Ομιλία Κ. Τσιάρα για το μητρώο αγροτών στη Βουλή Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων για το Μητρώο Αγροτών. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας.
Στην ομιλία του ο Κος Τσιάρας ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πριν καταθέσω τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε, θα ήθελα να κάνω μία μικρή αναδρομή, κυρίως για να αναδείξω την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Μητρώου Αγροτών.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η αγροτική δραστηριότητα, στήριξε την εθνική μας οικονομία ουσιαστικά από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και μετά. Η Ελλάδα, μην έχοντας άλλες δυνατότητες ή μην αξιοποιώντας τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να στηριχθεί κυρίως στο αγροτικό εισόδημα, προκειμένου βήμα-βήμα να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Αυτή ήταν μία πραγματικότητα, η οποία συνεχιζόταν τουλάχιστον μέχρι το 1981. Χρονιά, κατά την όποια η χώρα μας έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ, νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε μια χρονική στιγμή, που το ελληνικό αγροτικό εισόδημα από μόνο του δεν μπορούσε πλέον να σταθεί ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Για αυτό και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά ήταν αυτές, οι οποίες στήριξαν την πορεία του αγροτικού κόσμου και βεβαίως το αγροτικό εισόδημα.
Εκείνη την περίοδο ακριβώς, επειδή δεν υπήρχε Μητρώο Αγροτών, υπήρχε μία πολύ χαλαρή αντιμετώπιση από την πλευρά των τότε κυβερνήσεων. Η διαφθορά, η υποβολή ανακριβών στοιχείων και οι παράνομες συναλλαγές γύρω από τις κοινοτικές επιδοτήσεις κυριάρχησαν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να δυσφημιστεί σ' έναν πολύ σημαντικό βαθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα φθάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί, ότι μετά το 2013 το τοπίο στην αγροτική ενασχόληση πιθανόν θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση μ' αυτό που καταγράφεται σήμερα. Κυρίως όμως σηματοδοτεί, πως το μέλλον του αγροτικού κόσμου δεν είναι καθόλου βέβαιο και καθόλου συγκεκριμένο.
Επομένως είναι προφανής και δεδομένη η ανάγκη να δημιουργήσουμε το Μητρώο Αγροτών. Μία καταγραφή όλων αυτών των ανθρώπων, που κατά καιρούς είναι δικαιούχοι είτε των κοινοτικών ενισχύσεων-επιδοτήσεων, είτε γενικότερα της κρατικής στήριξης. Φυσικά αναφέρομαι στον ΕΛΓΑ, στα ΠΣΕΑ και γενικότερα στις αγροτικές αποζημιώσεις. Πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί το Μητρώο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στήριξης του αγροτικού κόσμου στο μέλλοντα χρόνο. Όσοι Βουλευτές προερχόμαστε από αγροτικές περιοχές γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και προφανώς και επιδιώκουμε να βρούμε την λύση.
Δυστυχώς η προσπάθεια, που γίνεται αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση, δεν δίνει τη δυνατότητα να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, μ' έναν νόμο σχεδόν ίδιο μ' αυτόν του '95, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται να πιστοποιήσει, ότι η πολιτική εξουσία είναι άτολμη μπροστά σε αλλαγές, οι οποίες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο προϋποθέτουν πολιτικό κόστος. Μπορεί άραγε να γραφτεί στο Μητρώο όποιος έχει μόνο το 35% του εισοδήματος του από αγροτικά εισοδήματα; Είναι δυνατόν να εξισώνεται ο αγρότης των τριάντα, των πενήντα στρεμμάτων της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας με τον όποιον άλλο ετεροεπαγγελματία, ο οποίος λόγω των εισοδημάτων του μπορεί να απέκτησε ως και πεντακόσια στρέμματα και να φαίνονται στην ιδιοκτησία της συζύγου του; Είναι ίδια η μια περίπτωση με την άλλη;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι ξέρουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Γι’ αυτό και οι ριζικές αλλαγές, που φέρνουν συγκρούσεις σε σχέση με το παρελθόν, βρίσκουν εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος. Είναι τώρα που η τόλμη για τέτοιου είδους επιλογές επικροτείται και υποστηρίζεται θερμά. Αν αυτή τη στιγμή επιχειρούνταν η δημιουργία ενός πραγματικού Μητρώου Αγροτών, έχω την εντύπωση ότι αυτό, όχι μόνο θα «αγκαλιαζόταν» από το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά κυρίως θα τύγχανε της ευρύτερης αποδοχής όλων των παρατάξεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς όμως με ημίμετρα και με προσπάθειες, οι οποίες μάλλον μας καθηλώνουν στο παρελθόν παρά μας δίνουν τη δυνατότητα να πάμε μπροστά, τέτοιου είδους αποτελέσματα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσδοκούμε. Οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα να ξεκαθαρίσουμε, αν όντως θέλουμε τη συντήρηση και την επιβίωση της αγροτικής δραστηριότητας, ή αν μια τέτοια αναζήτηση δεν είναι μέσα στις επιλογές μας.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και το ξέρουμε. Το άμεσο μέλλον δεν περιγράφεται καθόλου ευοίωνο για την αγροτική ενασχόληση. Δεν είναι γιατί οι τιμές από μόνες τους σ' ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν είναι καλές για τα αγροτικά προϊόντα. Είναι γιατί δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα νωρίτερα να διασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προστασίας και ενδεχομένως συντήρησης της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας. Και οι ευθύνες είναι προφανώς διαχρονικές, διακομματικές. Το ζήτημά μας είναι όμως το σήμερα. Το Μητρώο των Αγροτών είναι μία τολμηρή επιλογή για την εκάστοτε κυβέρνηση, εφόσον επιδιώκει να συντηρήσει σε βάθος χρόνου την αγροτική ενασχόληση και να στηρίξει την αγροτική οικονομία.
Κυρία Υπουργέ, δεν σας κρύβω ότι παρακολουθώντας σας κυρίως σ' αυτή τη μεγάλη αντιπαράθεση, που υπήρχε με τον αγροτικό κόσμο και τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου, πίστευα ότι έχετε μία τεχνοκρατική αντίληψη. Πως προσεγγίζετε το αγροτικό ζήτημα μ' έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με προκατόχους σας στο παρελθόν. Δυστυχώς μ' αυτό το νομοσχέδιο δεν αποδεικνύετε τουλάχιστον αυτή τη δική μου προηγούμενη εντύπωση. Και απορώ και με τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Και μιλάω γι' αυτούς που προέρχονται από αγροτικές περιοχές. Αντιλαμβάνομαι την, αν θέλετε, δεδομένη κατά κάποιο τρόπο «υποχρέωση» τους να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο. Υπήρξαν και μερικοί, οι περισσότεροι θα έλεγα που με ερωτήματα υπέδειξαν, πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συμβάλει σε μια ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος. Αυτό όμως από μόνο του δεν ολοκληρώνει μια συνεπή στάση απέναντι στους αγρότες της περιοχής τους.
Επειδή όλοι γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα, θα περίμενα τουλάχιστον πιο ειλικρινείς φωνές. Πιο συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να στηρίξουμε την αγροτική δραστηριότητα; Γιατί εάν θέλουμε να στηρίξουμε την αγροτική δραστηριότητα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα, ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρέπει επομένως να καταγράψουμε κατ' αρχήν αυτούς, έστω και αν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία λίστα δύο ταχυτήτων. Γιατί υπάρχουν αγρότες, που ζουν αποκλειστικά και μόνο από το αγροτικό τους εισόδημα και υπάρχουν αγρότες, που συμπληρώνουν τα έσοδα τους με το αγροτικό εισόδημα.
Αν θέλουμε - επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά- το Μητρώο Αγροτών - να έχει χρηστικότητα θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσουμε και να καταγράψουμε τους πραγματικούς, κατ' επάγγελμα, αγρότες. Κάθε άλλη προσπάθεια, όπως καταλαβαίνετε, συμβάλει απλά και μόνο σε μια ακόμη ατελέσφορη νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως πάμπολλες άλλες στο παρελθόν, που δυστυχώς δεν έχουν προσφέρει τίποτα ούτε στην ελληνική κοινωνία, πολύ περισσότερο στον αγροτικό κόσμο.
Σας ευχαριστώ.»