Ο Κ. Τσιάρας σε Διεθνή Σύνοδο στο Βερολίνο για την Πολιτιστική Διπλωματία Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στη διεθνή Σύνοδο για την Πολιτιστική Διπλωματία του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Βερολίνο συμμετέχει ο Βουλευτής Καρδίτσας και τέως Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας ήταν ένας εκ των βασικών ομιλητών της συνόδου στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες από τον διεθνή πολιτικό, διπλωματικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς πολιτικού στοχασμού στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος του είναι να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, με την ενίσχυση και την υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Αναπόσπαστο μέρος της αποστολής του είναι η προώθηση και η ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας ως μιας νέας πρακτικής διπλωματικής επικοινωνίας μεταξύ κρατών και λαών.
Ο κ. Τσιάρας στην ομιλία του που είχε ως θέμα τις προοπτικές της Ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «οι μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές, που σημειώθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, έχουν αναπόφευκτα επηρεάσει τον τομέα της διπλωματίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο Πολιτισμός έχει καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης διπλωματίας και μια σημαντική πτυχή των διεθνών σχέσεων.» Και συνέχισε υπογραμμίζοντας το γεγονός, πως: «είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, ότι είναι η γενέτειρα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και των ιδανικών της δημοκρατίας, της δημοκρατικής διακυβέρνησης και του διαλόγου, οι οποίες έχουν γίνει τα ορόσημα των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όντας μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Ελλάδα αναγνώρισε αρκετά νωρίς το τεράστιο δυναμικό της πολιτιστικής διπλωματίας και προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει μαζί με τις άλλες, πιο παραδοσιακές μορφές της διπλωματίας και της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Η ελληνική γλώσσα και η πολιτιστική κληρονομιά από τη μία πλευρά και η σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή από την άλλη, που έντονα συνδέονται μεταξύ τους ως δύο αδιαχώριστες όψεις της Ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας στο πέρασμα των αιώνων, είναι οι πυλώνες της πολιτιστικής μας διπλωματίας».