Ομιλία της κ. Θεοχάρη στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Fast track» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων μίλησε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου.
«Όλοι γνωρίζουμε τα αίτια της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και, όπως φαίνεται αδιαμφισβήτητα πλέον, και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 αποτελούν τρανές αποδείξεις της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εδώ και ένα χρόνο, καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να ανατρέψει τη δυσμενή αυτή εικόνα. Μαζί κάνουμε αιματηρές θυσίες για να συμμαζέψουμε τα δημοσιονομικά μας, μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα μέτρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την προσπάθεια, που επιδεινώνει την ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι η απουσία μεγάλων επενδύσεων, που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία, να δώσουν πνοή στην παραπαίουσα αγορά. Η χώρα μας δεν αποτελεί, εδώ και χρόνια, ελκυστικό πόλο για ξένους, αλλά και εγχώριους επενδυτές. Πολύ πριν κάνει αισθητή την παρουσία της η κρίση, η απροθυμία των επενδυτών να κυνηγήσουν ευκαιρίες στην Ελλάδα ήταν δεδομένη, και οφειλόταν σε συγκεκριμένους λόγους: στην αστάθεια της ελληνικής οικονομίας, στο φορολογικό σύστημα, στην γενικότερη έλλειψη υποδομών και στην τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση.
Την έλλειψη ενός πλαισίου που θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας, θα κάνει το επενδυτικό περιβάλλον πιο ελκυστικό, έρχεται να διορθώσει το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.
Και φυσικά πρόκειται για νόμο-πλαίσιο που δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του συνολικού επενδυτικού πλαισίου της χώρας μας. Παρεμβαίνει ολοκληρωτικά σε διαδικασίες και ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν την έγκριση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς όμως να αλλάζει την κείμενη νομοθεσία.
Αντιμετωπίζει, δηλαδή, τα κακώς κείμενα, χωρίς να παραβιάζει τους νόμους. Επιταχύνει τις διαδικασίες, δεν τις παρακάμπτει.
Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει πολλά από τα ζητήματα που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη, έως σήμερα, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με κυρίαρχο τον σκόπελο της γραφειοκρατίας. Παρακάμπτοντας αυτήν τη μεγάλη γάγγραινα, ανοίγει τον δρόμο για να υλοποιηθούν μεγάλες, στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της οικονομίας, στις μεταφορές, στην υψηλή τεχνολογία, τον τουρισμό, την ενέργεια.
Με ποιόν τρόπο θα γίνουν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς, με ταχύτατες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων προκειμένου να υλοποιηθεί μία επένδυση. Με εκδικάσεις-αστραπή δικαστικών προσφυγών και ολιγοήμερες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, πράγμα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας.
Η απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία και η άρση των αντικινήτρων δεν θα αφορά μόνο τις νέες επενδύσεις, αλλά θα εκτείνεται και σε εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά κόλλησαν στην πορεία. Ενώ πριν χρειάζονταν χρόνια για να απεμπλακούν, τώρα θα διευθετούνται σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε ενάμιση μήνα, και θα μπορούν να εντάσσονται σε στρατηγικές επενδύσεις. Αυτό είναι πραγματικά ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, και πιστεύω ότι βρίσκει την απόλυτη υποστήριξη όλων μας.
Αναβαθμίζεται ποιοτικά και ποσοτικά η εταιρία Invest In Greece, ώστε να μπορεί πραγματικά να υποδέχεται τους επενδυτές και να διεκπεραιώνει γρήγορα τις υποθέσεις τους. Αυτό θα συμβάλει στην καθιέρωση της υπηρεσίας μιας στάσης που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επιτάχυνσης των επενδύσεων.
Η καθιέρωση του θεσμού fast track βάζει ένα πλαίσιο κανόνων και διαδικασιών σταθερό, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο αξιοποίησης των επενδυτικών δυνατοτήτων και ευκαιριών.
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ θα αποτελέσουν τα αναπτυξιακά εργαλεία, τους μοχλούς ανάπτυξης προκειμένου η χώρα να βγει από την ύφεση. Φυσικά, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, θα πρέπει να μιλάμε και για περιφερειακή ανάπτυξη, αν θέλουμε να υπάρχει ισορροπία στην κατανομή του ΑΕΠ.
Όσον αφορά σε διάφορα που κατά κόρον ακούγονταν, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από δημοσιογράφους, από την στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, νομίζω ότι ο κύριος Υπουργός έχει απαντήσει εκτενώς και με απόλυτη σαφήνεια στις κριτικές περί απαλλοτριώσεων εκτάσεων και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την περιοχή του Ελληνικού. Δεν εκποιείται το δάσος ή ο αιγιαλός, δεν αλλάζει η χωροταξία. Ακολουθούνται διαδικασίες ανάλογες με εκείνες που ίσχυσαν για τα Ολυμπιακά έργα χωρίς να αλλάζει τίποτα στην κείμενη νομοθεσία και χωρίς να παραβιάζονται οι διαδικασίες για την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων.
Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται σίγουρα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η οικονομία μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Όλοι μας συμφωνούμε ότι το αντίδοτο της εξόδου από την κρίση είναι η ανάπτυξη. Πώς όμως θα γίνει η ανάπτυξη; Φυσικά με επενδύσεις. Για να γίνουν όμως οι επενδύσεις πρέπει να περιοριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επενδυτής. Γραφειοκρατία, διαφθορά, μη ελκυστικό φορολογικό σύστημα είναι αποτρεπτικοί παράγοντες προκειμένου να έρθει ένας ξένος επενδυτής στην Ελλάδα ή να αποφασίσει ένας Έλληνας να παραμείνει εδώ, και να μην αναγκάζεται να πάει σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία ή τα Βαλκάνια.
Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό ότι τόσο στην επιτροπή, όσο και σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, υπάρχει συναίνεση και ταύτιση απόψεων σε πολλά βασικά σημεία, και πιστεύω ότι θα αναγνωρίσουμε όλοι την σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την Κυβέρνηση και θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην οικονομική ζωή της χώρας.»