό και σε φυσικούς πόρους να στερείται των αναγκαίων υποδομών, κατέληξε ο δήμαρχος Καρδίτσας.
Ομιλία του Κου Ντίνου Ρόβλια, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
"Το 2ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Καρδίτσας, διεξάγεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο. Τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μας, τα χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα στους τομείς παραγωγής, η προβληματική ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και η διεθνής οικονομική κρίση, είναι σημαντικές παράμετροι που καθορίζουν τις επιλογές μας, αλλά και τις εξελίξεις.
Η κρίση όμως μπορεί να φέρει νέες ευκαιρίες. Σηματοδοτεί άλλωστε το τέλος μιας οικονομικής εποχής και προδιαγράφει τη δημιουργία νέων δεδομένων. Παρά λοιπόν την οικονομική κρίση και εν μέσω αυτής, οι οικονομικοί πόροι του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και το πρόγραμμα της «Πράσινης Ανάπτυξης» της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι πράγματι σημαντικές ευκαιρίες, που ταιριάζουν στο παραγωγικό προφίλ του Νομού Καρδίτσας.
Επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους στην Αγροτική Οικονομία.
Ο Νομός Καρδίτσας αν και διαθέτει φυσικούς και άλλους πόρους, δεν έχει κατακτήσει το επίπεδο ανάπτυξης που του αναλογεί και δικαιούται. Τα στατιστικά στοιχεία και οι ποιοτικές αναλύσεις δείχνουν ότι υστερεί σημαντικά έναντι των άλλων θεσσαλικών νομών. Για τις αιτίες αυτής της υστέρησης μίλησα στο προηγούμενο συνέδριο, όπου κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη του Νομού. Θα εστιάσω σήμερα σε ένα τομέα, τον αγροτικό, δεδομένου ότι είναι το δυνατό σημείο του Νομού.
Καρδίτσα: Πράσινη Ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.
Η μεγάλη παράδοση του τόπου μας στην Αγροτική Οικονομία πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Όχι μόνο δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία, αλλά μέσα από νέες καλλιέργειες να παραχθεί πλούτος. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η οργανωμένη απεμπλοκή από την εξάρτηση της μονοκαλλιέργειας του βαμβακιού και η σταδιακή μετάβαση σε ανταγωνιστικά προϊόντα που έχει ανάγκη τόσο η εθνική, όσο και η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία.
Πολύ σύντομα, οι προτεινόμενοι άξονες για την Αγροτική Οικονομία της Καρδίτσας είναι οι εξής:
- Επένδυση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με έμφαση την ανάπτυξη του κλάδου τροφίμων και ποτών.
- Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας.
- Αξιοποίηση νέων ειδών δεντροκαλλιέργειες και άλλων εναλλακτικών καλλιεργειών.
- Ενίσχυση της ποιοτικής αμπελοκαλλιέργειας, ανάδειξη των φημισμένων κρασιών Μεσενικόλα.
- Δυναμική διαχείριση και εκμετάλλευση του δασικού πλούτου του Νομού, δημόσιου και ιδιωτικού.
- Ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με την ιχθυοκαλλιέργεια, την μελισσοκομία, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κλπ.
- Ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων.
- Επένδυση στην Αγροτική Παιδεία και Γνώση.
- Σταδιακή και οργανωμένη ενίσχυση των βιοκαλλιεργειών.
- Σύνδεση όλων αυτών των δράσεων με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης.
Από την αξία στην υπεραξία. Μία μετάβαση που οφείλει να κάνει η Καρδίτσα
Αν υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, και η αύξηση της οικονομικής αξίας, η οποία θα περάσει στους παραγωγούς. Ωστόσο τα αποτελέσματα και πάλι δεν θα είναι αυτά που θέλουμε, διότι απουσιάζει ο συνδετικός κρίκος που μεσολαβεί στο να φθάσουν τα αγροτικά προϊόντα «από το χωράφι, στο ράφι», χωρίς να πέφτουν οι αγρότες θύματα κερδοσκοπίας.
Ως προτεραιότητα της Καρδίτσας θα πρέπει να προσδιοριστεί η μετάβαση στη βιοτεχνική παραγωγή για να καρπωθεί ο παραγωγός το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας που δημιουργείται από την επεξεργασία, την τυποποίηση και την εμπορία των προϊόντων του. Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία βιοτεχνικών και άλλων συναφών επιχειρήσεων, που θα μετατρέπουν τα αγροτικά προϊόντα, την παραγόμενη πρώτη ύλη του Νομού, σε τυποποιημένα αγαθά, αναγνωρίσιμα για την ποιοτική ταυτότητά τους και την προέλευσή τους. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός και υπάρχουν παραδείγματα τοπικών παραγωγών που προχώρησαν στην τυποποίηση και σήμερα κατέχουν ηγετική θέση στην τοπική κατανάλωση.
Υποδομές – Διαχείριση των υδάτινων πόρων
Οι υποδομές και ειδικότερα αυτές που διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο στρατηγικής για το Νομό. Αν χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, χωρίς σχέδια διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων δεν μπορεί να σχεδιαστεί η αγροτική οικονομία. Το υδάτινο απόθεμα στη θεσσαλική πεδιάδα είναι ελλειμματικό. Αυτό είναι γνωστό. Οι γεωτρήσεις έχουν φθάσει σε μεγάλο βάθος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα αντλούμενα νερά είναι υφάλμυρα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάθος χρόνου για την πεδιάδα. Τα επιφανειακά νερά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα μειωθούν τις επόμενες δεκαετίες. Οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες.
Το έργο της αξιοποίησης του Αχελώου απειλείται. Οι πολέμιοι είναι επίμονοι και εμπαθείς. Περιφέρουν αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο «από δικαστηρίου εις δικαστήριον». Πρόσφατα πέτυχαν νέα αναστολή των εργασιών, μέσω της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή και την εξέφρασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Λάρισα, όπου μίλησε για ορθολογική αξιοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και μεταφορά νερού από τον Αχελώο, στις ποσότητες που θα χρειαστούν.
Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί για δύο ακόμη λόγους: Ο πρώτος είναι ότι έχουν επενδυθεί ήδη αρκετά δισεκατομμύρια. Ο δεύτερος είναι ότι η ολοκλήρωσή του θα συνοδευτεί με συμπληρωματικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε σε βάθος χρόνου να αποσβεστούν τα επενδυμένα κεφάλαια και να συμβάλει στην Πράσινη Ενεργειακή Οικονομία. Πέραν όμως του Αχελώου, η Καρδίτσα αν θέλει να έχει διασφαλισμένες τις αναγκαίες για άρδευση ποσότητες νερού, πρέπει να αλλάξει το τρόπο άρδευσης, με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία νερού, με εκμετάλλευση όλων των σύγχρονων μεθόδων και με χρηματοδότηση των νέων υποδομών και του νέου αναγκαίου εξοπλισμού.
Προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω ότι είναι αναγκαία:
- Ολοκλήρωση των μελετών διαχείρισης των επιφανειακών νερών, με βάση την οποία να προχωρήσουμε σε έργα συλλογής και διανομής των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού στις αρδεύσιμες εκτάσεις του Νομού.
- Εκπόνηση σχεδίου για σταδιακή άρδευση της καλλιεργούμενης γης με κλειστό αρδευτικό δίκτυο, το οποίο θα μηδενίσει τις απώλειες νερού.
- Εμπλουτισμός της λίμνης Πλαστήρα με την εκτροπή χειμάρρων προς αυτήν.
- Κατασκευή πολλών μικρών φραγμάτων, όπου είναι εφικτό.
- Αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής άρδευσης, έτσι ώστε το χειμώνα να συλλέγονται σ’ αυτήν επιφανειακά νερά. Με τον τρόπο αυτό, και χωρίς ιδιαίτερο κόστος, μπορεί να ενισχυθεί ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και να συγκρατούνται μεγάλες ποσότητες νερού, χρήσιμες για τις πρώτες εβδομάδες κάθε αρδευτικής περιόδου.
Βεβαίως, εξίσου σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής μας, θα παίξει η άρση – επιτέλους – της οδικής απομόνωσης μέσω του αυτοκινητόδρομου Ε65. Ενός έργου ισάξιου με αυτό της λίμνης Πλαστήρα και με αυτό της αξιοποίησης του Αχελώου. Θέλουμε - στο σημείο αυτό - να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή παρεμπόδιση αυτού του έργου θα μας βρει ασυνήθιστα αποφασισμένους για πολύ δυναμικούς αγώνες, στην ουσία ανυποχώρητους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του τόπου μας.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Έχω την πεποίθηση ότι η Καρδίτσα μπορεί να κατακτήσει αξιόλογη θέση στην παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και ποτών. Η χώρα μας, δυστυχώς, έπαψε να παράγει μεγάλο μέρος των αγροτικών προϊόντων που η ίδια έχει ανάγκη. Η Καρδίτσα αν εργαστεί μεθοδικά και με σχέδιο, αν αξιοποιήσει ορθολογικά τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, θα διεκδικήσει το μέλλον της με επιτυχία. Αυτή την αισιόδοξη προοπτική πρέπει να διαχειριστεί το Συνέδριό μας και να την καταστήσει κτήμα της κοινωνίας μας, που πιστεύω ότι διψάει για πρόοδο και αναβάθμιση".
Χαιρετισμός Κου Σπύρου Ταλιαδούρου στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που παρευρίσκομαι και χαιρετίζω την έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας. Η συμμετοχή σε αυτό εκλεκτών επιστημόνων με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στη διατύπωση τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη του Νομού μας και τη διαμόρφωση και εφαρμογή μακρόπνοης σταθερής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης. Άλλωστε, όπως βλέπω από το πρόγραμμα, οι εισηγήσεις είναι ιδιαίτερα στοχευμένες και δίνουν έμφαση στην πρακτική εφαρμογή τους στην περιοχή μας. Και αυτό είναι σημαντικό.
Θεωρώ ότι στη σημερινή, σύνθετη εποχή της κοινωνίας της γνώσης, των σύγχρονων τεχνολογιών, της παγκοσμιοποίησης αλλά και της διεθνούς κρίσης που έχει πλήξει δυνατά και την Ελλάδα, τις καλύτερες προοπτικές επιτυχίας, προόδου και ανάπτυξης θα έχουν οι λαοί και οι χώρες που επενδύουν στο τρίπτυχο: παιδεία, απασχόληση, ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό και τα προηγούμενα χρόνια λάβαμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα:
Ι. Στον τομέα της παιδείας:
α) Ανεγέρθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πολλά σχολεία στο νομό, συνολικής δαπάνης 50.000.000 Ευρώ περίπου, που επιλύουν το πρόβλημα της σχολικής στέγης.
β) Ιδρύθηκαν και λειτουργούν 2 νέα σύγχρονα τμήματα ΤΕΙ, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Διατροφής και Τεχνολογίας, ενώ κατασκευάστηκε νέο κτήριο για το Τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.
γ) Ιδρύθηκαν και λειτουργούν νέα Τμήματα ΙΕΚ με σύγχρονες ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
δ) Εγκρίθηκε η νομιμοποίηση και επέκταση των εγκαταστάσεων της Κτηνιατρικής Σχολής, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη για το αγρόκτημα Καρποχωρίου.
ε) Ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις για δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Νεοχώρι.
στ) Ιδρύθηκε και λειτουργεί στρατόπεδο στρατονομίας στο Ρούσσο.
Με τα έργα αυτά η Καρδίτσα, αξιοποιώντας και τον πολιτιστικό της πλούτο, μνημεία, εκκλησίες, μοναστήρια, μπορεί να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Άλλωστε, ο ορεινός όγκος των Αγράφων και των Λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου, ενδείκνυται, πέραν των άλλων και για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε καθοριστικά η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader για την κατασκευή πολλών και ωραίων τουριστικών μονάδων την τελευταία δεκαετία στον ορεινό όγκο του νομού μας.
ΙΙ. Στον τομέα των υποδομών:
α) Κατασκευάστηκε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Λεοντάρι.
β) Κατασκευάστηκαν έργα οδικά που εντάχθηκαν στο ΕΑΠΝΑ 2.
γ) Κατασκευάστηκαν έργα οδικά και πολιτισμού που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και βγάζουν από την απομόνωση τον ορεινό όγκο του νομού μας και αναδεικνύουν τα πολιτιστικά μνημεία μας.
δ) Δόθηκε στήριξη της βιομηχανικής περιοχής στους Γοργοβίτσες σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο που βοηθά κυρίως τις επενδύσεις στην ελληνική περιφέρεια.
ε) Η δημοπράτηση της κατασκευής αεροδρομίου στο Δήμο Κάμπου είναι μια πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Παπαλού έργο πρωτοποριακής σημασίας για το νομό μας.
Είναι βέβαιο ότι σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του νομού μας θα δώσει η ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου που δυστυχώς οι εργασίες έχουν, με απόφαση του ΣτΕ, ανασταλεί προσωρινά, καθώς και ο οδικός άξονας Ε-65. Το μεν πρώτο έργο θα δώσει νερό και κατ’ επέκταση ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στον μεγαλύτερο κάμπο της χώρας μας, ενώ το δεύτερο θα καταστήσει το νομό μας εμπορευματικό κόμβο της Ελλάδας. Και τα δύο αυτά έργα με τον κοινό μας αγώνα πρέπει να προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κύκλων. Άλλωστε η αναγκαία σύνδεση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα με την μεταποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τις εναλλακτικές καλλιέργειες, θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας.
Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω τους οργανωτές του Συνεδρίου, ευχαριστώ τους εκλεκτούς επιστήμονες για τη συμμετοχή τους και τη κατάθεση και την κατάθεση των τεκμηριωμένων θέσεών τους. Είναι βέβαιο ότι η συμβολή τους στην μελλοντική ανάπτυξη της Καρδίτσας θα είναι καθοριστική. Και αυτό γιατί πιστεύω βαθειά ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όταν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και μόνο προς την κατεύθυνση αυτή. Τότε παράγεται έργο για την πατρίδα μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.»