Π. Σιούφας: "Ζητείται και νέα υπέρβαση" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τι άραγε να οδήγησε τον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην απόφασή του να οργανώσει στην Ελλάδα δημοψήφισμα, για τα θέματα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής συνόδου της 26-27 Οκτωβρίου 2011;
Αυτό ασφαλώς το ξέρει καλά μόνο ο ίδιος, ξεκάθαρες δε απαντήσεις εκτός απ’ αυτόν, δεν μπορεί να δώσει κανένας άλλος. Εκείνο που σήμερα ξέρουμε είναι, ότι η απόφαση αυτή εκτός του ότι παραλίγο να προκαλέσει μία τραγωδία στη χώρα, σίγουρα ταπείνωσε και έθιξε αθεράπευτα έναν ολόκληρο λαό, έναν λαό περήφανο με μοναδική μέσα στους αιώνες ιστορική διαδρομή, γεμάτη από δημιουργία, θυσίες και προσφορά.
Η ένταση των εκβιαστικών διλημμάτων που έζησε ο λαός τις ημέρες αυτές, ένταση που έγινε πιο έντονη εξ αιτίας της οργής, της αγανάκτησης και της ανασφάλειας που τον έχουν κατακυριεύσει τον τελευταίο καιρό, ήταν απίστευτη και πρωτοφανής. Ο εξευτελισμός και η εθνική ταπείνωση από την επικυριαρχική συμπεριφορά των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, είναι βέβαιο ότι δεν θα σβηστούν γρήγορα απ’ την ψυχή του Ελληνικού λαού.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτές τις συνθήκες, φθάσαμε στη δημιουργία της νέας Κυβέρνησης, που η σύνθεσή της αποτέλεσε μια αστειότητα μέσα στο δράμα που ζούμε και γέμισε μετά τον πρώτο ενθουσιασμό που ακολούθησε την υπερβατική συμπεριφορά των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και κυρίως του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, σημαντικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της, αν δηλαδή θα καταφέρει αυτή να φέρει σε πέρας τα όσα ανέλαβε να πράξει. Και αυτό κυρίως γιατί βασικοί υπεύθυνοι της καταστροφικής διετίας που πέρασε, βρίσκονται πάλι στη θέση τους σαν μέλη της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, γεγονός που αποστερεί a priori από την κοινωνία τις θριαμβολογίες, τα ωσαννά και την κάποια ελπίδα που διαφάνηκε να γεννιέται από την απόφαση των δυο αρχηγών.
Βλέποντας τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία απ’ αυτήν που προσπαθούν να επιβάλουν τα κανάλια και τα συμφέροντα, βλέποντας ότι στην πατρίδα μας δεν έχει απομείνει τίποτε να λειτουργεί όπως πρέπει, ότι οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν αγγίξει το 1.000.000, ότι η γενική έλλειψη ρευστότητας έχει διαλύσει το εμπόριο, την οικοδομή και την βιοτεχνία, ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει σχεδόν διαλυθεί, ότι οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, και οι μισθωτοί φυτοζωούν αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα έσχατα όρια της φτώχιας, ότι ο βασικός κορμός του κοινωνικού συστήματος η μεσαία τάξη με ταχείς ρυθμούς διαλύεται, δεν μπορεί παρά μόνο να αγωνιά και να ανησυχεί για το αύριο.
Κανένας δεν γνωρίζει αν η νέα κυβέρνηση θα πετύχει στο έργο που ανέλαβε. Όμως οι περίπου 3,5 μήνες της υπολογιζόμενης σήμερα διαρκείας της, είναι ικανό διάστημα για να γίνουν οι πρώτες κινήσεις για αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.
Οι ηγεσίες των κομμάτων, συνεπικουρούμενες και βασιζόμενες στις υγιείς δυνάμεις που ενυπάρχουν σ’ αυτά, πρέπει εν όψει των εκλογών που θα γίνουν, να αποφασίσουν και να πραγματοποιήσουν την αναγκαία όσο ποτέ σήμερα κάθαρση στο πολιτικό προσωπικό τους. Σ’ αυτό σίγουρα βοηθά, το ότι δεν βρίσκονται στην κυβέρνηση και δεν έχουν την διαχείριση της εξουσίας. Έτσι, όπως είναι φυσικό, μέσα απ’ αυτή την πρωτοβουλία θα ξεπηδήσουν καινούργιες υγιείς δυνάμεις, που θα δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για το πολιτικό σύστημα και για την πατρίδα, ενώ παράλληλα θα χαλάσουν τα σχέδια της διαπλοκής, που σχεδιάζει με τα όργανά της, διάλυση των κομμμάτων και δημιουργία άλλων σχημάτων υπάκουων και πειθαρχημένων.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει το ιστορικό καθήκον να προχωρήσει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, κλείνοντας τ’ αυτιά του σε οποιαδήποτε αντίθετη “εκ του πονηρού” εισήγηση, γνωρίζοντας ότι έτσι κάνει ένα πρώτο αλλά μεγάλο και απαραίτητο βήμα για νέο ξεκίνημα. Μαζί μ’ αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία έχει την υποχρέωση στο διάστημα μέχρι τις εκλογές να ενημερώσει πλήρως και με τη γλώσσα της απόλυτης αλήθειας τον λαό για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας, να πει τι ακριβώς θα πράξει και για κάθε θέμα αν έλθει στην εξουσία, χωρίς ασάφειες, γενικολογίες και κενά και τέλος να δείξει στον λαό τους ανθρώπους εκείνους που θα αναλάβουν μαζί του το τιτάνιο έργο της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.
Έτσι, θα δημιουργήσει μια νέα πρωτόφαντη κατάσταση στα πολιτικά δεδομένα και ήθη της πατρίδας μας και θα αποδείξει ότι γι’ αυτόν η Υπέρβαση δεν είναι λόγια, αλλά τρόπος πολιτικής πρακτικής.
Παύλος Β. Σιούφας
Δικηγόρος
Υποψήφιος Βουλευτής
Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα